Høyesteretts ankeutvalg: Retten kan ved oppnevnelse av meddommere ikke velge fritt blant de foreslåtte kandidatene

Må forholde seg til den prioriterte rekkefølgen.

I en sak der en person gikk til sak mot en kommune for ugyldig oppsigelse og krav om erstatning, foreslo både kommunen og den private parten meddommere.

Den private parten foreslo fire meddommere i prioritert rekkefølge, men kommunen ba retten vurdere habiliteten til de to første på listen på grunn av særlige omstendigheter.

Borgarting lagmannsrett fant at det ikke var noen grunn til å sjekke disse to personenes habilitet, da det var ytterligere to navn på listen.

Den private parten krevde en rettslig vurdering av de to første personenes habilitet, noe lagmannsretten avslo.

Høyesteretts ankeutvalg har i kjennelse 8.2.2022 - HR-2022-326-U - slått fast følgende:

Retten kan ved oppnevnelse av meddommere etter arbeidsmiljøloven § 17-7 ikke fritt velge blant de foreslåtte kandidatene, men må forholde seg til den prioriterte rekkefølgen. Dette innebærer at hvis det er spørsmål om inhabilitet eller lovlig forfall for den først prioriterte, må retten først ta stilling til dette før retten eventuelt kan gå videre på listen, jf. avsnitt 15-16.

Uttalt at ettersom arbeidsmiljøloven har en særordning om oppnevnelse av meddommere etter forslag fra partene, er Anders Bøhns kommentar til domstolloven § 94 om oppnevning av fagkyndige meddommere (Bøhn, Domstolloven: Kommentarutgave, § 94 note 5, Juridika, bekreftet á jour pr. 1. mars 2021) ikke direkte relevant og har begrenset overføringsverdi når det gjelder arbeidsmiljøloven § 17-7.

Se også LB-2016-121483.

Powered by Labrador CMS