- Jeg er overbevist om at det er behov for kapital og kompetanse utenfra, skriver Erlend Wessel Carlsen.

Norges beste forretningsadvokater: Helt sjef!

Hele fire ganger mottok Morten Goller i Wiersholm pris på Finansavisens advokatgalla. Om suksessen videreføres vil stå og falle på hvordan han løser sin nye rolle som managing partner, ifølge Advokatbladet-kommentator Erlend Wessel Carlsen.

Jeg husker veldig godt dagen før Advokatundersøkelsen 2016 skulle publiseres, jeg var da redaksjonssjef i Finansavisen Jus. Forsiden av bilaget var viet Hasse Arnesen, flankert av to Thommessen-kolleger. Thommessen-troikaen hadde gjort det svært godt i undersøkelsen, og firmaet likeså. Men da vi skulle lage forsiden på selve avisen, kom ansvarlig redaktør Trygve Hegnar innom desken og sa «Vi tar Morten Goller på forsiden».

Goller hadde for første gang fått flest poeng i undersøkelsen (163), og var også blitt stemt frem som konkurrentenes mest ettertraktede advokat for første gang. Det fremsto veldig tydelig for meg at dette var noe Hegnar følte var veldig riktig. Det skal sies at Morten Goller hadde hjulpet Hurtigruten, der Hegnar var styremedlem og aksjonær, i ESA-saken knyttet til ulovlig statsstøtte. At saken ble vunnet, var sikkert medvirkende til Hegnars forside-beslutning, men langt fra alt.

Hegnar er neppe den eneste Morten Goller har overbevist om at han er en særs dyktig advokat. I år fikk han hele 219 poeng, som er den soleklart høyeste samlede poengsummen i advokatundersøkelsens historie. Riktignok ble vektingen omgjort i årets undersøkelse, så noe av veksten skyldes nok at totalt antall utdelte poeng ble flere.

Gollers popularitet styrkes av at han også i år ble kåret til konkurrentenes mest ettertraktede advokat, og at han er topp fem i kategorien årets allrounder. I tillegg til dette har han sanket inn 30 poeng i ytterligere fire kategorier, der ikke alle kommer frem i Finansavisens lister.

Gollers suksess innenfor offentlige anskaffelser er enorm (30 av 46 firmaer ga ham poeng, trolig var mange av de 16 siste blanke), og det var lite håp å spore i øynene til de andre nominerte i kategorien da vinneren ble offentliggjort. Avstanden ned til de to på andreplass (124 poeng) er større enn poengsummene til alle de andre vinnerne.

Hva er det som gjør Morten Goller så utrolig populær? For det første har han nok vært en pioner innen sitt fagfelt. Vært med å sette standarder, skrive bøker og drive opplæring av andre advokater. I tillegg er offentlige anskaffelser et område med litt mindre konkurranse og spisse albuer enn for eksempel M&A og skatterett, der alle de store firmaene kniver i toppen.

Og som Goller selv sier til Finansavisen:

«Anskaffelsesrett er et av de områdene de fleste advokater må kunne noe om. De er så ofte borti det på et eller annet vis – over hele Norge». Men mest av alt så er han en veldig fin fyr. Jovial, blid, jordnær og oppriktig interessert. Nå er det ikke slik at alle advokater er utrivelige, langt derifra, men Gollers væremåte skiller seg likevel ut. Et eksempel på det er hvordan han eksplisitt takker advokatene på teamet sitt med navn, og hvordan han skryter av dem i intervjuer.

Dette er trolig også en av grunnene til at hans partnerkolleger valgte nettopp ham som den nye managing partneren i Wiersholm. Men i et allerede hektisk liv, hvordan skal han kunne være managing partner i tillegg? Alle som har tatt på seg managing partner-rollen i de største firmaene de seneste årene, har kommet fra børs- og verdipapirrett (M&A). Der er man gjerne en del av et større team, ofte med flere partnere, og det er tverrfaglig. Prosessene går i rykk og napp, og det er lett å ta igjen tapt tid på kvelden om man har brukt dagen på managing partner-oppgaver. Dermed kan man, hvis ønskelig, bidra en del innenfor fagfeltet, men først og fremst være leder.

Les også: Topper Finansavisen-kåring igjen

Slik vil det bli vanskeligere for Goller å gjøre. For står du en uke i lagmannsretten, da er det der, og bare der, fokuset skal være. Uansett om media vil ha tak i deg, priser skal deles ut, viktige interne prosesser skal avklares, eller strategier skal legges.

Goller har løst dette med å lage et team rundt seg, blant annet med tidligere managing partner i Thommessen, Kai Thøgersen. En ny variant, slik at han kan leve etter Ole Brumm-prinsippet «ja takk, begge deler». Det er verdt å nevne at en del MP-er har gått offensivt ut da de fikk utnevnelsen, for så å bruke stadig mindre tid på advokatgjerningen. Skjer så også med Goller, kan det i verste fall føre til at flere av de fire prisene han mottok i år, kan forsvinne.

Offentlige anskaffelser vil han nok toppe i mange år til, for folk stemmer ofte på tidligere vinnere eller bransjenestorer. Men får Goller færre poeng, så mister han poengtittelen, såpass close er det. I tillegg er det så jevnt i selskapstoppen at også Wiersholm kan miste «flest poeng totalt»-tittelen. Og om han blir konkurrentenes mest ettertraktede, det gjenstår vel å se på hvordan han løser den nye rollen. Og blir Wiersholms managing partner-løsning en suksess, kan det fort bli enda flere plaketter å ta imot neste år.

(Red. anmerk: Erlend Wessel Carlsen samarbeidet med Morten Goller da Goller representerte Swedish Match i en rettsak mot Staten v/Helsedepartementet.)

Morten Goller kunne for tredje gang titulere seg som vinner av Finansavisen Jus sin advokatundersøkelse. På en prisutdeling på Grand hotell mottok han hyllest fra over 100 konkurrenter og kolleger.
Powered by Labrador CMS