Marijana Lozic stortrives med å feriere i svigerforeldrenes hjemland, Kroatia. Foto: Privat

- Håper politikerne en vakker dag får opp øynene og gir oss som driver på offentlig sats en bærekraftig timesats

Om Marijana Lozic ble justisminister for en dag ville hun skrudd opp salærsatsen - og tatt en lunsj med kongen!

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

– Setter ikke fingeren på én spesiell sak, våren har vært gavmild slik sett. Jeg blir fort og veldig engasjert i egne saker og klienter, og dem er det heldigvis nok av.

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

– Skulle ønske jeg kunne svare å sove lenger og å nyte lange, deilige frokoster, men jeg våkner alltid tidlig og må stå opp med én gang, ellers er dagen ødelagt for denne rastløse kroppen. Resten av gjengen sover mange timer etter meg, så croissanten min spiser jeg alene. Eneste forskjell på morgenvanene mine om sommeren fra resten av året, er at morgenløpeturen avsluttes med et bad i Adriaterhavet. Når man først har svigerforeldre i utlandet er det rene luksusen å ha dem ved Kroatias usedvanlig vakre kyst.

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

– Det første som faller meg inn er at jeg blir irritert og forbanna hver gang jeg må reise til rettsmøter eller fengselsbesøk utenbys til halv sats. Jeg tror ikke det er god justispolitikk, riktignok og kanskje noe snevert sett. Ellers skulle jeg gjerne sett en utvidelse av rett til fri rettshjelp, og håpet er at politikerne en vakker dag får opp øynene og gir oss som driver på offentlig sats en bærekraftig timesats.

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

Slik jeg driver min praksis; på ingen måte. Men det ville vært artig å se robotene på besøk i fengselet.

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

– Ikke et utbredt problem slik jeg føler det var tidligere. Men det er et par kolleger i denne strafferettsverdenen vår jeg gjerne skulle ha tatt en direkte prat med.

– Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville gjort?

– Utvidet rammene for fri rettshjelp, skrudd opp offentlig sats til et nivå som gjør det levelig å drive et advokatkontor kun på disse sakene, og regulert lovgivningen slik at det ble lettere for enslige, mindreårige asylbarn å få opphold. Da tror jeg min ene dag som justisminister har kommet til veis ende, siden jeg hadde lang lunsj med Kongen. Hadde jeg fått flere dager, skulle jeg tatt fatt på en rekke andre områder.

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie?

– Hvert år planlegger jeg å trappe ned mot ferien slik at hjernen ikke får hvilesjokk. Det samme skjer imidlertid hvert eneste år: juni tar fullstendig av, og jeg jobber omtrent til minuttet før avreise. Årets ferie, som nesten alle sommerferier, tilbringes i Kroatia. Barna har et sett besteforeldre der nede, i tillegg til at jeg også har familie og venner der. Siste ferieuke tilbringes som ivrig Norwaycupsupporter på Ekebergsletta med barna mine. Datteren min kan møte jentene fra Nord-Korea i sluttspillet, det hadde vært utrolig gøy!

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

 Hvis spørsmålet er hvor mange ganger i timen, så er svaret ca 10. Har på pushvarsel på mailen, så den sjekkes straks den gir lyd fra seg. Men jeg tillater meg noe lenger responstid i ferien.

– Hvordan holder du formen ved like?

 Løper, svømmer, går turer, går på ski, rulleski, dykker, spiller tennis og håndball, kiter, ror, seiler og padler. Neida. Bare de fire første.

– Hvilken hobby dyrker du i ferien? Dyrker ikke slikt, hverken i ferien eller ellers. Har nok med å holde hjulene i gang på jobb og hjemme. Men om vindrikking kalles hobby, så dyrkes den meget godt.

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

Diverse "apartments" man booker på nett. Klok av skade, eller rettere sagt en haug av skader, så blir det kun 5-stjernes hoteller heretter!

– Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

Tillater meg to gjester: Erik Aber og Otto Haudemann. På bordet ville stått tradisjonell kroatisk mat, laget av min mor, og naturligvis deilig kroatisk vin. Tror middagen ville blitt en bra fest!

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og noen mindre viktige spørsmål. I dag er turen kommet til Marijana Lozic

Hun har drevet egen advokatpraksis i kontorfellesskap siden 2009.

I dag jobber hun hovedsakelig med straffesaker, men bistår også i sivile saker.

Lozic er fast forsvarer for Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett og styremedlem i Forsvarergruppen.

Lozic trådte inn som partner i Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma DA 1. september 2016.

Powered by Labrador CMS