Jens Edvin Skoghøy er snart tilbake i hovedstaden, og landets øverste domstol.

Skoghøy gjør comeback i Høyesterett

- En styrke med dommere som har ulike bakgrunner, sier justisminister Monica Mæland.

Publisert Sist oppdatert

Jens Edvin Skoghøy (65) ble i statsråd fredag utnevnt som ny høyesterettsdommer. Utnevnelsen skjer om lag tre år etter at Skoghøy gikk av som Høyesterett for å bli professor ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Høyesterettsdommere må gå av med pensjon når de blir 70 år, noe Erik Møse gjør i oktober. Nå erstattes han altså av en gammel dommerkollega.

- Jeg har vært i Høyesterett i atten og et halvt år fra før, så jeg tenkte jo at kvalifikasjonene var opplagte. Det eneste usikkerhetsmomentet var om Innstillingsrådet ville legge vekt på at jeg har kort gjenstående tjenestetid, men ettersom jeg er i den situasjonen at jeg ikke trenger opplæring, så ville ikke det ha vært et saklig argument, sa Skoghøy til Advokatbladet da det ble klart at han var innstilt som nummer én til stillingen.

- Jeg føler at jeg kommer tilbake til Høyesterett med større innsikt enn det jeg hadde da jeg forlot domstolen, sa Skoghøy.

– At det utnevnes dommere med ulik bakgrunn er en styrke for Høyesterett, og noe som bidrar til å opprettholde den høye tilliten vår øverste domstol har, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en melding.

- Pådriver for menneskerettigheter

Da Skoghøy startet ved UiT og ble spurt av universitetets nettsted om han trodde han hadde satt spor etter seg i Høyesterett, svarte Skoghøy bekreftende.

- Ikke minst når det gjelder internasjonalisering. Der har jeg vært en pådriver, for at Høyesterett i større grad må ta inn over seg de internasjonale menneskerettighetene. Tidligere var Høyesterett veldig tilbakeholden med å overprøve lovgivning mot internasjonale menneskerettigheter, sa Skoghøy til Uit.no.

Han var for øvrig privatpraktiserende advokat på midten av 80-tallet, og hadde møterett for Høyesterett.

Advokat Are Stenvik (53) fra advokatfirmaet BAHR, og advokat Erlend Haaskjold (47) fra advokatfirmaet Arntzen de Besche sto også på søkerlisten, og ble innstilt som nummer to og tre.

Jens Edvin Skoghøy flytter snart tilbake til hovedstaden og får igjen Høyesterett som sin arbeidsplass.
Powered by Labrador CMS