Christine Lagarde viste til flere korrupsjonsskandaler som har rystet verden, blant annet FIFA-skandalen, i sin tale, og sa at “både den faktiske oppførselen og fornemmelsen av korrupsjon kan bli høyst etsende for samfunnet. Dette har bidratt til den økte støtten til populistisk politikk».

- Advokater har et spesielt ansvar for å hindre korrupsjon

Leder av det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, manet til kamp mot korrupsjon da IBA-konferansen 2016 åpnet i Washington DC i natt.

Om lag seks tusen advokater fra hele verden samles denne uken i Washington DC for å oppdatere seg på ulike fagtemaer. Under åpningstalen natt til søndag norsk tid, brukte både IBAs leder David W. Rivkin og hovedtaler for dagen, Christine Lagarde, mye tid på å prate om korrupsjon - og hvordan man kan hindre det.

- Tydeligere lover og incentiver for å unngå korrupsjon er en start. Men vi klarer ikke løse dette uten dere, sa en for anledningen sommerbrun Lagarde til advoktene som hadde møtt opp i Washington Convention center.

- Advokater lever av tillitt og har en viktig rolle å spille i kampen mot korrupsjon, tilla Lagarde, som i juni ble kåret til verdens sjette mektigste kvinne av det anerkjente magasinet Forbés.

Lagarde ledet mellom 1999 og 2004 det internasjonale advokatselskapet Baker & McKencie før hun tok på fatt på ulike ministerposter i fransk politikk.

Lagarde pekte i åpningstalen også på at en del utdanningsinstitusjoner har begynt å sette etikk høyt på listen over hva studenter skal kunne noe om.

- Det er helt avgjørende at fakultetene fortsetter med dette fremover. Likevel er det nok aller viktigst at lederne i bransjen går foran med et godt eksempel. Der kan dere som er priviligerte og er til stede her, ta et ekstra ansvar, sa Lagarde til forsamlingen.

Les hele Lagardes tale her.

IBA-leder David W. Rivkin pekte på at de tre meksikanske advokatforeningene nylig har skrevet under en antikorrupsjonsavtale.

- Med avtalen skriver de under på at de ikke skal delta i handlinger som er korrupte, og lover å rapportere det om de får kjennskap til slik aktivitet. Vi håper avtalen vil endre forventningene som råder i mange land om at korrupsjon er det eneste løsningen på juridiske problemer, påpekte Rivkin, og høstet applaus fra salen.

Christine Lagarde var den første kvinnelige finansministeren i et G8-land, og har hatt flere ministerposter i Frankrike. Det er ventet at korrupsjon blir et av de viktigste temaene under årets IBA-konferanse. Delegatene kan velge mellom nesten to hundre ulike seanser i de fem dagene konferansen varer.

Også det forestående amerikanske presidentvalget blir et tema under årets konferanse. På talerstolene står flere nåværende og tidligere ministere, deriblant tidligere utenriksminister Colin Powell (2001-2005) fra Bush-regjeringen, som i en lekket e-post har kalt Donald Trump en skam for nasjonen.

Se også: Hele IBA-programmet finner du her

En rekke av de største norske advokatselskapene satser stort på tilstedeværelse på IBA-konferansen. Etter det Advokatbladet kjenner til skal det blant annet arrangeres fire ulike mottagelser på den norske ambassaden denne uken.

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen hygget seg på åpningfest i Washington med leder av den estiske Advokatforeningen Hannes Vallikivi fra Estland og tidligere leder av den finske Advokatforeningen, Mika Ilveskero. Foto: Henrik Skjevestad
Christine Lagarde og IBA-leder David W Rivkin i samtale under åpningen av IBA-konferansen 2016. Foto: IBA
Det var trangt om plassen da delegatene forlot åpningsseremonien for årets IBA-konferanse som i stor grad dreide seg om bekjempelse av korrupsjon. Foto: Henrik Skjevestad
Powered by Labrador CMS