Styreleder i Wikborg Rein, Geir Sviggum.
Styreleder i Wikborg Rein, Geir Sviggum.

Kjemper om å forsvare Norge

Norske røtter og en sterk tradisjon for voldgift er blant grunnene til at Wikborg Rein sammen med en rekke internasjonale konkurrenter har meldt sin interesse for å forsvare Norge i ICSID-domstolen.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller firmaets styreleder, Geir Sviggum.

For første gang er Norge stevnet i ICSID-domstolen, Verdensbankens internasjonale voldgiftsdomstol, etter at et latvisk rederi krever erstatning for tap og krenkede investorrettigheter i forbindelse med at de ble nektet å fiske snøkrabbe utenfor Svalbard.

I godt selskap

Nylig publiserte Dagens Næringsliv en oversikt over advokatfirmaene som har levert tilbud i saken. Der står Wikborg Rein som eneste norske advokatfirma, i selskap med firmaer som New York-baserte firmaene Hughes, Hubbard & Reed og Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle. Hele ni amerikanske firmaer har tatt kontakt med Utenriksdepartementet, samt advokatkontorer i Paris, London, Vilnius og Moskva. Totalt har sytten firmaer tatt kontakt.

– La meg understreke at vi ikke har et oppdrag i denne saken. Vi noterer imidlertid at Dagens Næringsliv har publisert en liste over de advokatfirmaene som har vist interesse for å bistå Utenriksdepartementet i hele eller deler av det aktuelle sakskomplekset, og at Wikborg Rein nevnes i denne sammenheng, presiserer Geir Sviggum overfor Advokatbladet.

Har rammeavtale med UD

Bakgrunnen for at Wikborg Rein viste interesse for saken er ifølge ham dels relasjonell, og dels basert på en konkret vurdering av det aktuelle sakskomplekset.

– Det er offentlig informasjon at Wikborg Rein har en rammeavtale med Utenriksdepartementet og at vi har samarbeidet med departementet nasjonalt og internasjonalt i mange år, opplyser Sviggum, og understreker at Wikborg Rein de senere årene bygget opp en stor praksis innen internasjonal tvisteløsning.

– Vi bistod ukrainske Naftogaz i den største kjente voldgiftssaken som noensinne er avholdt mot russiske Gazprom, og rangeres av Global Arbitration Review som et av kun to nordiske firma blant verdens hundre ledende voldgiftsaktører. I tillegg har vi omfattende bransjeerfaring innen fiskeri og maritim sektor. Dette, kombinert med norske røtter og arbeidsmetodikk, gjør det naturlig for oss å melde interesse for et spennende sakskompleks som dette, påpeker Sviggum

Powered by Labrador CMS