Jon Wessel-Aas deler beskjeden på sin Facebook-side.

Jon Wessel-Aas tatt for promillekjøring

«Jeg har skuffet både meg selv, min egen familie og sikkert mange flere, herunder kolleger både på jobb og i Advokatforeningen», skriver Wessel-Aas på sin Facebook-side.

Publisert Sist oppdatert

Advokatforeningens leder opplyser om promillekjøringen i et innlegg på sin egen Facebook-side søndag kveld. Wessel-Aas forteller at han ble stanset av politiet i Østerdalen lørdag formiddag.

«Jeg har lagt bak meg en helg som kanskje ikke har vært den aller beste i mitt liv så langt. Lørdag formiddag ble jeg stanset av politiet i en rutinekontroll i Østerdalen, på vei hjem fra et seminar på Røros dagen før. Utåndingsprøven viste at jeg fortsatt hadde promille i kroppen tilsvarende 0,88», skriver han. 

Advokaten i Lund & Co hadde deltatt på det tradisjonsrike seminaret til Trøndelag krets av Advokatforeningen.

«Jeg hadde med andre ord gjort den alvorlige feilvurderingen å ikke vente lenge nok før jeg satt meg bak rattet etter en hyggelig kveld. Jeg kan ikke si dette på noen annen måte enn at det er noe jeg angrer bittert på», fortsetter han.

Wessel-Aas skriver at han var i et kort politiavhør etter prøven. 

«Der erkjente jeg straffskyld for kjøring i påvirket tilstand og samtykket til at saken kan avgjøres som tilståelsesdom. Jeg samtykket også til frivillig beslag av førerkortet.»

Betinget fengsel

«Det som vil skje videre, er sannsynligvis at jeg om noen uker vil bli innkalt til et rettsmøte der saken vil bli avgjort som en tilståelsesdom. Min forsvarer har fortalt meg at jeg kan forvente en betinget fengselsstraff på rundt 18 dager, en klekkelig bot og tap av førerretten i 18 til 20 måneder.»

«Den straffen må jeg ta, og jeg ser frem til å få saken overstått. Min feilvurdering må jeg selvsagt stå i og ta fullt ansvar for fra første stund, før eller siden også offentlig», skriver Wessel-Aas. 

«Jeg har skuffet både meg selv, min egen familie og sikkert mange flere, herunder kolleger både på jobb og i Advokatforeningen.»

- Lever av og for åpenhet

«Som ytringsfrihets- og medierettsadvokat jobber jeg for og lever av åpenhet, også når det gjelder saker som kan være vanskelige og berøre enkeltpersoner. Jeg skriver dette innlegget fordi prinsippet om åpenhet også må gjelde meg selv», skriver Wessel-Aas.

Han ber om forståelse for at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Opp til foreningens organer

Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, meddeler at foreningens hovedstyre er orientert om saken. 

– Det er opp til foreningens organer å avgjøre hvilken betydning dette vil få, sier hun. 

- Generelt vil jeg understreke at Wessel-Aas har vært meget tydelig på hva som har skjedd. Han erkjenner straffeskyld og tar kraftig selvkritikk, sier Smith.

Hovedstyret leder foreningens virksomhet og har avgjørelsesmyndighet i alle forenings- og fagpolitiske spørsmål som ikke eksklusivt er lagt til representantskapet eller andre foreningsorganer.

- Du er fortsatt min leder

Flere kjente jurister og advokater kommenterer innlegget. 

«Du er fortsatt min leder. Ta vare Jon. Respekt for måten du håndterer det på», kommenterer advokat Brynjar Meling.

«Kjære Jon, dette var leit å lese. Det du gjorde var uansvarlig. Det er godt det gikk så bra for deg og for alle, selv om det gikk dårlig på denne måten. Jeg er også glad for, og stolt av, at du, min venn, er skikkelig og redelig, også i en situasjon som dette. Du er et menneske, og du lever som du lærer. Gjør man noe feil, står man for det, i åpenhet. Takk for at du er et forbilde, også slik», skriver jurist Anine Kierulf.

- Imponert over åpenhet

Anne Holt, forfatter, advokat og tidligere politiker, har også en kommentar:

«Idiotisk å kjøre i påvirket tilstand, men som så mange ganger sagt skal vår karakter dømmes på hvordan vi takler våre feil. Lei meg på dine vegne, sjeleglad for at ingenting fatalt hendte, imponert over åpenhet, og sender deg dessuten varme tanker. (Og av egen erfaring med tabber og mistak og idioti: Alt går over.)»

Polidiadvokat Einar Grape understreker at alle gjør feil. Det gjør også professor emeritus Jan Fridthjof Bernt: 

«Den som ikke har gjort verre feil i livet, kan gå videre med løftet hode», skriver Bernt.

«Du er et godt menneske, Jon! Kjipt, men dette går over!», skriver førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen, Katrine Holter.

- Det går bra!

Advokat John Christian Elden gir Wessel-Aas støtte.

«Det går bra!», skriver han.

Det samme gjør advokat Brynjar Østgård.

«Jon, vi gjør alle sammen forskjellige feil, med jevne og ujevne mellomrom! Mine aller beste tanker til deg - tøft at du er åpen og ryddig», skriver han. 

«Vi har alle gjort noen feilvurderinger i livet. Dette går bra. Stå på videre, Jon», skriver advokat Christian Lundin. 

Advokat Cecilie Nakstad har også en kommentar:

«Vi gjør alle noen feil i løpet av livet. Nå var det din tur. Men alt ordner seg», skriver hun.

Synne Bernhardt, advokatfullmektig og tidligere kirurg, kommenterer også Facebook-innlegget:

«Uff. Fint at du forteller det. La oss håpet at reaksjonssystemet for advokater fungerer bedre enn for helsepersonell. En risikerer å miste autorisasjonen for en slik handling dersom en er lege. Men, vi gjør alle feil, og de feilene vi gjør behøver ikke bety at vi er borgere av en annen rang, og at vurderingsevnen er svekket på flere områder i livet, ei heller i yrkessammenheng. Lykke til», skriver Bernhardt. 

Powered by Labrador CMS