Illustrasjonsfoto/iStock:

Advokatvakten har stengt over hele landet - men ikke i Østfold

- Nå er det desto viktigere med et lavterskeltilbud som fungerer, sier leder av Østfold og Follo krets, Lars Winsvold.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig med at barnehager og skoler ble stengt før helgen, og hjemmekontor ble et faktum for de fleste, besluttet også Advokatforeningen å stenge publikumstilbudet Advokatvakten frem til sommeren for å forebygge korona-smitte.

Dermed har samtlige av landets 19 kretser avlyst vaktordningen inntil videre - foreløpig med unntak av i Østfold-byene Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Hobøl. Her tilbyr de nå telefonrådgivning istedenfor.

- Jeg synes ikke det var noen grunn til å stenge så lenge man har telefon og mulighet til å drive rådgivning over den. Da kan man opprettholde tilbudet selv om man ikke mener det er forsvarlig å møte fysisk. Advokatkontorene fungerer jo og vi kan bruke telefon på akkurat samme måte som i en rekke andre saker nå, sier leder av Østfold og Follo krets, Lars Winsvold.

TIPS OSS! Hvordan takler du eller ditt firma korona-tiltakene? Har du et spørsmål du mener vi bør stille til myndighetene? Ta kontakt her!

Korona-krisen øker behovet for juridisk hjelp

Advokatvakten er et lavterskeltilbud for juridisk rådgivning arrangert av Advokatforeningens kretser over hele landet. Ifølge Winsvold har ikke behovet for rådgivning blitt mindre som følge av korona-krisen. Snarere tvert imot.

- Mange kan se for seg at man får mindre penger på grunn av tapt arbeid eller andre konsekvenser av krisen. Da er det desto viktigere med et lavterskeltilbud som fungerer, sier han som selv koordinerer advokatvakten i Sarpsborg.

I kretsen er det ulike advokatkontorer som har ansvaret for de lokale advokatvaktene på forskjellige steder. Nå ber Winsvold alle de ansvarlige i hele kretsen om å følge eksempelet til Sarpsborg og Fredrikstad.

- Som kretsleder har jeg oppfordret til liknende i alle de andre byene hvor det er advokatvakt. Jeg prøver å «pushe» på, men har ikke helt oversikt ennå, sier han.

Lokalt samarbeid

I tett samarbeid med det lokale biblioteket har det foreløpig blitt gjennomført en telefonisk advokatvakt i Sarpsborg. To ytterligere er planlagt, og målet er å gjennomføre vaktene på denne måten inntil den ordinære ordningen er på beina igjen.

- Vi startet forrige uke. De to neste vaktene er booket opp med avtaler allerede. Dette vil fortsette framover inntil videre. Behovet er der definitiv - særlig nå, sier Winsvold.

I Sarpsborg reserverer befolkningen plass ved advokatvakten gjennom bibliotekets nettside på vanlig måte, og så får advokaten på vakt tilsendt en liste og ringer de oppførte i tur og orden.

I Fredrikstad oppgis et telefonnummer på Facebook man kan ringe til før vedkommende advokatvakt, mens man i Hobøl kan reservere plass gjennom Hobøl Frivillighetssentral.

Tirsdag formiddag får Advokatbladet bekreftet at det også er etablert telefon-advokatvakt i Halden.

- Jeg vil tro at det er en del ekstra spørsmål som relaterer seg til konsekvensene av korona. Arbeidssituasjon, trygderettigheter og så videre. Vi kan svare på noen ting, og andre ting må vi henvise til nærmere avtaler, men man kan gi mange råd der og da som er nyttig for folk, sier kretslederen.

Powered by Labrador CMS