Adele Matheson, Jon Wessel Aas, Curt A. Lier og Anine Kierulf gikk sammen under Oslo Legal Walk.
Adele Matheson, Jon Wessel Aas, Curt A. Lier og Anine Kierulf gikk sammen under Oslo Legal Walk.

- Denne saken er det verdt å gå én mil for!

Menneskerettighetsekspert Anine Kierulf, advokat Jon Wessel Aas, og tidligere justisminister Knut Storberget var blant juristene som stilte opp på Oslo Legal Walk. Målet er å sette fokus på at rettshjelp til svake grupper må styrkes.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble Oslo Legal Walk arrangert for aller første gang. Vandringen arrangeres av Juristforbundet etter modell fra England som arrangerte sin første rettsvandring i 2005. I fjor stilte hele 12.000 deltakere opp på marsjen gjennom Londons gater. Selv om antall vandrende i Oslo var langt færre, var engasjementet stort.

- Jeg håper vi skal få satt fokus på hvor viktig det er at alle har tilgang til rettslig bistand, uavhengig økonomisk evne, sier president i Juristforbundet, Curt A. Lier, til Advokatbladet.

Se videointervju med Curt A. Lier og Knut Storberget i vinduet under!

Gikk for økt salærsats

Hver deltager betalte 300 kroner for å være med, og overskuddet går til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), Gatejuristen, Barnas jurist og Jussbuss. Langs ruten hadde blant annet Advokatfirmaet Ræder sin egen stand.

<html><head></head><body> Flere av de om lag 250 deltagerne hadde ikledd seg t-skjorter med ulike politiske budskap.</body></html>
Flere av de om lag 250 deltagerne hadde ikledd seg t-skjorter med ulike politiske budskap.

Med en lysende oransje hettegenser var Knut Storberget, for tiden ansatt i et engasjement for Advokatforeningen, godt synlig i vandringen, som startet på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

- Det hjelper ikke ha rett hvis du ikke får rett. Og da må vi ha advokater som tar sakene som gjelder de som har minst ressurser. Salærsatsen er for lav - og det er det verdt å gå én mil for, påpeker Storberget til Advokatbladet.

- Hvor mye burde salærsatsen vært på?

- Regjeringen får en fin start hvis de prisjusterer den. Men det er klart at den bør settes opp, så det blir attraktivt å jobbe med disse sakene, sier Storberget.

Mandag 8. oktober legges Statsbudsjettet frem. Da kommer også svaret på om Regjeringen øker salærsatsen som i dag ligger på 1020,- kroner.

<html><head></head><body> Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og leder av Justiskomiteen på Stortinget Lene Vågslid stilte opp i vandringen. Hun har selv tatt til orde for en ny salærsatsordning. – Vi kan ikke lenger ha en ordning der den besluttes slik som i dag. Det er åpenbart at avtalen fra 1999 om drøftinger av salærsatsen ikke har vekket stor entusiasme. Alle tilbakemeldinger jeg får, tyder på at den mangler legitimitet hos den gruppen den er ment å være til for, uttalte Vågslid til Advokatbladet i fjor høst.</body></html>
Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og leder av Justiskomiteen på Stortinget Lene Vågslid stilte opp i vandringen. Hun har selv tatt til orde for en ny salærsatsordning. – Vi kan ikke lenger ha en ordning der den besluttes slik som i dag. Det er åpenbart at avtalen fra 1999 om drøftinger av salærsatsen ikke har vekket stor entusiasme. Alle tilbakemeldinger jeg får, tyder på at den mangler legitimitet hos den gruppen den er ment å være til for, uttalte Vågslid til Advokatbladet i fjor høst.