Advokat-sommer: Thomas K. Svensen

Thomas K. Svensen på BAHRfestival, BAHRs sommerfest i etterkant av internseminaret BAHRcode. Foto: Erik N.H. Krafft

BAHR-mp: - Skal man lykkes i en endringsfase, må man tørre å ta beslutninger uten å være sikker på resultatet

På et tidspunkt hadde Thomas K. Svensen det så gøy hos McKinsey & Company at han var usikker på om han skulle vende tilbake til jussen. Nå er han fersk managing partner i BAHR.

Publisert

Kun en måned etter at Thomas K. Svensen tok over MP-pinnen etter Morten Smørdal i BAHR, ble advokatfirmaet kåret til Norges beste av Prospera-undersøkelsen gjort blant 337 klienter.

Selv er han godt fornøyd med å bli managing partner i en tid hvor advokatbransjen på mange måter transformeres, men at han fremdeles jobber som advokat er faktisk ikke en selvfølge.

HILS PÅ

Navn: Thomas K. Svensen

Alder: 46

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Bergen

Sivil status: Samboer. To barn (jente på ti år og gutt på sju år)

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- I min nye rolle som managing partner er det arbeidet med å posisjonere BAHR for fremtiden som har engasjert meg mest. Det er veldig spennende å identifisere og prioritere initiativer som skal definere fremtidens advokatfirma. Mulighetene er mange og potensialet er stort.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning for din karriere, hvilken sak er det og hva lærte du av den?

- Her er det flere saker som kunne vært trukket frem, men må jeg velge én sak er det nok sammenslåingen av Statoil og Norsk Hydros petroleumsvirksomhet tilbake i 2006-2007. Dette var en kompleks og omfattende transaksjon av stor betydning for norsk petroleumsvirksomhet, der man skulle bidra til en sammenslåing av to sterke og til dels svært ulike kulturer. Dette stilte store krav til prosjektgjennomføringen, også fordi alt arbeidet måtte skje i hemmelighet - inkludert for de involvertes nærmeste.

- Det var utvist stor kreativitet når man hver eneste helg måtte komme opp med tilforlatelige unnskyldninger for hvorfor man likevel ikke kunne delta på alle de sedvanlige julearrangementene julen 2006. Prosessen lærte meg tre ting: For det første at advokater kan bidra med mye mer enn den snevre jussen i kompliserte prosesser. For det andre hvor viktig det er å fokusere på de relativt få tingene som i praksis er avgjørende i store prosesser. For det tredje hvor viktig fokus og planlegging er for å sikre god prosjektgjennomføring.

Har din karriere hatt et vendepunkt?

- Jeg vet ikke om det kan kalles et vendepunkt, men beslutningen om å gå tilbake til advokatvirksomhet i 2005 har i hvert fall vært definerende for karrieren min. Etter rundt seks år hos Regjeringsadvokaten forlot jeg jussen og jobbet i McKinsey & Company. Det var ment å være midlertidig, men var så gøy at jeg underveis ble usikker på om jeg skulle vende tilbake til jussen. Det gjorde jeg, men med en langt bredere og mer kommersiell erfaringsbakgrunn som jeg har hatt veldig stor nytte av siden.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Mitt fagfelt er energi, og det er neppe noe annet som skal til for å lykkes der enn det som er viktig innenfor de fleste fagfelt: Kombinasjonen av faglig dyktighet, kommersiell forståelse og evnen til å samarbeide godt med klienter og andre involverte.

Du er jo ganske så fersk i MP-rollen. Hvordan er det å ta over etter Morten Smørdal midt i en tid hvor advokatbransjen på mange måter er i endring?

- På mange måter er det et perfekt tidspunkt. Riktignok krevende, men det er absolutt mye mer interessant å være med på å videreutvikle en virksomhet i en endringsfase enn å sitte som leder i en virksomhet hvor alt er og skal gjøres som før.

Hva blir din hovedoppgave framover?

- Gjøre vanskelige valg og prioriteringer, og treffe på flest mulige av dem. Skal man lykkes i en endringsfase må man tørre å treffe beslutninger selv om man ikke kan være sikker på resultatet eller om valget var det riktige.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Endelig et enkelt spørsmål. Magnus Matningsdal og Erik Thyness. Jeg har lært utrolig mye av dem begge i ulike faser av min karriere.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

DEN LILLE RASKE

Antall timer på jobb i uken: Det varierer veldig mye, men samlet sett tror jeg det blir nok.

Antall saker i retten siste år: Tre. En omfattende sak i Høyesterett, en mindre sak og en voldgiftssak.

Antall champagneglass i måneden: Ikke mange. Det blir heller hvitvin.

Hvor ofte trener du? 2-3 ganger i uken.

Favoritt-bok: Shōgun av James Clavell.

Favoritt TV-serie: Sopranos, selv om den begynner å bli noen år gammel.

Favoritt sommerlåt: Karpe. Her.

Favoritt advokat-kjendis: Ingen. Det finnes ingen reelle advokat-kjendiser.

- Jeg mener at tiden har løpt fra mange av særaldersgrensene i lovgivningen. Men det er viktigere å få på plass ny lovgivning som bidrar til atferdsendring for å styrke miljøet. For eksempel få på plass lovgivning som pålegger merking av plastmengde i klær og i større grad forbyr bruk plast der det finnes gode alternativer.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Forurensningen av verdens hav. Det er skremmende og stiller krav til koordinert global handling og ikke bare snakk.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Båttur i Bergens-skjærgården og en sommerkveld som aldri tar slutt, riktignok forutsatt det sedvanlige gode Bergensværet.

Hvor går sommerferien i år?

- Frankrike og Vestlandet.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Det må være det vi bergensere kaller «landet», det vil si familiehytten på Drange utenfor Bergen der jeg har tilbragt de fleste somrene mine. Ingenting gir større ro enn det, og det er jo heller ingen ulempe for en bergenser å tilbringe litt tid på den kanten av landet.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- En Negroni, sjøutsikt, kveldssol og visshet om at hverdagen er et stykke unna.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Et vanskelig spørsmål. En litt løsmunnet dronning Elisabeth ville vært interessant. Lett kullgrillede sjøkreps med hvitvin ville stått på menyen. En uslåelig kombinasjon.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS