Trusler mot advokater i Egypt markeres i dag

Onsdag 24. Januar markeres «The International Day of the Endangered Lawyer» i mange byer over hele verden. I år er fokuset rettet mot Egypt og ti fengslede menneskerettsadvokater.

Formålet med den årlige markeringen mot truede advokater, er å rette søkelyset mot advokater som blir trakassert, bragt til taushet, presset, truet, forfulgt og torturert.

Det er den nederlandske stiftelsen «The International Day of the Endangered Lawyer» som står bak dagens markeringer.

Fokus i år er rettet spesielt mot situasjonen for tretten fengslede advokater og aktivister i Egypt, derav ti advokater.  I dagens aksjon settes det frem syv krav til egyptiske myndigheter, først og fremst at samtlige fengslede advokater og menneskerettsaktivister i landet øyeblikkelig settes fri, og at anklagene mot dem bortfaller. Stiftelsen viser blant annet til at Egypt plikter å følge FNs resolusjon Human Rights Defenders Act.

Et øyeblikks rettferdighet

En av de arresterte, advokat Mahienour El-Masry, ble sluppet fri sist lørdag, bare dager før markeringen. Hun ble arrestert i november i fjor i Alexandria, og er anklaget for å ha deltatt i en demonstrasjon mot myndighetene, og for å ha «fornærmet» presidenten. Hun ble i desember dømt til to års fengsel, men sist lørdag vant hun frem med sin anke, og ble frifunnet av en domstol i Alexandria.

El-Masry ble i 2014 tildelt menneskerettsprisen Ludovic Trarieux Award for sin innsats for å fremme menneskerettighetene i Egypt. Prisen, som ble innstiftet i 1984 og året etter gikk til Nelson Mandela, deles ut til advokater over hele verden som har markert seg som forkjempere av menneskerettighetene.

El-Masry har protestert mot behandlingen av politiske fanger i sosiale medier, og organisert advokater i stille protester, og har tidligere sonet seks måneder i fengsel, etter å ha blitt dømt for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner.

Amnesty International, som har gitt El-Masry status som samvittighetsfange, kaller frifinnelsen av henne «et sjeldent øyeblikk av rettferdighet».

- Hun burde aldri ha tilbragt så mye som et øyeblikk bak murene, og ble arrestert bare på grunn av sin fredelige aktivisme, uttalte Najia Bounaim, Amnesty International’s visedirektør for Nord-Afrika til Amnestys egne nettsider.

Hjalp familien til italiensk student

[caption id="attachment_12017" align="alignright" width="240"] Flere internasjonale advokatorganisasjoner står bak kravet om at fengslede advokater og menneskerettsaktivister, deriblant tretten navngitte fra denne listen, settes fri i Egypt.[/caption]

Advokat Ibrahim Metwally Hegazy er en annen advokat som har fått trøbbel med myndighetene i Egypt. Han ga juridiske råd til familien til en italiensk student som i januar 2016 forsvant i Egypt, og som senere ble funnet torturert og drept.

Hegazy ble arrestert på flyplassen i Kairo i september i fjor, da han var på vei til møte i Genève i FNs arbeidsgruppe for ufrivillig forsvunne personer.

Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland og Canada er blant landene som har kritisert arrestasjonen av Hegazy, skriver The Guardian.

Stiftelsen Day of the Endagered Lawyer laget i desember i fjor en liste med navn og informasjon om de ti arresterte advokatene og tre kjente aktivister som de ønsker at skal overleveres til egyptiske ambassader og konsulater over hele verden i markeringene den 24.januar.

En rekke advokatorganisasjoner støtter opp om markeringene som er planlagt blant annet i Amsterdam, Paris, Athen, Hong Kong, Ankara og Toronto, deriblant The council of Bar and law societies in Europe (CCBE), The European Democratic Lawyer, og The European Bar Human Rights Institute.

Attentat mot advokater i Madrid

Tidligere år har stiftelsen rettet fokus mot situasjonen for advokater i Iran, Tyrkia, Baskerland i Spania, Columbia, Filippinene, Honduras og Kina.

24.januar er blitt valgt som dato for den årlige markeringen fordi fire advokater på denne dagen i 1977 ble skutt og drept i Madrid i et attentat som egentlig var rettet mot kommunist- og fagforeningsleder Joaquin Navarro. Hendelsen skjedde i kjølvannet av Spanias overgang til demokrati, etter Francos død i 1975. I attentatet, som kalles Atocha-massakren fordi den skjedde i en bygning i nærheten av Atocha jernbanestasjon, stormet væpnede menn inn i fagforeningens CCCOs bygg, på jakt etter Navarro, som hadde oppfordret til streik mot det som ble kalt frankistenes transport-mafia. Angriperne fant ikke Navarro, men på et kontor i bygget kom de over åtte advokater, som de stilte opp langs veggen og skjøt, en etter en. Fire av dem ble drept, mens de andre overlevde.

Drapene førte til en enorm massedemonstrasjon, som var den største mobiliseringen på venstresiden etter Francos død, ifølge Wikipedia.

- Kan ikke akseptere drap

[caption id="attachment_12013" align="alignright" width="300"] Advokat Hans Gaasbeek har stiftet The international Day of the Endangered Lawyer.[/caption]

Stiftelsen Day of the Endangered Lawyer er etablert av den nederlandske strafferettsadvokaten Hans Gaasbeek i 1990. I en film på YouTube forteller han om hvordan organisasjonen ble etablert.

- Vi kan ikke akseptere at våre kolleger, som jobber seriøst for å fremme menneskerettighetene for sine klienter, bare blir drept, sier han.

MR-utvalget i Advokatforeningen vil spre kunnskap

Her hjemme markerer Menneskerettighetsutvalget i Advokatforeningen at det i år er tyve år siden FNs generalforsamling vedtok den såkalte Human Rights Defenders Act.

Ifølge FN-resolusjonen har alle som jobber for menneskerettighetene krav på beskyttelse. Advokater er en spesielt utsatt gruppe.

MR-utvalget jobber for å spre kunnskap om advokaters arbeidsforhold i ulike land, og for å belyse advokaters særlige ansvar for å forsvare menneskerettighetene.

I samarbeid med Advokatbladet vil utvalget gjennom året rette fokus mot advokaters arbeid verden rundt for å forsvare menneskerettighetene.

LES OGSÅ: Advokatbladet i Polen: Alvorlig angrep mot rettsstaten

Mahienour El - Masry og Ibrahim Metwally Hegazy.
Flere internasjonale advokatorganisasjoner står bak kravet om fengslede advokater og menneskerettsaktivister, deriblant tretten navngitte på denne listen, settes fri i Egypt.
Advokat Hans Gaasbeek har stiftet The international Day of the Endangered Lawyer.
Powered by Labrador CMS