Mange advokater og andre fagpersoner har tatt i bruk Personskade portalen, forteller Morten og Anne Grethe Kjelland.
Mange advokater og andre fagpersoner har tatt i bruk Personskade portalen, forteller Morten og Anne Grethe Kjelland.

Jussprofessor har laget ny personskade-portal

– Personskade Portalen er et resultat av mange års arbeid som professor i erstatningsrett og en genuin interesse for faget, formidling og utvikling av digitale juridiske hjelpemidler, sier Morten Kjelland.

Publisert Sist oppdatert

Morten Kjelland er professor i ved Universitetet i Oslo, der han blant annet underviser i erstatningsrett og personskadeerstatning, og har skrevet flere artikler og bøker om blant annet erstatningsrett, helserett og velferdsrett.

I samarbeid med Lexia Education har han utviklet og lansert Personskade Portalen.

Oppslagsverket skal hjelpe advokater og andre som jobber med personskader, og også kunne benyttes av skadelidte-siden, forsikringsselskaper og avgjøringsorganer.

Personskade Portalen

· Redaksjonelt utvalgte kilder, med koblinger til Lovdata Pro.

· Tematiserte dommer, med uthevninger av det viktige.

· E-bok med ulike nivåer.

· Forklaringsvideoer.

· Hjelpedokumenter.

· Tilgang til portalen koster mellom 185 og 230 kroner i måneden.

Løpende oppdateringer

Portalen har flere nivåer, og passer ifølge Kjelland både nybegynnere som trenger opplæring, men også spesialiserte skadeadvokater.

– Portalens hovedfunksjon er å forenkle og effektivisere hverdagen ved at praktiske og viktige kilder er samlet på ett sted. Nyheter oppdateres senest hver fjortende dag, slik at det skal være enkelt å holde seg faglig oppdatert selv på et rettsområde hvor det skjer raske omskiftninger, sier han.

Portalen tilbyr blant annet redaksjonelt utvalgte og bearbeidede avgjørelser, og har siden lanseringen i februar fått syv hundre abonnenter.

Etterspurte videoer

Etter at portalen kom i februar har flere av brukerne etterspurt videosnutter.

– Vi har nå innlemmet mange små filmer og flere større filmer som brukerne kan fordype seg i, forteller Kjelland.

Filmene fungerer som oppslagsverk, og som e-kurs med mulighet for etterutdanningstimer hos Advokatforeningen og kursbevis.

– Juss er ferskvare, og erstatningsretten er et fagområde med stadig tilfang av nye avgjørelser og kilder. Målet er at portalen skal være et pedagogisk verktøy for enkelt og effektivt å være oppdatert på gjeldende rett til enhver tid. Personskade Portalen gir en redaksjonell identifisering og strukturering av de mest sentrale kildene. Utfordringen i dag er ikke mangel på informasjon, men å gjøre et kvalifisert utvalg, sier han.

Bredt saksspekter

Advokat Anne Grethe Kjelland, som også er advokat i Advokatfirmaet Robertsen, er daglig leder i Lexia Education og arbeider med portalen.

– Visjonen vår er å tilgjengeliggjøre rettsstoff til alle som jobber med personskaderett og personskadeerstatning i Norge. Vi jobber både med saker etter trafikkskader, yrkesskader, pasientskader, voldsskader og omsorgssvikt, altså et ganske vidt felt. I erstatningsretten er hovedreglene lovregulert, men rettspraksis bestemmer rettsutviklingen. Og det skjer raskt, poengterer Anne Grethe.

Med på laget er også et redaksjonsråd med andre fagpersoner.

– Redaksjonsrådet er med å identifisere, analysere, plotte og presentere stoffet, i tillegg at jeg som kvalitetssirkler innholdet, sier Morten Kjelland.