SV-politiker på Stortinget, Karin Andersen (til høyre) støtter helhjertet opp om rettshjelpsaksjonen, fortalte hun da hun møtte aksjonistene Marte Svarstad Brodtkorb og Merete Smith på stand under Arendalsuka.

Advokater aksjonerer landet rundt

- Oslo tingrett forsøker å så splid

Publisert

I Oslo, Bergen, Trondheim, Haugesund, Stavanger, Sandnes, Kristiansund, Harstad, Narvik, Svolvær, Bodø og Tromsø vil advokater aksjonere kommende uke.

I Oslo og Bergen dropper advokater å stille til fengslingsmøter og i utlendingssaker, og også i andre byer har advokater varslet at de i solidaritet med sine kollegaer i Oslo og Bergen vil la være å stille på fengslinger.

Aksjonsgeneral i Oslo, Marte Svarstad Brodtkorb, oppfordrer alle advokater som har anledning, til å komme til aksjonsstedene for å vise samhold og styrke.

I Oslo og Bergen starter aksjonen mandag 24.august klokka ni foran tinghusene.

Se en oversikt over aksjonssteder og tidspunkter på Advokatforeningens nettsider her.

Drammensadvokaten Sjak R. Haaheim oppfordrer alle advokater til nå å være aktive i sosiale medier for å formidle aksjonens budskap.

På Facebooksiden Ingen rettsikkerhet uten rettshjelp ber han advokatene bruke hashtaggen (emneknaggen #) ‪#‎rettshjelpsaksjonen‬ når de skriver om aksjonen i sosiale medier. Han melder om "uvanlig stor respons på sosiale medier, både i form av støtte til aksjonen, innlegg fra de som har opplevd å ikke kunne forsvare seg, gode spørsmål fra "folk flest" og diskusjoner om ubalansen mellom staten og borgerne", skriver Haaheim.

Frode Sulland, leder av Forsvarergruppen, ber advokater være solidariske, etter at Oslo tingrett torsdag sendte ut et brev til 65 advokater og advokatkontorer i Oslo og ba advokater som er villige til å påta seg forsvareroppdrag i aksjonsuken, om å kontakte Oslo tingrett. Les henvendelsen fra Oslo tingrett her.

"Vi har stor tillit til at advokatene står sammen om aksjonen og dens viktige budskap for hele rettssamfunnet, og regner ikke med at forsøket på å så splid vil føre til noe stort oppmøte i fengslingssaker til uken", skriver Frode Sulland.

Også i Bergen har tingretten sendt ut en lignende epost, melder Paal-Henrich Berle, nestleder i Advokatforeningen.

"Vi har tillit til at bergensadvokatene kjenner sin besøkelsestid ved ikke å påta seg forsvareroppdrag i aksjonsuken", skriver han.

Rundt om i landet har aksjonen allerede preget bybildet flere steder: Under Arendalsuka stod generalsekretær Merete Smith og leder av Oslo krets, Marte Svartstad Brodtkorb, på stand ikledd oransje aksjonstrøyer og informerte om bakgrunnen for aksjonen.

[caption id="attachment_5572" align="alignright" width="750"] I Bodø er advokatene klare til å aksjonere. Foran leder av Helgeland og Salten krets, Rohnny Andersen.[/caption]

I Bodø vil advokatene ikke ta fengslinger og vil yte gratis juridisk bistand ved Stormen bibiliotek til Bodøs befolkning, forteller advokat Kristin Fagerheim Hammervik.

I tillegg skal Bodøadvokatene stå på stand på torget i byen hver dag fra ni til femten.

- Alle er positive til aksjonen. For eksempel vil mange advokater i Private barnehagers landsforbund stille opp på linje med oss andre, selv om de ikke jobber for fri rettshjelp, forteller Hammervik.

[caption id="attachment_5573" align="alignright" width="225"] Aksjonen er tilstede også i Arktis - ved advokat Nils Aga.[/caption]

Til og med på Svalbard er aksjonen tilstede: Bodø-advokaten Nils Aga har vært på en tidagers tur med en 62 fots seilbåt, og benyttet anledningen til å ikle seg aksjonstrøyen for å informere de åtte personene ombord om rettshjelpsaksjonen.

Advokater landet rundt har skrevet debattinnlegg til sine respektive lokalaviser om aksjonen, og i dag har fjorten kjente advokater skrevet et felles innlegg i VG om aksjonen.

De fjorten er Erik Keiserud, Frode Sulland, Berit Reiss-Andersen, Ellen Holager Andenæs, Geir Lippestad, Cato Schiøtz, Lise Klaveness, John Christian Elden, Aase Karine Sigmond, Trygve Staff, Harald Stabell, Mette Yvonne Larsen, Dag Steinfeld og Siv Hallgren.

[caption id="attachment_5574" align="alignright" width="209"] En rekke kjente advokater skriver om aksjonen i VG i dag.[/caption]

"Samfunnet blir mer og mer komplisert, og politikerne liker å vise handlekraft ved å vedta stadig nye rettigheter for befolkningen. Problemet er bare at rettsliggjøring uten rettshjelp ofte gjør vondt verre for svake grupper - de havner enda lenger bak i køen i møte med de gruppene som evner å prientere seg om, og hevde, disse rettighetene", skriver advokatene.

"Aksjonen som starter neste uke er en aksjon for å sikre de beste advokatene til de svakeste gruppene - de som trenger det mest. Det er et godt og gjennomtenkt prinsipp at partene må være noenlunde likestilte i rettssaker. Når det er stor ubalanse i adgang til rettshjelp, kan vi få resultater som avgjøres av økonomi og ressurser - ikke loven. Konsekvensen er at Staten kan får rett, uten nødvendigvis å ha rett. Staten vinner, du taper", avslutter advokatene.

 

 

Fra aksjonens egen Facebookside Ingen rettssikkerhet uten rettshjelp.
I Bodø er advokatene klare til å aksjonere. Foran leder av Helgeland og Salten krets, Rohnny Andersen.
Aksjonen er tilstede også i Arktis - ved advokat Nils Aga.
En rekke kjente advokater skriver om aksjonen i VG i dag.
Powered by Labrador CMS