Sven Marius Urke er direktør i Domstoladministrasjonen.
Sven Marius Urke er direktør i Domstoladministrasjonen.

Ti prosent nedgang i antallet som har svært stor tiltro til domstolene

– Frifinnelsen i Baneheia-saken og gjenopptakelsen av Birgitte Tengs-saken kan ha hatt betydning for at færre har svært stor tiltro til oss i år, sier Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Norske Domstoler opplyser i en pressemelding at tiltroundersøkelsen for 2022 viser at 37 prosent av befolkningen har svært stor tiltro til domstolene. Til sammenligning med tallene fra 2021, som viste 47 prosent, er det en markant nedgang.

Årets undersøkelse viser likevel at tiltroen til domstolen fortsatt er stor.

Andelen av befolkningen som enten har ganske eller svært høy tiltro til domstolen, er på 87 prosent. Dette er en nedgang på tre prosent fra 2021.

- Det er viktig at folk stoler på at domstolene gjør en god og grundig jobb. Undersøkelsen viser at 87 prosent av befolkningen har stor tiltro til oss, sier Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen til Norges Domstolers nettsider.

Påvirket av justisfeil

- Det er bra at tiltroen til domstolene er høy, for gode domstoler er en helt sentral del av byggverket som utgjør det norske samfunnet, sier han.

Urke tror tilliten kan ha blitt svekket som følge av frifinnelsen i Baneheia-saken og gjenopptakelsen av Birgitte Tengs-saken.

- Det er en viktig tilbakemelding fra folk til oss i Norges domstoler. Vi må gjøre oss fortjent til tilliten gjennom gode, riktige rettsavgjørelser til rett tid, understreker han.

Powered by Labrador CMS