Advokatene Ida Barth-Heyerdahl og Kaja Tømmervik i Kvasstind sammen med justisminister Emilie E. Mehl.

Justisministeren åpnet advokatkontor i Sandnessjøen

Storslått feiring da Advokatfirmaet Kvasstind med advokat Arne Johansen i spissen åpnet nye lokaler på Helgeland. - Det har vært som et eventyr fra første stund, sa Emilie Mehl, som til jubel fra de fremmøtte lovte nye rettslokaler innen 2026. 

Publisert Sist oppdatert

- Dette er både spennende og fint å være med på. Det du og dere har fått til her, er for meg noe som har symbolsk verdi, og som står til inspirasjon med betydning langt utenfor Helgeland og Sandnessjøen, sa justisminister Emilie E. Mehl (Sp) under åpningen fredag 28.juni.

Ute skinte junisola, gradestokken viste 25 varmegrader, og Sandnessjøen viste seg fra sin aller vakreste side.

Inne i den nyrestaurerte bygningen «Sjøfarten» fra 1919, var dagen endelig kommet for advokat Arne Johansen (49). I tillegg til justisministeren, hadde også en høyesterettsdommer, en lagdommer og den lokale sorenskriveren meldt sin ankomst, samt ordføreren, velrenommerte prosedyreadvokater fra store firmaer i Oslo, og alt som kunne krype og gå av lokale advokater og dommere i Sandnessjøen og omegn.

Emilie Mehl og Arne Johansen.

På programmet stod ikke bare en åpningsfest fuktet i champagne, men også fagseminaret «Hvordan prestere bedre i retten», sett både fra et dommer- og et advokatperspektiv.

Vektla tingrettens betydning

Arne Johansen flyttet hjem til Sandnessjøen fra Oslo for tolv år siden, og etablerte sitt eget firma. Den gang var det bare én eldre advokat i byen.

I dag leder han et advokatfirma i vekst, med fire advokater og to advokatfullmektiger, og har nettopp flyttet inn i topp moderne og freshe lokaler - inspirert av advokatfirmaet Haavind, skulle det vise seg - i et historisk bygg som Johansen gikk til innkjøp av for et par år siden, og har brukt det siste halvannet året på å totalrenovere.

- Hverken Advokatfirmaet Kvasstind eller bygget vi står i her i dag ville ha eksistert, hadde det ikke vært for den lokale tingretten. Den har vært, den er, og den vil være bærebjelken for vår virksomhet. Det satsningen vi har gjort, hadde ikke vært mulig uten tingretten. Dette viser effekten av hva stedsnære tjenester betyr. Salærsatsen kan vi ta en annen gang, sa Arne Johansen i sin åpningstale.

Bestefaren og faren drev sportsbutikk i bygget

Bygningen har i årenes løp hatt en rekke funksjoner; det har vært byens rådhus, det har huset teknisk etat, den tidligere kommunekassen, og mye annet. I første etasje drev Johansens bestefar og siden hans far en sportsbutikk. Så bygningen har stor nostagisk verdi for Johansen.

Arne Johansen hadde kjøpt inn førti flasker Bollinger og håpet at gjestene ville bidra med å redusere beholdningen.

- Utvendig er bygget kledd av over ni tusen håndlagde fliser. Vi har valgt lokal entreprenør, lokal møbelhandler, og så langt det har vært mulig, har vi brukt lokale leverandører. Vi er et lite advokatfirma med seks advokater, men vi er veldig stolte av de nye lokalene våre, sa han. 

Selskapet dekker de fleste rettsområder, men har nå mulighet for en viss spesialisering, sa han.

- Hvis vi fortsetter slik det nå ser ut, så vil vi omsette for femten millioner kroner i 2024.

- Tatt ansvar for rettsstaten

Justisminister Emilie Mehl var imponert.

- På vegne av meg selv og på vegne av regjeringen vil jeg gratulere så mye med dagen. At du har dratt hjem fra Oslo og våget å satse - for det er ganske betydelige økonomiske investeringer som ligger bak - og på mange måter egentlig tatt ansvar for at rettsstaten og advokatbransjen fortsatt har tilstedeværelse her, det er så bra! Jeg håper at vi klarer å få til dette flere steder i landet, sa hun.

