– Vi har en bred kompetanse, og legger energien vår i en portefølje innenfor det forretningsjuridiske segmentet, forteller Rasmus Brodtkorb.

PRÉTOR I TRONDHEIM

– Det er godt liv laget for firmaer i vår størrelsesorden

Som partner og daglig leder i Prétor Advokat, mister ikke Rasmus Brodtkorb nattesøvnen av Wiersholms inntog i Trondheim. Tvert imot mener han næringslivet i Midt-Norge bør gi seg selv en klapp på skulderen.

Publisert Sist oppdatert

TRONDHEIM: På tampen av fjoråret meldte Wiersholm sin ankomst med kontorer i Trondheim, med ambisjoner om å kapre en større andel av markedet. Byens nest største advokatfirma, Prétor, tar det hele med knusende ro.

– Det er hyggelig at et så velrennomert firma etablerer seg i regionen. Det betyr at de opplever markedet som spennende. Vi skal fortsette med det vi gjør, og så får vi se hvordan det utvikler seg, sier daglig leder i Prétor Advokat, Rasmus Brodtkorb.

Selv om konkurransen i Trondheim vil bli skjerpet, tror Brodtkorb at de to firmaene vil konkurrere på ulike premisser.

Prétor Advokat

  • Jobber med arbeidsrett, bygg og entreprise, transaksjoner og kontraktsrett, selskapsrett, immaterialrett og IKT, bank og konkurs, fast eiendom og prosedyre og konfliktløsning.
  • 10 partnere, fem advokater, tre advokatfullmektiger, 1 paralegal, 2 administrativt ansatte.

– De søker områder som vi ikke jobber så mye innenfor, til en helt annen pris. De største nasjonale firmaene har en annen type klientmasse, som tidvis krever betydelig større ressurser. Det koster, sier Brodtkorb.

Han tror ikke deres klienter ønsker å betale et høyere beløp for den rådgivningen de allerede får.

Økte forskjeller i advokatbransjen

Tall fra Advokatforeningens bransjeundersøkelse for 2021, som ble publisert i januar i år, viste at omsetningen økte med totalt 9,6 prosent fra 2020 til 2021.

Men forskjellene øker: De største firmaene øker mest, mens for de mindre firmaene faller den inflasjonsjusterte omsetningen.

For mange enkeltmannsforetak er situasjonen alvorlig.

Advokatbladet har besøkt firmaer i Tromsø, Trondheim, Lillehammer, Lillestrøm, Oslo og Tønsberg. Blant firmaene vi har snakket med, er stemningen optimistisk. Mange opplever god vekst, og har satt seg hårete mål for fremtiden.

– Det kunne vært en utfordring om de satset på våre rettsområder, med tilsvarende priser som oss. Prétor og byens mindre firmaer vil kunne fortsette nokså upåvirket, mener han.

Solid vekst

Prétor, med sine 19 ansatte advokater, kjenner seg ikke igjen i tallene fra Advokatforeningens bransjeundersøkelse.

– Vi ligger på omtrent én million mer per ansatt enn tallene, ikke så langt bak de største, forteller Brodtkorb.

Trondheimsfirmaet hadde en solid inntektsøkning på 21,1 prosent fra 2019 til 2021. Tilsvarende bratt kurve vil ikke tallene fra 2022 vise, i alle fall ikke resultatmessig, spår Brodtkorb. Det er det flere grunner til.

– Vi hadde en god økning under pandemien, men en del av utgiftene vi unngikk i den perioden, er tilbake nå. Videre vil faktorer som nyansettelser og permisjoner påvirke tallene til advokatfirmaer i vår størrelsesorden i større grad enn de aller største, forteller han.

Utelukker ikke fusjon

Tallet 25 vil stå på kaka når Prétor feirer jubileum i år. Firmaet har i løpet av et kvart århundre gått fra to til nåværende 19 advokater på huset. Utviklingen kunne gått raskere, forteller Brodtkorb, men det er ikke firmaets strategi å vokse for vekstens skyld.

– Vi er opptatt av å bygge stein for stein, og det vil vi fortsette med. Vi ønsker å være tro mot vårt forretningsområde og konsept. Vi registrerer at en del firmaer virker å være veldig opptatt av vekst for vekstens skyld, men vi fokuserer på å rendyrke profilen vår og vokse organisk hele tiden, sier han.

Opp 21,1 prosent

Omsetning 2019: 37,5 millioner kroner

Omsetning 2020: 42,4 millioner kroner

Omsetning 2021: 45,4 millioner kroner

Selv om firmaet ikke har noen konkrete planer om å fusjonere med et annet firma, forteller Brodtkorb at det er en diskusjon som er oppe med jevne mellomrom. Han ønsker ikke å utelukke noe.

– Hvis noen banker på døren for å ta en prat, hadde vi helt sikkert undersøkt om det kunne vært interessant. Selv om det ikke er noe vi aktivt arbeider for, har jeg til gode å oppleve at det ikke har lønnet seg å prate med folk, sier han.

Ansetter med omhu

Arbeidsmiljø er også gjennomgangsmelodien når firmaets øverste leder snakker om rekruttering.

– Det er spesielt vanskelig å finne den rette når man er et advokatfirma bestående av omkring tyve advokater. Én person kan ha så utrolig mye å si for arbeidsmiljøet, forteller han.

– Vi forsøker å håndplukke advokater og advokatfullmektiger som er flinke innenfor de rettsområdene vi holder på med og som passer vår profil.

Powered by Labrador CMS