ADVOKAT-SOMMER

Advokat Jana Johnsen i Schjødt fikk opprykk til assosiert partner i år. - Jeg er veldig stolt av at jeg ble både partner og mamma i en alder av 32, sier hun.

– Et grått og mannsdominert partnerskap er mindre inspirerende for kvinnelige fullmektiger

– Vi trenger kvinner som går i bresjen, tar stormen og setter problemstillingene i mangfoldsdebatten på agendaen, sier assosiert Schjødt-partner Jana Johnsen. Hun mener det må tilrettelegges for at dyktige advokater ikke faller fra på veien mot toppen.

Publisert Sist oppdatert

Med mastergrad i både rettsvitenskap og regnskap og revisjon fra Norges Handelshøyskole og juridisk fakultet i Bergen, har Jana Johnsen klatret karrierestigen som skatterettsadvokat i Schjødt. I år fikk hun opprykk til partnerskap som 32-åring, og som eneste kvinnelige partner på bergenskontoret.

Jana Katarina Johnsen (33)

  • Firma: Advokatfirmaet Schjødt AS
  • Fagområde: Skatterett og prosedyre
  • Antall timer på jobb i uken: 50
  • Antall saker i retten siste år: 3
  • Champagne eller øl? Champagne

Det var tilbake på deltidsjobben i familiefirmaet i Nord-Norge at interessen for skatteretten fikk bein å gå på.

– Jeg jobbet en del med administrasjon og regnskap i familiekonsernet vårt under studiene, og oppdaget etter hvert at skatt- og selskapsrett ikke bare er viktig å forstå – det er også viktig å kunne bruke i praksis. Dette er nok litt av grunnen til at jeg under jusstudiet valgte å ta tilleggsgraden innen regnskap og revisjon, sier Johnsen.

I møte med klienter har hun opplevd det som en fordel å kunne lese et regnskap, og samtidig være kjent med hvordan skattereglene fungerer i det virkelige liv.

– Det er nyttig å forstå den økonomiske konsekvensen av en rettslig problemstilling, mener hun.

Etter studiene begynte Johnsen som advokatfullmektig i Schjødt, og hun forteller om et arbeidsmiljø som helt fra start har heiet henne frem.

– Jeg fikk tidlig involvere meg i store saker med spennende klienter, og har virkelig fått mulighet til å vise meg frem. Spesielt stas er det å få bistå i saker som bidrar til rettsavklaring, og som resulterer i en endring av Skatteetatens håndbok, Skatte-ABC. Det er også gøy når innsatsen anerkjennes og man gradvis jobber seg oppover i systemet, forteller hun.

– Skal ikke presses til å velge

Året før Johnsen fikk opprykk til partner, ble hun mamma for første gang. Det siste året har hun for alvor blitt kjent med utfordringene som mange kvinner møter når advokatjobben skal kombineres med småbarnslivet.

– Mange unge i bransjen trives nok veldig godt i jobben sin, og ønsker også å jobbe mye, men så kommer de gjerne til et punkt der tiden ikke strekker til for samtidig å kunne tilbringe nok tid med familien og barna hjemme. Hvis løsningene for å skape balanse mellom jobb og fritid ikke er gode nok, risikerer vi at mange dyktige advokater faller av karrierestigen før de når toppen, sier hun.

Johnsen opplever at støtten fra kollegaene i skattegruppen har vært verdifull gjennom det første året som småbarnsmamma. Her sammen med datteren.

Johnsen har tidligere vært aktiv i kvinneutvalget i Schjødt, og sitter i dag i mangfoldsutvalget der denne tematikken har en viktig prioritet.

– Det krever mye innsats å bli partner, men man skal ikke presses til å velge mellom familie og karriere på grunn av dårlig tilrettelegging på arbeidsplassen. I den sårbare småbarnsfasen er det viktig at vi skaper forutsigbare arbeidsrammer og finner løsninger som alle blir fornøyde med – for eksempel at man gis mulighet til å jobbe litt mindre, ha hjemmekontor eller jobbe på kvelden hvis det passer bedre, forklarer hun.

Hun tror tilpasningene vi har gjort under korona-perioden har gjort mange arbeidsgivere oppmerksomme på de positive sidene ved en mer fleksibel arbeidshverdag.