Advokat Johansen og Kvasstind tatt et stort ansvar på vegne av lokalsamfunnet, mente Mehl.

- Jeg kommer til å leve på den energien jeg har møtt her resten av sommeren, sa Emilie Mehl, som tok ferie fra helgen.

- Så nå føler jeg på et stort ansvar for å levere på det neste. Altså at dere får nye rettslokaler her. Det er også grunnen til at vi prioriterte penger til en rettssikkerhetspakke i revidert nasjonalbudsjett, der det er midler inne for at Domstoladministrasjonen skal kunne fortsette med sine investeringsprosjekter. Jeg har fått bekreftet senest i dag tidlig at Sandnessjøen ligger aller først i køen, og det kommer til å sørges for nye lokaler, sa Mehl.

- Så kult at dere har fått til dette

Planen er at nye lokaler skal ut på anbud i begynnelsen i 2025, og at man forhåpentligvis kan flytte inn i en oppgradert eller ny domstol i  i 2026, fortalte hun.

Før åpningen besøkte hun Helgeland tingrett, rettssted Sandnessjøen, som ifølge Domstoladministrasjonen trenger en betydelig oppgradering.

- Dette har jeg sett med egne øyne i dag, og selv om jeg var klar over behovet fra før, er dette nå blitt enda tydeligere for meg. Og selvfølgelig hører dette sammen med at vi må være med og støtte oppunder det dere har lagt opp til her i Kvasstind, sa justisministeren.

Hun viste til at Kvasstinds utvikling har ført til etableringen av et annet advokatfirma i byen med bare seks tusen innbyggere; advokatfirmaet Baadstø, som består av en advokat og en advokatfullmektig.

- At dere har stått på og levert dette, det synes jeg er så kult, sa hun.

Frykter jurist-elite 

- I tillegg til den symbolske inspirasjonen og tilstedeværelsen av bransjen her, så synes jeg det har en veldig høy verdi at lokalsamfunn har en variert type arbeidsplasser. Noe av grunnen til mitt sterke engasjement for juristenes tilstedeværelse i hele landet, handler også om at dette ikke må bli en yrkesgruppe som bare sitter sentralt, og som blir for fjernt fra folk; en gruppe som folk ikke har noe forhold til, og som kanskje blir en slags elite uten kontakt med omverdenen, sa Mehl.

Nettopp derfor synes hun det var veldig fint at Kvasstind satser i Sandnessjøen og er lokalt forankret, påpekte hun.

Fagseminar: Hvordan prestere godt i retten

Innledere:

  • Sorenskriver Rolf Selfors i Helgeland tingrett.
  • Lagdommer Susann Funderud Skogvang.
  • Høyesterettsdommer Kine Steinsvik.
  • Advokat og partner Kristine Hyldmo Bjørnvik, Thommessen.
  • Advokat og partner Arve Martin Hyldmo Bjørnvik, Haavind.
  • Advokat og partner Johnny Johansen, Haavind.

- Jeg er sikker på at dere ikke bare blir en ressurs for klientene, men også for lokalsamfunnet dere er en del av, det har vært veldig tydelig for meg det siste døgnet. Så tusen takk for at jeg fikk lov til å oppleve dette, det er jo helt unikt, sa hun.

- Veldig godt innsalg i invitasjonen

Men hvordan får man en justisminister til å komme til åpningen av et advokatkontor ytterst på Helgeland, siste fredagen før hun tar sommerferie? Det er bare å sende en invitasjon!

- Vi fikk invitasjonen veldig tidlig, i februar, var det vel, og det var et veldig godt innsalg. Vi satt på kalendermøte i departementet og bestemte oss for at dette måtte vi bare få til. Min politiske rådgiver og jeg har skjermet denne avtalen med våre liv, sa Mehl, til høylytt latter fra tilhørerne.

Sammen med sin politiske rådgiver Torleik Svelle hadde hun ankommet Sandnessjøen dagen i forveien. I nydelig vær ble de to tatt med ut i skjærgården i Arne Johansens båt, sammen med byens ordfører Peter Talseth fra Senterpartiet, og sorenskriver Rolf Selfors i Helgeland tingrett.

