Advokatforeningen i Møre og Romsdal krets vil reversere domstolsreformen

Ser ingen positive effekter av sammenslåingen, og frykter forskjellsbehandling.

I slutten av april i år ble tingrettene i Molde, Kristiansund, Volda og Ålesund slått sammen til Møre og Romsdal tingrett, ledet av sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset i Ålesund.

Onsdag i forrige uke møttes 19 medlemmer av Møre og Romsdal krets av Advokatforeningen og ble enige om å kjempe for å få tingrettene sine tilbake, skriver Rbnett.no.

«Vi kjemper ikke for Molde by på bekostning av kvaliteten. Vår erfaring er at kvaliteten ved de tidligere tingrettene i fylket ikke på noen måte har vært svakere enn ved større tingretter i landet. Vi ønsker heller ikke å gå tilbake til en tid med mindre samarbeid, så det vil vi ta med videre. Når ressursene opprettholdes her i en egen domstol, blir det et samarbeid mellom mer likeverdige parter, i motsetning til når rettsstedene opplever at tyngden går mot Ålesund, på bekostning av de andre, sier lederen, advokat Erik Wold, til Romsdals Budstikke», siterer Rbnett.no.

Advokatene ser ingen positive effekter av sammenslåingen, poengterer Wold, og erfarer at det skjer brudd på prinsippet om likeverdighet mellom rettsstedene.

Også alle ordførerne i Romsdal vil reversere domstolsreformen.

- Svært uheldig med reversering

Sorenskriver Bjørneset mener en reversering vil være svært uheldig.

«Dagens domstolstruktur er etter min mening en god distriktspolitisk modell der vi får kombinert ønske om tilgjengelige domstoler og sterke og robuste fagmiljø. Vi har hatt særlig fokus på å styrke de minste rettsstedene. I Molde er vi i gang med ombygging av lokalene, der vi også får nytt teknisk utstyr. Tilsvarende plan har vi for Volda i 2022», sier hun.

Fem advokater fra Advokatene i Grimmergården i Ålesund har på sin side skrevet et innlegg i Sunnmørsposten der de ber om å få beholde den nye strukturen.

«Tidligere var det ingen samordning mellom rettsstedene. Det er vår opplevelse at Møre og Romsdal tingrett nå klarer å utnytte ressursene bedre på tvers av de fire sammenslåtte rettsstedene», skriver advokatene.

«For å kunne ivareta våre klienters interesser er det sentralt at også de minste rettsstedene blir mindre sårbare for redusert bemanning ved stillingsledighet, sykdom eller annet fravær hos administrasjon og dommere. Med større fleksibilitet og oversikt over de fire rettsstedene i fylket har domstolsreformen bidratt til å sikre dette bedre», skriver Gerd C. Haagensen, Mette Ekroll Nyland, Tone Norderval, Camilla Solbakken og Mari Vik-Slettvoll.

Powered by Labrador CMS