– Vi har sett at det er fullt mulig å sitte på hjemmekontor og levere – og at dette er noe som fungerer godt når ansatte er i en småbarnsfase. Disse lærdommene må vi ta med oss videre, understreker Johnsen.

Kvinnelige rollemodeller i toppen

Hun ser for seg at en større kvinneandel på senior- og partnernivå i advokatfirmaene kan være nyttig for å skape en økt bevissthet rundt disse problemstillingene.

– Jeg tror veldig mange er positivt innstilte til å gjøre noe med mangfoldet og kjønnsbalansen blant advokat-toppene, men vi trenger flere kvinner som går i bresjen og setter agenda for å finne konkrete løsninger. Det er ikke nødvendigvis opplagt for alle at et kontorfellesskap med glassvegger er dårlig egnet for amming, poengterer hun.

Erfaringsmessig har hun opplevd at de aller fleste er lydhøre når mangfold settes på dagsorden, men at enkelte ofte ikke er bevisste på utfordringene før noen tar ordet og peker på problemet.

– Det handler om å gjøre det lille ekstra, få oppmerksomhet rundt forslaget, iverksette endringer i praksis og oppnå resultater. Det faglige må selvfølgelig være i fokus – jeg skal ikke bli partner bare fordi jeg er kvinne – men det er mye vi som firma kan gjøre for å løfte våre kollegaer opp og frem, sier Johnsen.

Hun mener det er verdifullt med kvinnelige rollemodeller som baner vei og viser at det er mulig å kombinere partnerskap med fritid og familieliv.

– Hvis du er ung, kvinnelig fullmektig med ambisjoner om familieliv, og du ser at partnerskapet stort sett er grått og mannsdominert, så er det kanskje lettere å gi opp når hverdagskabalen blir utfordrende, understreker Johnsen.

For Johnsen har Schjødt-kollega Cecilie Amdahl, som er partner på Oslo-kontoret, vært en god rollemodell som viser at det er mulig å kombinere partnerskap og familieliv.

– Er det noe du skulle ønske du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren?
– Egentlig ikke. Jeg er veldig fornøyd med karrieren min så langt. Det har vært spennende, lærerikt, og utfordrende. Jeg har blitt kjent med utrolig mange dyktige personer, fått lære av de beste og fått tilliten til å bistå på store, interessante saker for våre klienter. Om jeg skal nevne noe, så skulle jeg ønske at jeg hadde mer tid til å skrive. Vi møter faglige utfordringer i arbeidshverdagen som hadde fortjent en fagartikkel eller en kronikk.

– På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?
– Det må utarbeides en løsning for digital innlogging for personer med funksjonsnedsettelser og andre som ikke kvalifiserer til å få BankID, slik at alle får lik tilgang til digitale tjenester som HelseNorge og betalingsløsninger som Vipps.

– Hvem er ditt faglige forbilde?
– Min kollega og partner i Schjødt, Hugo Matre. Han var prinsipalen min da jeg begynte som advokatfullmektig, og jeg fikk være rettslig medhjelper i alle rettssakene hans. Han er utrolig faglig dyktig – å høre på ham i retten er nesten litt som å gå på forelesning, så det er veldig givende å få mulighet til å jobbe såpass tett med ham. Helt fra start har han heiet meg opp og frem. Hugo er tvers igjennom en knakende god kar!

– Hva er ditt syn på innføringen av koronasertifikat-ordningen?
– Det er gode grunner for å innføre en slik ordning, både av hensyn til næringslivet og for de som har behov for å krysse landegrensene. For min egen del synes jeg inntil videre at det er best å oppholde seg i Norge.

– Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?
– Klemme gode venner og invitere til barnedåp.

– Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for, utenom jussen?
– Utenom jussen er det familie, venner og god mat som står i fokus. Ellers er jeg opptatt av mangfold og inkludering, og at vi som bransje og samfunn må finne gode løsninger for å hindre diskriminering.

– Hva får deg til å le?
– Det er vel den sjarmerende datteren min. Hun finner på mange sprell som lyser opp hverdagen min.

– Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?
– Korona!

– Hvor går årets sommerferie?
– I år blir det også norgesferie. Vi skal først til Kristiansand Dyrepark, og besøke familie på Sørlandet. Så blir det litt avslapning hjemme i Bergen, før datteren min og jeg reiser til Bardufoss hvor jeg vokste opp. Der blir det innkvartering hos mamma, og et fullt hus med fire søsken og en hund.

Powered by Labrador CMS