Advokatforeningens samfunnskontakt Martin Kaasgaard Nielsen og generalsekretær Merete Smith.

Hva bør rettstatsmeldingen handle om?

Advokatforeningen vil ikke vente på regjeringen og lager meldingen selv. Nå kan du komme med innspill!

Publisert Sist oppdatert

Da Jon Wessel-Aas holdt sin første årstale som leder av Advokatforeningen i 2020, tok han til orde for å utarbeide en tilstandsrapport om den norske rettsstaten - en egen rettstatsmelding. Dette er bare en av flere anledninger hvor foreningen har ytret et ønske om å få på plass en egen politikk for rettsstaten, men foreløpig har ikke regjeringen fulgt opp.

Nå inviterer Advokatforeningen sivilsamfunnet til å komme med innspill slik at de kan lage rettstatsmeldingen selv og overlevere den til Justiskomiteen allerede denne sommeren, skriver foreningen på sine nettsider.

- Vi har fått veldig mange gode innspill. Jeg har enda ikke helt oversikt, men det har blitt en god del, forteller Advokatforeningens samfunnskontakt, Martin Kaasgaard Nielsen.

- Tiden er moden for å analysere den norske rettsstaten i sin helhet

Rettstatsmeldingens oppbygningen er inspirert av World Justice Project sin Rule of Law Index, som måler rettssikkerheten i ulike land, og tar for seg åtte ulike kategorier. På den måten vil meldingen også være delvis internasjonalt sammenlignbar, ifølge foreningen.

«Den norske rettsstaten er en av verdens mest velfungerende. Den skaper tillit i befolkningen, kunnskap og etterrettelighet i myndighetsutøvelsen, verdier i næringslivet og frihet i livsutfoldelsen.

At den er velfungerende og viktig, gjør den imidlertid ikke robust. Vi mener tiden er moden for å analysere den norske rettsstaten i sin helhet, identifisere eventuelle svakheter, og overrekke konklusjonene til Stortinget – i en rettsstatsmelding», kan man lese i det foreløpige utkastet.

Lanseres under Arendalsuka

Når innspillene er på plass, setter Advokatforeningen rettstatsmeldingen sammen og skriver den ferdig. Før den blir publisert, vil den bli kontrollert av foreningens lovutvalg. Planen er så å overrekke den til Justiskomiteen under Arendalsuka i august.

Dersom man ønsker å komme med innspill, må man være kjapp og gi beskjed til foreningen allerede i dag. Selve innspillet må leveres innen 13. juni. Men:

- Vi er selvsagt åpne for innspill selv om fristen for å gi beskjed har gått ut, beroliger Kaasgaard Nielsen.

Powered by Labrador CMS