Strafferett

Tidligere advokat endelig frifunnet for grovt underslag

Høyesterett har nektet anken fremmet. - Dette er et klassisk eksempel på at Økokrim kan gå alt for langt, sier advokatens forsvarere, Frode Sulland og Henriette Willix. 

Advokatene Frode Sulland og Henriette Willix har forsvart den tidligere advokaten i tre rettsinstanser.
Publisert Sist oppdatert

Med Høyesteretts ankenektelse (HR-2025-828-U), er en tidligere advokat og en tidligeresykepleier endelig frifunnet etter å ha mottatt gaver på om lag 7,4 millioner kroner fra en kvinne i nittiårene.

Nesten fem år etter at de to ble pågrepet og varetektsfengslet, ble begge frifunnet under dissens i Borgarting lagmannsrett i mars i år. 

Økokrim anket dommen til Høyesterett, men ankeutvalget finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet, jf. straffeprosessloven § 323.

- Jeg har tidligere kalt Økokrims tilnærming som en slags strafferettslig imperialisme. De ser ut til å ha et ønske om å nedlegge stadig flere områder under sin forståelse av hva som er økonomisk kriminalitet. Dette er et klassisk eksempel på at Økokrim går alt for langt, sier advokat Frode Sulland.

Han har representert den tidligere advokaten sammen med sin kollega, partner Henriette Willix.

7,4 millioner kroner

Den tidligere advokaten, som nå er 74 år gammel, ble opprinnelig tiltalt for å ha overført gavebrev på 5,4 millioner kroner til sykepleieren og to millioner kroner til seg selv i perioden 2018–2020. 

I tillegg skal advokaten ha fakturert den eldre kvinnen, som var hans klient, 110.000 kroner for arbeid utført for en tredjepart, og overført beløpet til sin egen konto.

Sykepleieren, som ledet det private sykehjemmet der kvinnen bodde, ble på sin side tiltalt for å ha brukt beboerens bankkort til private kjøp for 104.827 kroner. 

Ble dømt til fengsel i to år og ni måneder

I Oslo tingrett ble den tidligere advokaten dømt til to år og ni måneders fengsel, og sykepleieren til to år og syv måneders fengsel.

De to ble også dømt til å tåle inndragning med henholdsvis 2,1 og 5,5 millioner kroner i tingretten. Den gang ble det sett på som straffeskjerpende at underslaget gjaldt et betydelig beløp, og at de to hadde utnyttet sine stillinger.

- Overlykkelig

Ankeutvalget avsa sin beslutning i går, den 8. mai. 

- På selveste frigjøringsdagen er klienten overlykkelig over å få et endelig punktum etter nøyaktig fem år, sier Willix.

Økokrim ønsket i anken at Høyesterett skulle ta opp straffebestemmelser og straffebud som ikke var påberopt i lagmannsretten, ifølge Willix.

- De ønsket at lagmannsretten skulle domfelle for noe annet enn det de hadde tiltalt ham for. I tillegg ønsket Økokrim at man skulle uthule straffeansvaret i den lovbestemmelsen som lagmannsretten faktisk vurderte, sier hun.

- Kvinnen ønsket å gi bort pengene sine

De to advokatene mener at dette aldri burde ha vært en sak.

- Slik damen fremstod allerede i de første tilrettelagte avhørene, burde Økokrim ha forstått at hun ønsket å gi bort pengene sine, slik hun gjorde, og det var ikke holdepunkter at hun var så svekket som de hele tiden har hevdet, sier Sulland.

Sakens parter

Påtalemyndigheten

mot «sykepleieren» (advokat Christian Norgaard og advokat Øystein Ola Storrvik) og

«advokaten» (advokat Frode Sulland og advokat Henriette Willix)

De forteller at saken har vært en enorm belastning for deres klient og hans familie.

- Den har også hatt stor påvirkning for hans yrkeskarriere. Økokrims aksjon med tilhørende reaksjoner fra Advokattilsynet gjorde at han ikke lenger så seg i stand til å praktisere som advokat, forteller Willix.

