Advokatbladets redaktør de siste 14 år er nå inne i sin siste uke som ansatt i Advokatforeningen.

Marit Aschehoug forlater skuta

Advokatbladets redaktør de siste 14 år er nå inne i sin siste uke som ansatt i Advokatforeningen. BA-HR-saken var den som gjorde mest inntrykk, sier den nyslåtte pensjonisten.

Publisert Sist oppdatert

Vi besøker Aschehoug på pensjonistkontoret, der hun har sittet i høst og scannet inn gamle bilder av tidligere hovedstyrer og andre forgangne pinligheter. Sist torsdag ble hun behørig takket av med champagne og en særdeles stygg hai, som antakelig var en kommentar til hennes fortid som en av haiene i Akersgata. Fredag blir hennes siste dag på Juristenes hus.

– Hvordan har det vært å være redaktør for advokatene?

– Litt annerledes enn å jobbe i en dagsavis, der man har hele folket som potensielle intervjuobjekter. Forskjellen er at advokater er ekstremt opptatt av å kontrollere det de sier. Hvilket er bra, men det blir ikke alltid så godt norsk av det.

– Hvilken sak er det du husker spesielt godt?

– BA-HR-saken (Tønne-saken red. anm) gjorde inntrykk. Mye fordi mange av aktørene feilberegnet sin kontakt med media. Det var nok et vannskille i advokatbransjen når det gjelder å profesjonalisere mediekontakten. Mediene skal ha svar der og da. Da er det ikke tid til å gå på kontoret og skrive en prosedyre. Presset fra media for å få uttalelser der og da har bare økt og økt. Selv den minste nettavis vil ha svar på sekundet.

– Hva vil du savne?

– Det er menneskene man savner når man slutter, ikke jobben. Jobb finner man over alt. Noen advokater har jeg knyttet meg sterkere til enn andre. Jeg har hatt tre redaksjonsråd og har sett mange hovedstyrer komme og gå. Du kommer tett innpå folk når du følger dem på hovedstyremøte etter hovedstyremøte. Repskapsmøtene har vært de morsomste. Der kommer det advokater fra hele landet – mange som har ulikt syn på sakene enn hva osloadvokater har.

– Hva har vært den største endringen i bransjen på disse 14 årene?

– Fokus på inntjening og økonomi, særlig i de store firmaene, har vært påfallende de siste årene. Suksesskriteriene i advokatbransjen er blitt penger, ikke rettferdighet.

– Hva gjør du fremover?

– Jeg vil fortsette å skrive og redigere Søvnforeningens blad Somnus. Hver fredag sender jeg ut et uhøytidelig «brev fra blokka», og jeg har kjøpt nettsiden rosemaler.no for å selge mine praktfulle rosemalerier. Det er jo helt ut, men veldig moro å holde på med. Så er jeg formann i Ås kulturforum og driver både barneteater og voksenteater i Ås samt sitter i styret til grendehuset der. Jeg blir med andre ord ikke arbeidsledig på en stund…

Powered by Labrador CMS