Følget spiste en god middag på bryggekanten på Seløy, med utsikt mot De syv søstre.

- Det har vært som et eventyr fra første stund, sa justisministeren.

- Passer overens med politikken

Til Advokatbladet sier Arne Johansen at planleggingen av åpningen - der alle advokater og dommere på Helgeland ble invitert - har skjedd over lang tid.

Arne Johansens far, Terje Johansen og statsråd Mehl. I midten Sps gruppeleder i Sandnessjøen, Etleva Kucuqi Brandth, som underholdt med fiolinmusikk.

- Vi ønsket å gjøre det skikkelig. Vi leverer et godt juridisk tjenestetilbud til befolkningen på ytre Helgeland, og er et firma i vekst. Vi har tatt markedet her, og begynner å ta markedsandeler forbi Helgeland. Vi ønsket også å kombinere åpningen med et fagseminar for de som går mye i retten, sier Johansen.

Han synes ikke det var så overraskende at Mehl takket ja til invitasjonen.

- Dette er jo et spesielt prosjekt, der vi satser tungt på et lite sted. Vi har en justisminister fra et parti som hegner om stedsnære tjenester. Hadde jeg blitt invitert ut hit til Helgeland på en flott båttur i skjærgården, så hadde jeg jo takket ja, smiler han.

- Vårt firma er et speilbilde av hva som er mulig å få til fordi vi har en tingrett her. Det passer jo veldig godt overens med den politikken Senterpartiet forfekter. Men det er selvsagt veldig, veldig stas at hun er her, men det gir samtidig mening. Det er rett og slett kjempemorsomt! Det samme er laget av advokater som har kommet hit, og dommere fra alle rettsinstanser, sier Johansen.

Fikk gave av ordføreren

Ordfører Peter Talseth overrakte en gave fra kommunen: Et fotografi av fjellet Kvasstind. Fjellet, som er 1010 meter høyt, er den nest sydligste av den kjente fjellrekken De syv søstre utenfor Sandnessjøen.

- Dette er en dag der jeg sier gratulerer til hele Helgeland. Dere har på en måte satt Helgeland på kartet, og når jeg ser talerlisten til fagseminaret, er det ikke annet å si enn at det er virkelig overveldende og hyggelig. Dere har gjort en formidabel jobb, sa Talseth.

Ordfører Peter Talseth med kommunens gave til advokatkontoret.

Han roste også Johansen for å bevare byggets historie.

- Du er veldig lett å like, og når man kommer inn her, oser det av god stemning. Alle føler seg trygge og med nedsenkede skuldre, og koser seg i ditt selskap. Du er fremoverlent og spenstig, og navnet på firmaet er ikke overraskende, men du tenkte nok ikke på fallhøyden, men på å være kvass og at du kan strekke deg videre oppover tinden. Jeg synes det var et veldig godt valg, sa Talseth.

Sorenskriveren: - Betyr mye

Sorenskriver Rolf Selfors var også imponert over arrangementet.

- Jeg synes det er fabelaktig at justisministeren tar turen hit. Dette er jo innenfor hennes sektor, og å komme til en by som Sandnessjøen, som i mange, mange år hadde lav aktivitet på advokatsiden - og nå har Kvasstind og Baadstø vegg i vegg - viser jo at det er liv laga her. 

- Arne Johansen har relasjonelle egenskaper som gjør at han lykkes, sier sorenskriver Rolf Selfors i Helgeland tingrett. Her med lagdommer i Hålogaland lagmannsrett, Susann Funderud Skogvang.

Det betyr mye at justisministeren kommer, mener han.

- Man blir jo stolt. Men jeg synes det er bra for hennes del også, at hun kan komme hit og se at det bygges kvalitet i distriktet, og at det jobbes godt og hardt for rettsstaten. Avstanden til makten har alltid vært en utfordring, og at den som representerer den viktigste makten i samfunnet tar turen, det illustrerer en større grad av nærhet enn man kanskje forventet, så det synes jeg er veldig hyggelig, sier Selfors.

