Advokatforeningens nestleder skulle gjerne tatt en ferietur til Mars.

- Har Norges dårligste rettslokale

Advokatforeningens nestleder Trude Marie Wolds hjerte banker for rettshjelp, økte salærer og lokale domstoler, men visste du at hun egentlig ville bli kreftsykepleier?

Publisert Sist oppdatert

Etter vårens valgthriller i Advokatforeningen, endte Jon Wessel-Aas opp som foreningens nye leder og Trude Marie Wold opp som foreningens nye nestleder. Sistnevnte var inntil valget kretsleder i Midt-Hålogaland.

TRUDE MARIE WOLD (52)

TITTEL: Advokat og daglig leder

BOSTED: Sortland

OPPRINNELSESSTED: Andøya

SIVIL STATUS: Gift, 4 barn

Nevner man ord som «rettshjelpssats», «reisesalæret» eller «domstolstruktur» for Wold får du en ordstrøm av engasjement tilbake.

- Det er kjempespennende og interessant. Jeg har hatt verv i kretsen her oppe, men det blir gøy å få innsikt i hva Advokatforeningen ellers jobber med, og forhåpentligvis få påvirke hva den skal være opptatt av. Like spennende blir det å bli kjent masse mennesker i hovedstyret, lederen vår og advokater fra hele landet med ulike ståsted.

- Hvorfor valgte du den retningen du jobber med?
- Jeg skulle jo bli kreftsykepleier! Men jeg tror ikke jeg er laget for hvite frakker - jeg passer nok bedre i svart. Det var litt tilfeldig. Jeg tok opp noen fag i Oslo, og der var det mange som skulle studere juss. Plutselig tenkte jeg at ja, det skal jeg også gjøre, men jeg ville opp til Tromsø. Advokat skulle jeg heller ikke bli, for det var altfor krevende arbeidstimer. Egentlig er det kjærlighetens skyld - kjærligheten til Andøya - som gjorde at jeg flyttet hjem hit. Her fantes det ingen juriststillinger, så jeg begynte å jobbe for barnevernet og fikk etter hvert bevilling. Deretter bestemte jeg meg for å starte egen virksomhet. Jeg er typen som liker å hoppe inn i ting som er nytt og spennende!

- Hvordan har du (og kontoret ditt) blitt påvirket av korona-krisen?
- Den første måneden var jeg veldig påvirket fordi alle rettsakene stoppet opp. Dermed stoppet inntjeningen og jeg måtte permittere to av mine ansatte, som heldigvis kom raskt tilbake i full vigør. Etter at rettsakene begynte igjen i mai har det vært alle mann på dekk, så nå merker vi ikke noe til det lenger. Det er full rulle!

- Derimot er det vrient å reise. Vi reiser mye, men nå går det lite fly, billettene er kjempedyre og ventetidene lange. Når vi skal til Trondheim må vi sitte og vente i seks timer. Jeg var i et tre timer langt møte i fylkesnemnda i Oslo, og ble borte i tre dager. Men ting begynner å starte opp igjen, og jeg ble så glad da jeg så hurtigruta nå nettopp. Jeg har ikke sett den på lenge.

- Hvilken sak har du lært mest av i din karriere?
- Jeg må nesten trekke fram 22. juli-rettsaken hvor jeg var bistandsadvokat. Der lærte jeg mye, først og fremst på psykiatrifeltet. Deler av rettsaken var nærmest en forelesning i psykiatri. Jeg lærte enormt mye, så mye at jeg i dag er leder i kontrollkommisjonen for sykehuset i Vesterålen. Det har vært en god ballast å ha.

DEN LILLE RASKE

ANTALL TIMER PÅ JOBB I UKEN: 40-60

ANTALL SAKER I RETTEN SISTE ÅRET: Mange- har ikke antall, men det er få uker uten rettssaker.

ANTALL CHAMPAGNEGLASS I MÅNEDEN: Blir nok mer vin

FAVORITTER:

  • Bok: Ville Svaner av Jung Chang
  • TV-serie: A million little things på Sumo
  • PodKast: Skal begynne å høre på podcast snart…

SOMMERLÅT: Idyll av Postgirobygget

ADVOKAT-KJENDIS: Må man ha en favoritt? I så fall velger jeg Frode Sulland, som er en veldig hyggelig fyr.

- Hva synes du om din lokale domstols håndtering av koronakrisen?
- I Vesterålen tingrett rant det inn med utsettelser fra og med 13. mars. Men så snart det var mulig var de oppe og gikk igjen. Den store utfordringen har vært at domstolen har så dårlige lokaler at de ikke er egnet for smittetiltak. Vi har jo nå rettsaker på rådhuset og kulturhuset og på hoteller fordi vi ikke har lokaler til å ivareta smittevern. Jeg vil påstå at vi har Norges dårligste rettslokale.

- Det har ikke vært aktuelt med digitale rettsaker?
- Jeg har ikke hatt det personlig, men jeg kjenner til flere kolleger som har hatt det. Jeg jobber mye med barnevernssaker og de er lite egnet for digitale løsninger.

- Hvilken paragraf står ditt hjerte nærmest?
- Hvis jeg skal si en bestemmelse så er det barnelovens § 48 om barnets beste. Det er en bestemmelse som inneholder så mye, men sier så lite. Det er veldig mye skjønn, og så er det en bestemmelse som endrer seg hele tiden. Det er noe jeg har jobbet mye med.

- Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for utenom jussen?
- Mine barn! Det er jobb nok å følge dem i deres fritidsaktiviteter, først og fremst svømmetrening. Min eldste trener syv ganger i uken, og minstemann trener fire ganger i uken. Så prøver man å følge 17-åringen i fotball, men han er veldig selvstendig. Med det yrket jeg har, og fire barn, blir det veldig lite rom for å ha fritidsaktiviteter. Men jeg er veldig glad i kultur, tida strekker bare ikke til.

- Det er bare 24 timer i døgnet... ?
- Jeg har søkt om flere, men ikke fått noe svar!

- Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?
- Jeg og familien skal til London, barna skal bli sendt rett på Arsenal-kamp (utenom minstemann som holder med Tottenham) og selv skal jeg på Les Miserables.

- Hvem er ditt faglige forbilde?
- Jeg har stor respekt for Jens Edvin Skoghøy, men skal jeg tenke tilbake til studietiden blir det Torstein Eckhoff. Han var en spennende jurist med mange radikale oppfattelser. Da jeg studerte hadde han meninger både om monarkiet og EU, og dette trykket jeg tett til brystet. Jeg har aldri møtt han, men han hadde jeg veldig sansen for.

- Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?
- Hele Domstoladministrasjonen! De kan ta seg en kald dukkert i nordnorske farvann for å klarne tankene litt, og kanskje se at det finnes andre løsninger enn å legge ned små domstoler.

- Hvor går årets sommerferie?
- Jeg skulle jo egentlig på svømmeleir i Polen, men det er jo avlyst. Vi har bestemt at vi skal feriere i Nord-Norge, så vi snakker om Finnmark, Lofoten og der omkring.

- Hva er ditt beste tips til kolleger som skal på Norgesferie i år?
- Uten tvil Andøya! Den er lett. Det er noe av det mest spesielle Norge har å by på, og minst like vakkert som Lofoten. Andøya er mindre kjent, men like vakkert. Anbefales!

LES ALLE SOMMERINTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS