Erlend Wessel Carlsen var ansvarlig for Finansavisens advokatundersøkelse frem til 2016.

Advokatundersøkelsen 2020: En stor prestasjon

I en advokatkåring som er blitt stadig mer uforutsigbar, er det én person som holder tradisjonene vedlike, skriver Advokatbladets kommentator, Erlend Wessel Carlsen

Publisert

Resultatene fra Finansavisens advokatundersøkelse kom i februar, og for dem med en håndfull eller flere advokater i LinkedIn-biblioteket, har man kunnet lese ydmyke takketaler fra fjern og nær fra dem som hadde oppnådd en hedersplass – eller to.

Christian Fredrik Michelet er partner i Schjødt.

Apropos heder. Advokatundersøkelsen presenteres for 23. gang i 2021, og det er én person som troner øverst på listene akkurat slik han gjorde for 23 undersøkelser siden, og akkurat som han har gjort hver eneste gang siden første undersøkelse ble publisert. Vi snakker om oljemogulen Christian Fredrik Michelet.

Hanket inn i tre ulike firmaer

Med 88 poeng er det flere oljefelt ned til nestemann på listen, Thomas K. Svensen i BAHR. Skuer vi fem år tilbake i tid har poengfangsten skrumpet noe inn. I 2016 hadde Michelet sin høyeste poengsum med 131 poeng, mens han i årets lister hadde 88.

Men; i den samme 2016-utgaven hadde Svensen 51 og tredjeplasserte Jens Brede 48 poeng. På årets lister hadde Svensen og Brede nøyaktig samme antall poeng.

Det eneste som truer Michelets fantastiske førsteplassrekke virker å være ham selv. I år blir han 68 år, og kunne – dersom han ønsket – allerede gått av med pensjon.

Hvordan fremtidsutsiktene hans ser ut vites ikke, men skulle det bli endringer kan han slå i bordet med at hans opptjente førsteplasser er hanket inn i tre ulike firmaer; Arntzen de Besche, Michelet & Co og Schjødt.

- Siri Teigum kan overta

Dersom Michelets rekke med førsteplasser skulle brytes i løpet av de kommende årene, er det kun én person som truer rollen som Advokatundersøkelsens mestvinnende.

Siri Teigum har 21 førsteplasser, og er åtte år yngre enn Michelet. Hun har i år 29 poengs forsprang til BAHRs Helge Stemshaug i kategorien konkurranserett. Og selv om gapet er mindre enn fjorårets 42 poeng er det verdt å minne om at avstanden bare var 9 poeng for fem år siden.

Bare tre vinnere med over ti seire

Men det er først når man titter på resten av vinnerne at man forstår hvor stor Michelets prestasjon er. I tillegg til Teigum er det kun to andre vinnere med over ti seire i sin kategori, nemlig Morten Goller innen offentlige anskaffelser (10) og Trond Eilertsen i Wikborg Rein (11). Sistnevnte var forvist fra førsteplassen så sent som i fjor, men har tatt tilbake eneren i år.

Den manglende konkurransen kan skyldes det faktum at Michelet jobber i en bransje der tilsiget av spesialiserte advokater neppe er størst, en bransje som utad prater mest om fremtidens energikilder og en bransje der stadig flere på global basis retter sitt negative søkelys mot.

Det er meget mulig at Greta Thunbergs ikoniske «how dare you!» i noens øyne hadde passet inn når man hedrer advokater som bistår oljeindustrien.

Det finnes andre gode forklaringer og unnskyldninger for at en del av de andre advokatene ikke er i nærheten av Christian Fredrik Michelets prestasjon. Mange av kategoriene har kommet til i senere år, og derfor har man ikke hatt like mange år å konkurrere på.

Ute av manesjen

Noen kategorier har hardere konkurranse på listene, der det kanskje er to-tre som veksler mellom å få førsteplassen. Noen vinnere hadde knapt nok fullførte jusstudier da Michelet startet pokalhøstingen. Men den største årsaken til det enorme gapet er at de aller fleste som pustet Michelet i nakken har forsvunnet ut av manesjen.

Stig L. Bech endte på 18 førsteplasser før han ga seg i BAHR i 2018. Han ligger riktignok tre førsteplasser bak Siri Teigum, men er fire år yngre. Tatt i betraktning at han tok jobben i Wiersholm i oktober er det et habilt resultat.

Wiersholm har tradisjon for å hanke inn en god del både pallplasser og poeng, og var i år på toppen av både poeng- og flest topp 3-plasseringer.

Og trenger Bech et tips eller to om hvordan man skal sanke poeng, kan han veksle et ord eller to med sjefen. Morten Goller satt nemlig ny totalpoengrekord i år igjen med 246.

Skal jeg trekke frem ytterligere tre kandidater som kunne klart å rokke ved Michelets prestasjon, blir det nevnte Morten Goller, Grunde Bruland (fiskeri og havbruk, Wikborg Rein) og Kjetil Vågan (varehandel, CLP).

De har alle en pen rekke førsteplasser, nok aktive år foran seg til å nå rekorden, og – viktigst av alt – vunnet kategorien sin fra den ble startet opp, akkurat som Christian Fredrik Michelet.

Hovedvinnere i Finansavisens advokatundersøkelse 2020

Vinner Kategori Antall seire Firma
Tarjei ThorkildsenArbeidsrett5BAHR
Hans Haugstad *Bank og Finans1Thommessen
Hans Cappelen ArnesenEmisjoner og Børsnoteringer6Thommessen
Jon RabbenEnergi og Klima3Wiersholm
Johnny JohansenEntrepriserett2Haavind
Anne Sofie BjørkholtFast eiendom3BAHR
Grunde BrulandFiskeri og Havbruk7Wikborg Rein
Andreas MeidellForsikringsrett3Thommessen
Jan FougnerGransking og Compliance7Wiersholm
Ida Gjessing *Immaterialrett og Media1Gjessing Reimers
Audun MoenInternadvokat4DNB
Lars Berge Andersen *Internasjonal advokat1SANDS
Siri TeigumKonkurranserett21Thommessen
Morten GollerOffentlige anskaffelser10Wiersholm
Lars Berge Andersen **Offhore og Oljeservice2SANDS
Christian Fredrik MicheletOlje og Gass23Schjødt
Ole Kristian Aabø-EvensenOppkjøp og Fusjoner6Aabø-Evensen
Rune OpdahlPersonvern2Wiersholm
Håvard WikerRestrukturering og Konkursrett2Ro Sommernes
Trond EilertsenShipping11Wikborg Rein
Frode InnjordSivilrettslig prosedyre6Hjort
Harald Hauge *Skatterett1Harboe & Co
Espen A. WerringTeknologi og Digitalisering4Thommessen
Kjetil VågenVarehandel4CLP
Anders BrosveetØkonomiske straffesaker4Elden
* Førstegangsvinner
** Vant to kategorier

Kilde: Finansavisen

Powered by Labrador CMS