Var pilotprosjekt for felles ledelse 

Helgeland tingrett har hovedsete i Mo i Rana, og rettssteder i Sandnessjøen og i Brønnøysund, og et ubemannet rettssted i Mosjøen.

- Vi var en av pilotene som gikk i front, og etablerte felles ledelse mellom det som het Rana tingrett og Alstadhaug tingrett i 2015, og så kom gamle Brønnøy tingrett med i 2016. Så fra da av var jeg sorenskriver i tre selvstendige domstoler. 

Helgeland tingrett har ti dommere og fire dommerfullmektiger.

Selfors synes at Advokatfirmaet Kvasstind har gjort og gjør en imponerende jobb.

- De har bygget sten for sten i mange år, og vært en tydelig aktør. At de nå tar steget opp i nye, fantastiske lokaler og satser, det er bra. Dette illustrerer at de leverer kvalitet til befolkningen her.

Se flere bilder fra åpningen (og noen fra festen) under.

Foredragsholderne i fagseminaret sammen med justisministeren. Fra v. sorenskriver Rolf Selfors, lagdommer Susann Funderud Skogvang, Emilie Mehl, advokat og partner Arve Martin Hyldmo Bjørnvik i Haavind, advokat og partner Kristine Hyldmo Bjørnvik i Thommessen, høyesterettsdommer Kine Steinsvik og advokat og partner Johnny Johansen i Haavind.
Advokat Kaja Tømmervik og advokatfullmektig Ida Barth-Heyerdahl i Kvasstind sammen med advokat Silje Bergesen fra Advokatfirmaet Bergesen i Mosjøen. - Vi har et veldig godt miljø her, og jobber bredt med mange ulike problemstillinger, sier Barth-Heyerdahl. Hun har i flere år jobbet som jurist i Skottland, før hun for to år siden begynte i Kvasstind. - Det er kjempestas å få vist oss frem, og at justisministeren er her. Arne Johansen får det til, sier de. - Vi andre har litt å strekke oss etter nå, sier Bergesen. De forteller at det går bra med næringslivet i regionen, og at det på øya Lovund skal investeres to milliarder kroner i et nytt lakseslakteri.
Ordfører i Sandnessjøen Peter Talseth (Sp), justisminister Emilie Mehl, høyesterettsdommer Kine Steinsvik og advokat Arne Johansen. Dommer Steinsvik er fra Sandnessjøen, og synes det var veldig gøy å bli invitert.
Alle advokater og dommere på Helgeland var invitert til åpningen av Kvasstinds nye lokaler i hovedgaten i Sandnessjøen.
Emilie Mehl og Kristin Hammervik, medlem av Advokatforeningens hovedstyre og leder av Bistandsadvokatutvalget. For anledningen representerte hun Helgeland og Salten krets.
Mathias Jenssen i Kvasstind, høyesterettsdommer Kine Steinsvik, advokatfullmektig Marthe Olivia Andreassen og advokat Kristine Baadstø, begge fra nabofirmaet Baadstø, og lagdommer Susann Funderud Skogvang.
Ørjan Nordheim Skar og Ane-Kristin Bustnesli er kommuneadvokater i Rana kommune. De forteller at det er mange unge jurister fra regionen som flytter hjem. De var imponert over Kvasstind-arrangementet. - Vi samarbeider med alle her, så det er utrolig hyggelig å være med på dette. Arne Johansen er veldig engasjert og handlekraftig, sier de to.
- For et par år siden var jeg på besøk hos Haavind i Oslo, og fikk en fin omvisning. De hadde da nettopp flyttet inn i nye lokaler og pusset opp. De hadde kjøpt en vanndamppeis, og jeg tenkte; en sånn vil jeg også ha. Og når det gjelder resepsjonsdisken deres, så ville jeg ha en sånn en også, bare litt større og finere, spøkte Johansen. Og slik ble det.
Arne Johansen med to av sine advokat-kolleger i Kvasstind under middagen, Emil André Krogh og Kaja Tømmervik.
På kveldstid var det festmiddag «Fra hav til fjell» med lokale råvarer. Arne Johansen og lagdommer Susann Funderud Skogvang skapte stor stemning med den kjente nordnorske visa «Mackøl og måsegg» av Bjørn Jens.
Powered by Labrador CMS