ADVOKAT-SOMMER

Henrik Bonge.

– «Stolt og ydmyk»-gjengen på LinkedIn fortjener en ufrivillig dukkert

Henrik Bonge er både punker, fotball-ekspert, småbarnsfar og internadvokat. I dette sommerintervjuet forteller han både om fremtidige konsertambisjoner og aha-opplevelser som fersk fullmektig, samtidig som han retter en pekefinger mot enkelte bransjekolleger.

Publisert Sist oppdatert

Henrik Bonge (37) er på sitt fjerde år som internadvokat i Handelsbanken. Enda mer spennende er det kanskje at han elsker å drive med musikk i ulike former og skikkelser. Noen av dem er ennå ganske anonyme i enkelte kretser, så de vil han ikke fortelle stort om utover dette:

– Musikk er en viktig hobby og det har manifestert seg i ulike opptredener og prosjekter. Akkurat nå er det et punk-prosjekt som heter Evil Caprino. Det er et løst sammensatt kollektiv som knapt kan kalles et band. Kollektivet består nesten utelukkende av småbarnsforeldre, så noen live-konsert blir det ikke med det første, men vi har gitt ut både singler og ep-er da, sier han.

Selv står Bonge for låtskriving, melodiutdeling, litt vokal, litt gitar og tidvis også litt el-bass. I tillegg til punk, har han flørtet så smått med elektroniske uttrykksformer.

– Det har vært en del musikk på si, alt fra julebordopptredener til enkelte konserter. Jeg håper på flere konserter i framtiden, men da må livssituasjonen tillate det. I og med at musikken i bunn og grunn er av ganske useriøs karakter, tror jeg ikke det er så populært å satse tungt på den når det er så mange andre ting som egentlig bør prioriteres, sier han og refererer blant annet til sin to år gamle sønn.

Personvern på godt og vondt

I tillegg til å være hobby-musikant, digger Bonge fotball (særlig semilegendariske 90-tallshelter som Peter Ndlovu) og klassiske NRK-serier. Av faglige interesser troner personvern øverst, og det kan nevnes at han nylig har gått av som leder for Personvernsutvalget til Finans Norge (men er fortsatt utvalgsmedlem).

Henrik Bonge

Alder: 37

Opprinnelig fra: Jeløy

Fagområde: Personvern, markedsføring og finansregulatorisk

Antall timer på jobb i uken: Rundt 40

Antall saker i retten siste år: 0

Etter noen år i Schjødt, fikk han sin første jobb som internadvokat i DNB tilbake i 2014. Det var her han fikk opp øynene for personvern som fagfelt – på godt og vondt.

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

– Jeg synes at GDPR og personvernregelverket, inkludert uttalelser fra tilsyn og domstoler, bærer preg av å ha de beste intensjoner, men at de iblant kan ende med å bli «litt mer katolsk enn paven». Det er veldig viktig med et godt personvern, men noen ganger går man kanskje litt langt i å mene at personvern skal trumfe alle andre hensyn.

– Blir ikke en god rettsanvender av å kunne mye teori

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Alt som har med kunstig intelligens å gjøre. Når man ser at teknologiutviklerne selv mener det er på tide å trekke i nødbremsen, er det kanskje greit å lytte til dem. Her bør man raskt inn for å regulere.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Det er Fred Elsheim i DNB. Det var han som fikk meg inn på personvern-sporet, og av han har jeg lært fryktelig mye.

– Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

– Jeg ble litt overrasket over hvor lite jeg egentlig kunne om «praktisk juss» da jeg kom ut av studiet og startet som advokatfullmektig i Schjødt. At man kan mye teori, gjør en ikke nødvendigvis til en god rettsanvender. Det var en aha-opplevelse som jeg kanskje ikke var helt forberedt på.

– Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

– Rent faglig, har jeg ikke noe anger. Men jeg fikk en gang tilbud om å spille i en reklamefilm. Jeg takket nei av frykt for å fremstå uproff i advokatrollen. Jeg tror det hadde vært veldig gøy, og angrer på at jeg ikke takket ja.

Raidet i Østfold

– Hva er drømmejobben for deg?

– Å jobbe innenfor musikk, som produsent eller liknende, eller eventuelt noe fotball-relatert. Realistisk sett er jeg opptatt av å få tilstrekkelig med saker jeg synes er både givende og interessante, samtidig som at jeg har en god balanse mellom fritid og jobb. Det føler jeg at jeg har akkurat nå.

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

– Hverken den største eller mest komplekse saken jeg har vært borti, men en sak om beslag av piratkopier av bildeler ga meg mye i sin tid, ettersom det var første gangen jeg virkelig fikk se på nært hold hvordan jussen omsettes i praksis, blant annet gjennom virkningen av midlertidige forføyninger.

– Det var et stort problem at bildetaljister i Norge importerte kopideler fra Kina, og Schjødt hadde en avtale med noen bilprodusenter. Jeg var blant annet med på et «raid» i Østfold, hvor det ble gjort et stort beslag av felger, billogoer og slike ting. Det var veldig spennende.

Favoritter:

Advokat-kjendis: Emanuel Feinberg.

Bok: «Vi er fem» av Matias Faldbakken

TV-serie: «Ut i vår hage», «Klovn» og «Band of Brothers»

Podkast: «Dritte Halbzeit», «Fotballklubben» og «Metallista»

Sommerlåt: Screeching Weasel med «Beginningless Vacation»
Sommerdrikk: Micheladas

– Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

– «Stolt og ydmyk»-gjengen på LinkedIn som har vunnet en eller annen pris, eller fått en god rangering. Hvis man er så ydmyk som de hevder, hadde man kanskje ikke samtidig vært så stolt at man skriver om det på LinkedIn? Man burde være ærlig på at man er stolt fremfor å ha en påtatt ydmykhet.

– Jeg vil også gjerne gi en kalddusj til enkelte partnere i advokatbransjen. Går man rundt i gangene i et advokatfirma, hører man gjerne noen som spør advokatfullmektigene om det er mye å gjøre, hvorpå fullmektigene bekrefter at joda, det er veldig mye å gjøre (les: for mye). Da er det enkelte som svarer «Fett! Det er bra det er trøkk ass» istedenfor å sjekke hva man kan gjøre for å jevne ut arbeidstrykket. Disse fortjener også en dukkert.

– Hva er din guilty pleasure?

– Kebabpizza og NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Vi begynte å se på den serien hjemme under pandemien fordi vi trengte en virkelighetsflukt, men den er fantastisk. Nå har vi sett hver bidige episode.

– Hvor går årets sommerferie?

– Den går til ulike familiehytter på Skeikampen, Larkollen og i Sandefjord.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

– Jeg skulle ønske du spurte meg om hva jeg skulle bruken gevinsten fra Viking-Lotto på. Det ville betydd at jeg hadde vunnet masse penger, noe som altså ikke er tilfelle.

Powered by Labrador CMS