Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith ber om rask handling.

Håper ny tiltakspakke kan bidra til å redde advokatvirksomheter

- For mange av våre medlemmer haster dette voldsomt, sier Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith.

Publisert Sist oppdatert

Fredag la regjeringen frem en ny tiltakspakke for bedrifter. Et av tiltakene er en kompensasjonsordning for å kompensere deler av de faste kostnadene til bedrifter som er sterkt rammet av smitteverntiltakene.

Ifølge regjeringen er ordningen ventet å koste et sted mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden, avhengig av hvor mange som benytter seg av den.

Statsminister Erna Solberg presenterte de nye økonomiske tiltakene på en pressekonferanse fredag

Tilbyr nye lån

Ifølge statsminister Erna Solberg er 276.000 nordmenn nå registrerte som permitterte.

- Jeg er glad for at bankene fra i dag tilbyr statlige garanterte lån til små og mellomstore bedrifter over hele landet, og Finans Norge har meldt at de første statsgaranterte lånene allerede er på plass. Jeg vil takke partene i arbeidslivet og partiene på Stortinget for det gode samarbeidet vi har. Ikke alt er hundre prosent perfekt fra starten, men vi finner løsninger sammen, sa Solberg på fredagens pressekonferanse.

Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith mener pakken inneholder svært viktige tiltak for advokatbransjen som blant annet består av flere tusen små virksomheter som allerede nå opplever store likviditetsutfordringer.

- Advokatforeningen er opptatt av å følge nøye med på hvordan utviklingen påvirker bransjen, og vi skal sørge for å formidle dette til myndighetene, sier Smith til Advokatbladet.

Rammer strafferettsadvokatene

Hun konstaterer at strafferettsadvokatene er blant de som rammes hardest.

- Det er et resultat av svært redusert aktivitet i domstolene. Advokatforeningen er spesielt opptatt av å få på plass støtte til disse virksomhetene raskt, understreker Smith.

En undersøkelse foreningen har gjennomførte i forrige uke, viser at 20 prosent av landets advokater allerede er blitt permittert, eller har fått beskjed om at de snart kan bli permittert, som følge av korona-situasjonen.

Store tap

En tidlig analyse av spørreundersøkelsen viser at bransjen kan risikere en omsetningsreduksjon på oppimot tre milliarder kroner som en følge av korona-situasjonen, forklarer Smith.

- Derfor er det viktig å få på plass effektive tiltak for både små og store næringsdrivende. For mange av våre medlemmer haster dette voldsomt, sier Smith.

Tilbakemeldingene foreningen har fått fra medlemmene til nå, viser ifølge Advokatforeningens generalsekretær tydelig at regjeringens tiltak hittil har vært lite treffende.

- Vi håper derfor at denne krisepakken i større grad vil bidra til å hjelpe advokatbransjen, sier Smith.

Kjell Ingolf Ropstad, Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Iselin Nybø stilte fra regjeringen på fredagens pressekonferanse.

Ny forskrift

Sven Marius Urke.

Regjeringen vedtok fredag en midlertidig forskrift som gjør det mulig å gjennomføre langt flere rettssaker under korona-pandemien enn det som har vært tilfellet til nå.

- Med denne forskriften har domstolene fått det verktøy de trenger for å kunne gjennomføre langt flere saker, samtidig som risikoen for smitte mellom partene holdes så lav som mulig. Domstolene er en samfunnskritisk funksjon. Rettsapparatet må fungere, også i krisetider. Domstolene skal bidra i dugnaden for å redusere smittespredningen. Men utsettelse av svært mange saker skaper store problemer for rettssikkerheten, for partene i saker, for samfunnet som sådan og for domstolene selv, sier direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS