Holter er konstutiert som lagdommer for en periode på seks måneder.

Katrine Holter blir lagdommer i Tromsø

Hun er blitt konstituert som lagdommer i Hålogaland, og legger med det podkasten Rett og Slett og stillingen ved Politihøgskolen på is. I første omgang skal hun dømme i et halvt år. 

Publisert

I januar avholdt Innstillingsrådet for dommere møte, og Katrine Holter, som har doktorgrad i strafferett, ble innstilt til konstitusjon som lagdommer i seks måneder. Den 6. april flytter hun og mannen til Tromsø, og bergenseren tar fatt på helt nye arbeidsoppgaver i Hålogaland lagmannsrett. 

- Jeg ønsket å prøve meg som dommer, og bestemte meg for å søke på vikariatet. Jeg ble innstilt, og flytter derfor til Tromsø etter påske, sier hun.

iTromsø omtalte saken først. 

- Drømmestedet

Holter, som tar permisjon fra rollen som førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen, forteller at hun påtar seg dommerrollen med ærefrykt. 

- Det er en viktig jobb med et veldig stort ansvar. For meg, som ønsker å prøve meg som dommer, er Tromsø på mange måter drømmestedet. 

Ankedomstolen for hele Nord-Norge har kontorsted i Tromsø.

Holter, som selger leiligheten sin i Bergen, flytter derfor til Nord-Norge for første gang i livet. Hun skal bli boende i nord seks måneder.  

- Det er veldig spennende å få muligheten til å oppleve Tromsø og Nord-Norge. Tromsø har et solid fagmiljø, og domstolen har et godt omdømme. Jeg gleder meg derfor veldig til å komme i gang, forteller hun.  

- Og når vi kommer tilbake, gjør vi som flere jurister før oss, og emigrerer til Nesodden.

Der har den nybakte dommeren og kjæresten kjøpt hus.

- Alle sier jo at Nesodden er fantastisk. Jeg har kun vært der én gang – da vi var på visning.

Setter podkasten på pause

I ukentlige episoder har Holter, siden oktober 2021, tatt opp aktuelle tema i podkasten «Rett og Slett», med forlaget Karnov som sponsor. Med et kritisk blikk har strafferettsforskeren belyst rettsstatens muligheter og begrensninger med 69 ulike episoder. 

Nå tar hun en pause.

- Podkasten legges på is en stund. Jeg vil fokusere på å gjøre en god jobb som dommer i første omgang, og har ikke tid til å holde på med podkast på si. 

Pausen har også sammenheng med rolleforståelse. 

- Det er vel ikke tradisjon for å kombinere dommerrollen med denne typen oppgaver. Dommere har rett og slett ikke tradisjon for å mene så mye i offentligheten, sier hun. 

Hvor lenge pausen skal vare, vet hun ikke. 

 - Jeg setter innspillingen på pause på ubestemt tid. Av og til er det nettopp en pause man trenger for å få en ny giv, forteller hun.  

Tidligere forsvarer

Inn i dommerrollen tar Holter meg seg erfaring som advokatfullmektig og tidligere forsvarer i Advokatfirmaet Sulland. Hun har forsket innen strafferetten i en årrekke, og har lang undervisningserfaring fra juridiske fag ved Politihøgskolen.

I 2020 publiserte Holter avhandlingen «Hensikt og omkringliggende begreper i strafferetten». Boken gir en juridisk fremstilling av hensiktsbegrepet i strafferetten - det samme begrepet Holter skrev doktoravhandling om.  

Powered by Labrador CMS