Illustrasjonsfoto: Aina Johnsen Rønning
Illustrasjonsfoto: Aina Johnsen Rønning

Nå er kappeplikten opphevet i Oslo tinghus

Utlånskappene kan ikke brukes, så glemt kappe gir fritak.

Publisert Sist oppdatert

Dommere og prosessfullmektiger er i «Regler om bruk av rettskapper m.v. ved domstolen» pålagt å bruke kappe i retten. Men plikten er nå midlertidig opphevet i Oslo tinghus for advokater som glemmer å ta med kappen sin, opplyser kommunikasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett.

- Oslo tingrett låner ut advokatkapper til advokater som ikke har, eller har glemt kappen sin. Vanligvis henges de tilbake etter bruk i kapperommet mellom sal 130 og 150 i første etasje. En annen advokat kan risikere å ta i bruk den samme kappen dagen etter. På grunn av smittevern og koronasituasjonen stopper vi dette utlånet inntil videre. I stedet vil de advokater som ikke har egen kappe, eller glemmer å ta den med, få fritak for kappeplikten, sier Ramm.

Hun opplyser at aktorene allerede er fritatt for kappeplikten.

Trenger ikke kappe på hjemmekontor

Også Høyesterett har opphevet kappeplikten for advokater som prosederer på videolink. I en ny veileder for fjernmøter og skriftlig behandling, har justitiarius fastatt unntak fra kappeplikten.

Kappene til dommerne i Høyesterett må ha brem av rød fløyel. Her tidligere justitiarius Tore Schei.
Kappene til dommerne i Høyesterett må ha brem av rød fløyel. Her tidligere justitiarius Tore Schei.

«Advokatene bør være kledd med skjorte, slips og mørk jakke for menn, og tilsvarende formelt antrekk for kvinner», heter det i veilederen.

Fløyel- og silkebrem

Advokatkapper koster i underkant av fem tusen kroner.

Kappereglene gir detaljerte beskrivelser av hvordan kappene skal se ut. Kappene skal være av sort ullstoff med vide ermer, og rekke til midt på leggen.

«Rundt halsen skal det være en brem som lages som en flatt liggende krave som fortsetter på kappens forside til dennes nederste kant. Det skal også være en brem nederst på ermene.

Bremmen avgjør

Mens dommerne i Høyesterett har brem av rød fløyel på sine kapper, skal bremmen for dommerne i lagmannsretten og i tingretten være av sort fløyel. For advokater, skal bremmen være av sort silke.

Powered by Labrador CMS