Advokatfirmaet Schjødt, her ved hovedkontoret i Vika i Oslo, får nå enda en ny avdeling.
Advokatfirmaet Schjødt, her ved hovedkontoret i Vika i Oslo, får nå enda en ny avdeling.

Schjødt slår seg sammen med det svenske advokatfirmaet Hamilton

- Målet er å bli størst i Norden, sier styreleder Olav Kolstad til Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

For kort tid siden kom nyheten om at Norges tredje største advokatfirma Schjødt slår seg sammen med det svenske advokatfirmaet Hamilton, som holder hus i Stockholm.

Med 65 advokater og rundt 200 millioner i omsetning ekstra, vokser Schjødt-familien mot å bli en av de største aktørene i Norden, skriver Dagens Næringsliv.

Det hele ble avgjort på et eiermøte i Oslo tirsdag kveld.

Stormskritt mot milliarden

Hamilton på sin side er blant «söta brors» 15 største forretningsjuridiske firmaer, ifølge svenske Affärsvärlden.

Styreleder i Schjødt, Olav Kolstad ser frem til at firmaet nå blir større.
Styreleder i Schjødt, Olav Kolstad ser frem til at firmaet nå blir større.

I fjor ble Schjødt rangert som det tredje største firmaet her hjemme, etter Wikborg Rein på første og Thommessen på andre. På nyåret fusjonerte de med Michelet & Co, som i 2018 kunne skilte med en omsetning på mellom 50 og 60 millioner kroner.

Schjødt omsatte i fjor for 878 millioner kroner. Når Hamilton nå tar med sine 200 millioner i omsetning og blir en del av Schjødt-familien, ligger den totale Schjødt-omsetning an til å bli over én milliard kroner.

– Det har gått kjempebra med oss i år, så vi får se. Målet er å bli størst i Norden, sier styreleder Olav Kolstad til Dagens Næringsliv.

- Begrensede vekstmuligheter i Norge

Dette er første gang et av de store firmaene i Skandinavia får en tydelig posisjon i både Sverige og Norge, skal vi tro avisen.

Blir Kolstads ambisjoner en realitet, vil Schjødt kunne ta opp konkurransen med de svenske advokatkjempene Mannheimer Swartling og Vinge, som hver seg hadde en omsetning på drøyt 1,2 milliarder kroner i fjor.

– I Norge er vi én av de store og det er begrensede vekstmuligheter. Derfor har vi sett på muligheten for å få til en skandinavisk løsning, og det var naturlig å se til Sverige. Det viktig med en kultur som ligner på vår egen, så man unngår kulturkamp. Vi ville ha en samarbeidspartner som er etablert på nivået under de to største aktørene i Sverige, sier Kolstad til DN.

Kommentator Erlend Wessel Carlsen tror fusjonen mellom Schjødt og Hamilton kan vise seg å være en lur strategi.
Kommentator Erlend Wessel Carlsen tror fusjonen mellom Schjødt og Hamilton kan vise seg å være en lur strategi.

- Bra match

Erlend Wessel Carlsen, som i en årrekke var redaktør i Finansavisens jusbilag, og nå jevnlig kommenterer advokatbransjen for Advokatbladet, innrømmer at han ikke så fusjonen komme.

- Men konkurransen i toppen av forretningsadvokatmarkedet om å være størst, best og mest lønnsom er knallhard. At denne kampen nå får nye elementer er ikke overraskende, sier Carlsen til Advokatbladet.

Han tillegger at samarbeid på tvers av landegrensene ikke har hatt en særlig høy stjerne i advokatbransjen, etter noen mageplask for mange år siden.

- Når det først skulle skje igjen, er det i mine øyne ikke så overraskende at det er Schjødt som gjør det. De skiller seg litt fra de andre store selskapene i måten de tenker på, tillegger Carlsen.

- Med tanke på størrelsen på det svenske firmaet og de fagområdene de jobber under ser det ut som en bra match. Det vil nok også kunne gi en boost at hele selskapet seiler under Schjødt-flagget i fremtiden, sier kommentatoren .

Powered by Labrador CMS