Økokrim gikk med harde skyts fra dag én, ifølge Sulland.

- I denne saken har det vært en bred og omfattende etterforskning over mange år. Når man så får en så klart frifinnende dom som den vi fikk i lagmannsretten, burde Økokrim kanskje vurdert at de hadde tatt feil. I stedet valgte de å forfølge saken videre, selv om de fikk signaler fra lagmannsretten om at det ikke var noe å hente.

Økokrim: - Tar avgjørelsen til etterretning

- Økokrim tar Høyesteretts beslutning til etterretning, sier statsadvokat i Økokrim, Anne Allum.

Statsadvokat Anne Allum og sjef i Økokrim, Pål Lønseth.

- Det var en enstemmig tingrett som fant de tiltalte skyldige og det var dissens i lagmannsretten. Vi mener det var riktig å ta ut tiltale i saken, fordi vi mente vi kunne bevise utover enhver rimelig tvil at de tiltalte hadde fått en uberettiget vinning og var skyldige i underslag og medvirkning til underslag. Når flertallet i lagmannsretten ikke er enig med oss i den vurderingen, legger vi til grunn at de tiltalte nå er frifunnet, sier statsadvokat Allum.

Ifølge advokat Henriette Willix ønsket Økokrim i anken at Høyesterett skulle ta opp straffebestemmelser og straffebud som ikke var påberopt i lagmannsretten.

- Økokrims anførsler i anken til Høyesterett var blant annet at lagmannsretten ikke hadde vurdert alternative grunnlag knyttet til det tiltalen gjaldt, og at dette var feil. Vi noterer imidlertid at anken ikke er fremmet, fordi ankeutvalget er kommet til at anken ikke gjelder spørsmål som har betydning utenfor den foreliggende saken, eller det av andre grunner er særlig viktig å få saken prøvd i Høyesterett, sier Allum.

- Hundre prosent domfellelser

Økokrim er ikke enig i at etaten forsøker å utvide sin forståelse av hva som er økonomisk kriminalitet, slik advokat Frode Sulland hevder.

- Økokrim kjenner seg ikke igjen i uttalelsen fra advokat Frode Sulland. Domfellelsesprosenten til Økokrim i 2024 var på hundre prosent. Med hundre prosent domfellelsesrate i 2024 er det for meg heller nærliggende å spørre om vi er for forsiktige når vi tar ut tiltale. I dette tilfelle tar vi til etterretning at det ble frifinnelse, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Ikke bevist at hun ikke forsto

Hovedspørsmålet i saken for lagmannsretten var om den fornærmede, som nå er død, var så kognitivt svekket at hun ikke forsto hva hun gjorde da hun signerte gavebrevene:

«Hvis [kvinnen] ikke forsto hva hun skrev under på, vil gavebrevene ikke kunne anerkjennes som gyldige, rettslige disposisjoner. Det foreligger i så fall heller ikke tilstrekkelig samtykke til de påfølgende pengeoverføringene. Uten slikt samtykke hadde [advokaten] ikke rett til å overføre pengene, og overføringene vil utgjøre et straffbart underslag», heter det av dommen. 

Flertallet i Borgarting kom til at det ikke var bevist at kvinnen ikke hadde forstått hva hun skrev under på. Av den rettskraftige dommen fremgår det at kvinnen «forsto innholdet og konsekvensene av gavebrevene. Det er ikke bevist utover enhver rimelig tvil at [kvinnen] led av noen alvorlig sinnslidelse, og heller ikke at gavedisposisjonene stod i årsakssammenheng med en eventuell slik sinnslidelse. Dermed er det heller ikke bevist at vinningen var uberettiget. Vilkårene for å felle [advokaten] for underslag er dermed ikke oppfylt.».

Ankeutvalgets beslutning ble truffet av Knut Erik Sæther, Borgar Høgetveit Berg og Are Stenvik. 

Fra redaksjonen: Denne saken ble oppdatert klokka 13:10 med kommentarer fra Økokrim

Powered by Labrador CMS