- Veldig mange får nok en oppvåkning om hvor vanskelig disse sakene kan være

Mens en stor andel av publikum ville frikjenne, mente alle politikerne den tiltalte måtte dømmes da Advokatforeningen inviterte til rettssak som rollespill. - Et spørsmål om politikerne er i utakt med folk flest, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Publisert Sist oppdatert

ARENDAL: Sovevoldtekt eller fyllesex? Det var temaet da Advokatforeningen inviterte til sitt tradisjonsrike rettssak-rollespill under Arendalsuka.

Med debatten rundt samtykkelov som bakteppe, ble både politikere og publikum involvert i den avsluttende dommen mot tiltalte.

I utakt med befolkningen?

- Vi har hatt disse rollespillene i mange år, og dette er alltid resultatet. Stort sett vil politikerne domfelle. Spørsmålet er om politikerne er i utakt med folk flest, selv om politikerne svært ofte argumenterer med at strengere straffer er det befolkningen ønsker, sa Advokatforeningens leder Merete Smith til publikum etter at den halvannen time lange saken var ferdigspilt.

Med flere vitneavhør, her av fornærmede, ble rollespillet en autentisk gjengivelse av en vanlig norsk rettssak. Advokat Torleiv Drangsland spilte forsvarer.

Etter selve rollespillet fikk også publikum muligheten til å være med på å si sin mening via Kahoot. Hele 65 prosent av salen ville frifinne den tiltalte.

Forsvareren i rollespillet ble spilt av Hald-advokat Torleiv Drangsland.

- Veldig mange får nok en oppvåkning om hvor vanskelig disse sakene kan være, tror Drangsland.

Se videointervju med advokaten i vinduet over!

- Gått for langt

I motsetning til publikum stemte alle politikerne i salen for at tiltalte måtte være skyldig. De fleste av dem mente fire års fengsel var passende.

- De senere årene har det vært et stort fokus på offeret, og å styrke bistandsadvokatordningen. Fra mitt ståsted tenker jeg at man kanskje har gått litt for langt, og at dette skjer på bekostning av rettssikkerheten til de tiltalte i alvorlige straffesaker som risikerer enorme konsekvenser, sier Drangsland.

Politikere fra flere partier diskuterte dom og straffutmåling etter prosedyrene. Fra venstre: Ida Jordal (MDG), Ayat Majbel Saeid (R), Eline Kunzendorf (KrfU), Sindre Lysø (AUF), Caroline Hoff (Unge Høyre), Andreas Unneland (SV) og Merete Smith.
Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas og generalsekretær Merete Smith før den fiktive rettssalen i Arendal gamle rådhus.
Publikum gav aktørene en varm applaus etter at rollespillet var over.
Powered by Labrador CMS