KUNSTIG INTELLIGENS

Samtalelogg fra ChatGPT er lagt frem som bevis i en drapssak i Peru

«Denne banebrytende utviklingen kan potensielt revolusjonere måten bevis presenteres og evalueres på i rettssaler rundt om i verden.»

Publisert Sist oppdatert

En dialog fra ChatGPT har blitt lagt frem som bevis i en sak om uaktsomt drap etter fyllekjøring ved en straffedomstol i provinsen Colonel Portillo i Peru.

«Denne banebrytende utviklingen kan potensielt revolusjonere måten bevis presenteres og evalueres på i rettssaler rundt om i verden», skriver den peruanske advokaten Victor Marroquin på vegne av International Bar Association (IBA) på LinkedIn.

Vil at retten skal anse ChatGPT som ekspert

Etter at drapet fant sted, skal den tiltalte ha bedt ChatGPT om informasjon om ulike metoder som brukes for å måle alkoholnivå i blodet. Chatboten opplyste så om ulike metoder, og indikerte samtidig hvilke av dem som er mest reliable.

Metoden som ble brukt på tiltalte i saken var ifølge ChatGPT en av de minst pålitelige. Tiltaltes forsvarer mener dialogen er et bevis på nettopp det, skriver Victor Marroquin.

«Retten må nå vurdere troverdigheten og vekten av AI-genererte bevis. Forsvaret vil sannsynligvis hevde at dialogen er å regne som ekspertuttalelse fra ChatGPT, gitt dens tilgang til vitenskapelige data og evne til å analysere kompleks informasjon.»

«På den annen side kan påtalemyndigheten hevde at ChatGPTs svar bare er en algoritmisk utgang og ikke bør tillegges samme vekt som et menneskelig ekspertvitne.»

Victor Marroquin

Victor Marroquin er partner i advokatfirmaet Marroquin & Merino International Legal Advisors LLC i Peru. På egen LinkedIn-profil, omtaler han seg selv som spesialist på blant annet datasikkerhet, FinTech, LegalTech og kunstig intelligens. Ifølge Leaders in Law har han bistått flere store internasjonale selskaper, slik som Google, McAfee, Cisco Systems, Motorola og Polycom. Han er også tilknyttet universitetet Harvard.

«Markerer en betydelig milepæl i skjæringspunktet mellom kunstig intelligens og juss»

Ifølge Marroquin kan domstolens avgjørelse i saken sette presedens for bruk av AI-generert bevis i straffesaker.

«Hvis retten dømmer til fordel for den tiltalte, kan den åpne slusene for en ny æra av AI-assisterte forsvarsstrategier, og omforme det juridiske landskapet på uforutsette måter», mener han.

«Innføringen av en ChatGPT-dialog som bevis i en rettssak for uaktsomt drap har fanget oppmerksomheten til juridiske miljøer over hele verden. Denne spennende utviklingen markerer en betydelig milepæl i skjæringspunktet mellom kunstig intelligens og juss.»

Powered by Labrador CMS