Illustrasjonsfoto: Gro Røsth
Illustrasjonsfoto: Gro Røsth

Byr på møte med «Åsted Norge»-redaksjonen, rettssak som rollespill og foredrag med flere dommere

Lørdag åpner Høyesterett, Borgarting og Oslo tinghus dørene for folket.

Publisert   Sist oppdatert

Lørdag 26.oktober er det tid for Rettens dag i Høyesterett, Borgarting og Oslo tingrett. Her får hvermannsen mulighet til å bedre kjent med den tredje statsmakt kun i løpet av et par timer.

- Når vi inviterer byens befolkning til åpent hus på lørdag, håper vi å kunne tilby litt av hvert for både store og små. Her kan man få lære mer om rettsprosessene, arkitekturen, kunsten og mye annet. Meningen er at folk skal møte aktørene, kunne stille spørsmål om alt de lurer på, og få et innblikk inn i domstolenes virksomhet på en annen måte enn gjennom nyhetene, forteller kommunikasjonssjef i Oslo tingrett, Irene Ramm.

Hele domstol-Oslo er med

Arrangementet, som er gratis, starter med en konsert med jusstudent-koret Chorus mixtus klokken kvart på elleve, før det blir foredrag om livet som høyesterettsdommer ved Erik Møse og Wilhelm Matheson.

I forbindelse med 25-årsjubileet til Oslo tinghus holdes det også fotoutstilling i samarbeid med NTB, og er du interessert i lagmannsretten liv og virke, kan du høre foredrag om blant annet slutten på juryordningen holdt av lagdommerne Lisa Vogt-Lorentzen, Harald G. Nyhus og Mats W. Ruland. Sistnevnte er for øvrig også riksmekler.

- Rettens dag markeres i år av alle domstolene i Oslo, både de to førsteinstansdomstolene i tinghuset, i lagmannsretten og i Høyesterett. Det er en veldig hyggelig tradisjon, som vi dessverre ikke har ressurser til å gjennomføre hvert år, sier Ramm.

Venter rundt 1000 besøkende

Dette er også en mulighet for advokater til å ta med seg familien, og vise dem hvordan tinghuset ser ut innenfra, forteller hun.

- I «Barnas rettssal» kan de spille rollen som både dommer, advokat og skurk, noe som var veldig populært forrige gang vi arrangerte Rettens dag i 2016.

- Vanligvis kommer det omkring 1000 besøkende til Oslo tinghus. Vi som jobber her har forberedt oss lenge, og vi gleder oss veldig til å ønske publikum velkommen i morgen!

Se hele programmet her!