Leder i den tunisiske advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud holder opp sitt diplom under fredsprisseremonien i Oslo rådhus.
Leder i den tunisiske advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud holder opp sitt diplom under fredsprisseremonien i Oslo rådhus.

- Bemerkelsesverdig vei mot demokrati og rettsstat

Nobelkomiteleder Kaci Kulmann Five hyllet den tunisiske Advokatforeningen og resten av fredsprisvinnerne i Kvartetten for nasjonal dialog.

Publisert

Den tunisiske Advokatforeningen er med i vinnerkvartetten som onsdag mottok Nobels fredpris i Oslo rådhus . Foran en fullsatt sal kom tidligere Advokatforeningen-leder Berit Reiss Andersen inn sammen med vinnerne, deriblant tunisiske Mohamed Fadhel Mahfoudh, til stor begeistring fra tilhørerne, inkludert kongefamilien og statsminister Erna Solberg. Reiss-Andersen er medlem av nobelkomiteen for perioden 2012 til 2017.

Også advokat Geir Lippestad og justispolitiker Abid Raja var til stede i salen.

Amandeep Kaur la ut dette bildet på Twitter fra kvartettens inntog i Oslo rådhus.

- Tunisias vei til demokrati og rettsstat etter revolusjonen i 2011 er bemerkelsesverdig av flere grunner: Samarbeid på tvers av religiøse skillelinjer, kvinnenes sentrale rolle, og fredelige maktovertakelser er hovedgrunner til at landet har lykkes, sa Kaci Kulmann Five i talen til prisvinnerne.

Under pressekonferansen onsdag spurte Advokatbladet Mafoudh hvilken rolle den tunisiske Advokatforeningen har spilt i fredsarbeidet.

- Den tunisiske advokatforeningen er populær blant folk flest. Slik jeg ser det har vår befolkning tillitt til at vi som advokater står opp når andre svikter. Vi har fylt de hullene som har vært der når det kommer til helt sentrale menneskerettigheter. Dette er nok også en av grunnene til at vi er blitt møtt med mye motstand blant dem som er uenige med oss, svarte Mohamed Fadhel Mahfoudh.

Han pekte også på at det i alle internasjonale avtaler som er blitt skrevet, har vært behov for dyktige advokater til å verifisere innholdet.

 

 

Både under utdelingen torsdag og pressekonferansen fikk hver av de fire fredsprisvinnerne holde en liten tale der de passet på å takke nobelkomitéen.

– Jeg er utrolig takknemlig og stolt over å ha blitt tildelt denne prisen. Landet vårt har vært gjennom harde politiske prosesser, understreket Mahfoudh.

Det var en stilfull ankomst da fredsprisvinnerne ankom Oslo rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Henrik Skjevestad
Det var en stilfull ankomst da fredsprisvinnerne ankom Oslo rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Henrik Skjevestad

[caption id="attachment_6379" align="alignright" width="300"] Det var en stilfull ankomst da fredsprisvinnerne ankom Oslo rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Henrik Skjevestad[/caption]

Torsdag ettermiddag kl 1730 starter fakkeltog-arrangementet på Jernbanetorget i Oslo for å hylle fredsprisvinnerne. Før avmarsj vil  Advokatforeningens leder Merete Smith og flere andre av de norske søsterorganisasjonenen holde appeller. Artister som Kygo og Moddi vil stå for underholdningen. Den tradisjonsrike og stjernespekkede Nobel-konserten finner sted i Telenor arena fredag kveld.