– Min påstand er at veldig mange advokater tar altfor godt betalt for ganske enkle oppgaver, og ikke minst tar noen betalt flere ganger for klipp og lim, sier advokat Ivar Hillestad, som nylig startet opp firmaet Hill & Co.
– Min påstand er at veldig mange advokater tar altfor godt betalt for ganske enkle oppgaver, og ikke minst tar noen betalt flere ganger for klipp og lim, sier advokat Ivar Hillestad, som nylig startet opp firmaet Hill & Co.

– Ferske advokater higer etter mer enn bare penger

Med åpent landskap, en annerledes inntjeningsmodell, og unge teknologi-kompetente kolleger vil Bergens-advokat Ivar Hillestad i Hill & Co skape det de kaller «morgendagens advokatfirma».

Publisert   Sist oppdatert

BERGEN: Høsten 2018 startet advokat Ivar Hillestad opp firmaet Hill & Co i Bergen. Firmaet har i dag åtte ansatte fordelt på kontorer i Oslo og Bergen. På hjemmesidene sine omtaler Hill & Co seg som «morgendagens advokatfirma».

– En ganske freidig formulering, må man vel kunne si?

– Jeg har fått en del spørsmål om akkurat det, ja. Grunnen til at vi har formulert det slik, er at jeg mener advokatbransjen, og de store firmaene især, driver etter en modell som er på vei til å bli utdatert. Det tenkes altfor hierarkisk, med noen få partnere på topp, med all definisjonsmakt, som tjener svært mye penger. Slik driver ikke vi, sier Hillestad.

«Å jobbe sytti timer i uken for å tjene ti millioner kroner er fullstendig uaktuelt for meg. For at en slik modell skal stå seg, må noen andre i firmaet jobbe minst like mye, og tjene en brøkdel av det de på toppen gjør.»

Ivar Hillestad, partner i Hill & Co.

Annerledes modell

For om man først blir ansatt i Hill & Co får man automatisk en del av kaken.

– Jeg opplever at generasjonen som kommer opp nå higer etter noe annet enn bare det å tjene penger, og jeg tror det vil medføre en stor endring i bransjen. I firmaet vårt har vi en modell der de ansatte på alle nivåer får en større del av kaken, sammenlignet med andre firmaer. Det oppleves motiverende, selv om kultur alltid er det viktigste, sier Hillestad.

– Vi er i tillegg opptatt av å ta reelt samfunnsansvar, for eksempel ved et tett samarbeid med Kirkens bymisjon.

Selv har Hillestad bakgrunn fra større advokatfirmaer som Torkildsen & Co og Hammervoll Pind, men hoppet av i fjor.

– Folk i andre firmaer må få drive slik de vil, selvsagt. Men jeg er midt i karrieren, og har ikke noen interesse av å jobbe livet av meg for å tjene ekstremt mye penger, sier Hillestad.

– Å jobbe sytti timer i uken for å tjene ti millioner kroner er fullstendig uaktuelt for meg, og langt fra det Hill & Co står for. For at en slik modell skal stå seg, må noen andre i firmaet jobbe minst like mye, og tjene en brøkdel av det de på toppen gjør. Jeg har flere venner som arbeider slik, og jeg tror fort de kommer inn i en spiral hvor mye vil ha mer, der livet raser forbi uten at de selv er med på turen!

Hill og Co har fokus på trivsel, sunn livsstil og balanse i livet for alle i selskapet, forteller han.

– Som advokat hender det selvsagt at det brenner for klientene, og da er vi alltid på plass. Da får man heller jobbe mindre de kommende ukene. Er det slik at det alltid brenner, er det noe galt med måten firmaet drives på. Det er det eierne som må endre på.

Vil skape sunn kultur

Han har knyttet til seg flere unge, samt noen erfarne advokater.

– Kultur spiser strategi til frokost. Vi er opptatt av flat struktur i hverdagen. Det er traineer her som kan løse arbeidsoppgaver vesentlig bedre og mer effektivt enn meg – og selvsagt ofte omvendt, sier Hillestad.

Han forteller at Hill & Co. driver med det de til enhver tid har kompetanse på.

– Per i dag er det mye selskapsrett, transaksjoner, og IT-juss, samt eiendom, tvist og prosedyre. Selv er jeg egentlig gammel eiendomsadvokat, og har en del klienter fra den tiden. I tillegg jobber vi mye for vekstselskaper og gründere i mange bransjer, sier Hillestad.

– Vi følger med i en verden som endrer seg utrolig fort.

Firmaet sitter i såkalte coworking-kontorer sammen med andre vekstselskaper sentralt i både Bergen og Oslo sentrum. Advokatene sitter sammen i åpent landskap, men fysisk fradelt de øvrige virksomhetene.

– Vi opplever at løsningen er optimal både for klientene og de ansatte. Når det er sagt, bryr jeg meg egentlig ikke hvor advokatene jobber fra, om de sitter på en sydhavsøy, en fjelltopp eller hvor de er – så lenge jobben blir gjort for klientene!

– Sparer penger

Ved hjelp av teknologiske løsninger satser firmaet på å tilby kundene rimeligere og effektive tjenester.

– Gjør man en oppgave for førtiende gang bør man klare det svært fort – med tilsvarende lavere kostnad for klienten, sier advokatgründer Ivar Hillestad
– Gjør man en oppgave for førtiende gang bør man klare det svært fort – med tilsvarende lavere kostnad for klienten, sier advokatgründer Ivar Hillestad

– Hvis man jobber med gode digitale verktøy, og har gjort en oppgave før, er det mulig å gjøre oppgaven vesentlig raskere neste gang. Man trenger ikke alltid starte helt forfra med en aksjonæravtale, for eksempel, sier Hillestad.

I lokalene finnes både et eget videokonferanserom der advokatene i Bergen og Oslo enkelt kan kommunisere, samt flere stillerom, og et større åpent fellesområde med avslappende bakgrunnsmusikk.

– Jeg er blitt vant til å jobbe slik nå. At vi ikke bruker penger på resepsjonist eller assistenter gjør at vi sparer penger. Dermed blir det også rimeligere for kundene, og mere penger å fordele internt, sier Hillestad.

Kan jobbe hjemmefra

Han er ikke bekymret for at arbeidsløsningen går utover taushetsplikten.

– De dagene jeg vet jeg skal ha lange samtaler med klienter, jobber jeg gjerne hjemmefra eller hos klienten. Det hender også at vi bruker et møterom på et hotell, sier han.

Han utelukker ikke at selskapet vil vokse fremover.

– Vi vokser ikke for å vokse, men dersom vi har nok oppdrag, og de rette mennesker vil jobbe for oss, kan det selvsagt bli vekst innenfor de aller fleste rettsområder og bransjer.