F.v.: Beate Kalvøy, Tore Strandbakken, Dag Are Børresen, Gard Olav Gabrielsen og Johan Dolven fra HELP forsikring utenfor Stortinget i forbindelse med vedtakelse av ny advokatlov.

HELP Forsikring jubler for ny advokatlov: - All usikkerhet er borte

- Vi har kjempet en ti års kamp for å sikre at advokatene i HELP Forsikring kan fortsette å være advokater, og med vedtakelsen av den nye advokatloven kan vi endelig senke skuldrene.

Publisert Sist oppdatert

Det sier administrerende direktør i HELP Forsikring Johan Dolven, som sammen med flere av sine kollegaer var til stede på Stortinget da forslaget om ny advokatlov ble behandlet torsdag.

Advokatloven strammer inn på eierskapsreglene og forbyr eksterne eiere av advokatselskaper. Forbudet ville i utgangspunktet satt en stopper for HELPs advokatforsikring, ettersom firmaet er eid av det tyske forsikringsselskapet Arag.

For å hindre at ansatte i rettshjelptiltak som HELP Forsikring mister advokattittelen, har Justiskomiteen sørget for en forskriftshjemmel i advokatloven § 19 som innebærer at forsikringsforetak fortsatt skal gis anledning til å tilby advokatbistand som rettshjelpsforsikring.

- Det er en samlet komité som står bak dette forslaget, sa saksordfører Sveinung Stensland under sitt innlegg på Stortinget.

- Sikrer folks eneste mulighet for hjelp

I ti år har HELP-grunder Johan Dolven kjempet for at advokatene i HELP Forsikring skal kunne fortsette å være advokater.

- Det har vært mange oppturer og nedturer underveis, men det er utrolig hyggelig å se at det er en samlet justiskomité som støtter forslaget, og at politikerne viser at de ser verdien av at arbeidet vi har holdt på med i 17 år gir vanlige folk tilgang på advokat, sier Dolven til Advokatbladet.

Også Stensland påpekte i sitt innlegg fra talerstolen at dette er en ordning som er viktig for å sikre rettshjelpstilbudet for de som ikke har råd til advokat, men som samtidig overstiger inntektsgrensen for fri rettshjelp.

- For de fleste med normal inntekt er advokatbistand gjennom forsikringen den eneste muligheten til å få råd til kvalifisert juridisk bistand, understreket han.

HELP-direktør Johan Dolven på Stortinget sammen med advokatlovens saksordstyrer Sveinung Stensland.

Usikkerheten forsvinner

Unntaket som Stortinget nå banker igjennom gjør det endelig mulig å senke skuldrene, forteller Dolven.

- Det har vært mange år preget av mye usikkerhet. Vi har hele tiden sagt at vi skal finne en løsning og tilpasse oss, men det at vårt rettshjelpstilbud nå lovfestes tar mange kilo av skuldrene våre.

- For oss betyr dette at alle ansatte advokater i HELP Forsikring kan fortsette å være advokater, og det betyr at vi får bedre tilgang på rekruttering fordi all usikkerhet er borte når det gjelder spørsmålet om man kan jobbe som advokat hos oss. Usikkerheten knyttet til langsiktige samarbeidspartnere forsvinner også, så det er virkelig mye å glede seg over, sier Dolven.

Etter samlingen på Stortinget skal HELP-advokatene feire, forteller han.

- Det blir en impulsfeiring på en bar på Grünerløkka. Siden vi har fått et unntak i loven, blir det også et unntak fra HELPs regler: Det serveres aldri sprit på våre fester, men i dag serverer vi drinker!

Powered by Labrador CMS