Geir Woxholth jakter sjelelig harmoni for å havne i feriemodus. I påvente av å nå målet legger han sommeren til Fjällbacka i Sverige. FOTO: Privat

Med nesen rettet mot «verdens vakreste skjærgård»

Juss-professor Geir Woxholth drømmer om å vekke H. L. A. Hart fra de døde og diskutere juss, moralisme og rettsfilosofi. I påvente av et mirakel slår han seg til ro med kjærlighet, reker og chablis.

– Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?

En monografi om «God advokatskikk». En krevende oppgave fordi den i en del kapitler og avsnitt  skal holde forskningsmål og i andre være en mer praktisk innrettet veiledning for advokatene. Det siste består i betydelig grad av å formidle Advokatforeningens budskap om innholdet i reglene, ettersom det finnes lite rettspraksis på området. Et hyggelig og viktig budskap å spre!

– Hva engasjerer deg i 2018?

Departementets arbeid med utkast til advokatlov og ny stiftelseslov fordi jeg holder på med bøker om begge emnene.

– Hvilken lov bør endres fortest mulig?

Det meste av lovgivningen på rusområdet som tar sikte på straff fremfor behandling og omsorg.

– Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?

Et meningsløst spørsmål. Enhver med innsikt vet at en justisminister personlig ikke kan fatte særlig mange prinsipielle beslutninger på en dag.

– Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?

Lite på det faglige området. Men jeg er lei meg for at jeg ga min eldste sønn en ørefik da han var 10.

– Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

Ordet «forbilde» er liksom så voldsomt, så svaret er nok nei. Men jeg har flere som har inspirert meg og som jeg nok kan si at jeg beundrer for faglig kunnskap og integritet. Jeg kan nevne så forskjellige personligheter som Sjur Brækhus og Stein Rognlien. Og som advokat, min venn, Erik Keiserud.

– Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?

Innloggingskoden til Lovdata Pro.

– Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?

Ja, den som visste det! Spørsmålet er sammensatt og dermed blir svaret også det. Her er det ingen enkle løsninger. Jeg heier på de kvinnelige advokatene og er «advokatfeminist», selv om neppe så mange tror det.

[su_box title="DEN LILLE RASKE" box_color="#9fc1f1" title_color="#fefefd" radius="5"]Antall timer på jobb i uken: Jeg har aldri målt timer pr uke på jobb

Antall saker i retten siste året: Ingen, heldigvis. Jussprofessorer bør verken saksøke eller bli saksøkt

Antall champagneglass i måneden: Sånn ca fire

Hvor ofte trener du: Sånn cirka to timer hver dag, hele året. Lederen for mitt lokale Sats-senter sier at jeg bør betale husleie, slik leieboere ellers gjør

En bok som har vært med på å forme deg: «Profeten» av Kahil Gibran

Favoritt TV-serie: Jeg har aldri noen gang sett mer enn første episode av noen TV-serie

Favoritt sommerlåt: «Tycker om när du tar på mig» av Per Gessle

Favoritt advokat-kjendis: Erik Keiserud[/su_box]

– Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?

Noe mer enn middels gode juridiske kunnskaper, nidtidig nøyaktighet når det gjelder å håndtere faktum (herunder alle former for bevis), mer enn alminnelig god sosial orienteringsevne, kompromissløs holdning til integritet, herunder mer fokus på advokatetikk enn inntjeningskrav. Så bør man nok også, dessverre, ha et visst talent for salg.

– Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?

Vel, jeg har jo advokatbevilling, men den er passiv. Når jeg er i retten er det som voldgiftsdommer og det skjer jo av og til. Min dårligste side er nok at jeg ikke kan utstå møter og administrasjon. Derimot håper og tror jeg at jeg er brukbar både på forskning og undervisning. Det er i alle fall den ambisjonen jeg har hatt for mitt yrkesaktive liv. Jeg har liten respekt for dem som prioriterer det ene fremfor det annet, og særlig de som måtte prioritere ett av områdene vesentlig «ned». Jeg tror på allsidighet og det å stille høye krav til en selv.

– Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?

Her er jeg som alle andre: Sol, familie, venner, grilling, båtliv, svaberg, lyse sommernetter, reker, chablis og en ren real bryggefest innimellom.  Pluss nærhet og kjærlighet. Så har vi fått med oss alle klisjeene.

– Hva trenger du for å havne i feriemodus?

Noe så enkelt, men likevel så komplisert, som sjelelig harmoni. Sjelelig harmoni kommer ikke når man roper på den, man må gjøre seg fortjent til noe sånt. Jeg strever med å komme dit.

– Hvor går ferien i år?

Familien har sommerhus i Fjällbacka i Sverige – «Verdens vakreste skjærgård» (Sørlandet inkludert).

– Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva ville du servert?

Her kan man svare som en «drømmer» eller en «realist». Som realist: Han som kjører renholdsbilen i Fjällbacka – en god kompis. Vi snakker godt om jordnære saker og ting. Som «drømmer»: Jeg ville fått vekket professor H. L. A. Hart fra de døde og diskutert juss, moralisme og rettsfilosofi. Jeg er en erklært anti-moralist. Jeg ville ha servert grillede «havskräftor» med aioli. Og chablis, naturligvis. Det gjelder til dem begge.

HILS PÅ

Navn: Geir Woxholth

Alder: 64

Arbeidssted: Universitetet i Oslo

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Oslo

Sivil status: Gift med en advokat

Barn: Tre jurist-sønner (yngstemann fortsatt student)

Powered by Labrador CMS