Advokat-sommer

Everybody's gone surfin'! Foto: Privat

Vil raskest mulig avkriminalisere narkotika

Jon Wessel-Aas (52) har vært mye i rampelyset i vår, som advokat for skuespillere og regissøren i Ways of Seeing. Nå skal den nye Lund & Co-partneren lede et regjeringsoppnevnt utvalg for å hindre seksualisering av barn på nett, men håper å finne tid til litt brettsurfing mellom slagene.

Publisert

Hils på:

Navn: Jon Wessel-Aas

Alder: 52

Bosted: Skøyen, Oslo

Opprinnelsessted: Oslo

Sivil status: Gift, tre barn

Jon Wessel-Aas har en lang bakgrunn i media-rett, både som advokat for NRK og partner i Bing Hodneland. Som forfatter, medlem i Advokatforeningens hovedstyre og tidligere styreleder for den norske grenen av den Internasjonale Juristkommisjonen har han engasjert seg i samfunnsspørsmål som ytringsfrihet, personvern, menneskerettigheter og immaterialrett.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

– Av det jeg kan snakke om? Å representere skuespillerne og regissøren i Ways of Seeing. Saken involverte mer enn bare jus, det dreide seg om å forsvare noen i offentligheten mot påviselig mye feilinformasjon, og hvor politi og påtalemyndighet også var aktive i media uten at jeg, som forsvarer, engang hadde mottatt saksdokumentene. Det er ikke uvanlig i dag at man må ivareta klientens interesser i media, men denne saken var egenartet, særlig i dagene før og etter pågripelsen av justisministerens samboer.

Hvis du skal trekke fram en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning for din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

– Det jeg har lært mest av var å gå i retten som ung advokat med alminnelige saker, og lære betydningen av at teoretisk «god» jus må suppleres med å vinne sympati for klientens sak.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

Han kaller det bare Barfotkontoret... Foto: Privat

– Jeg har betydelig sans for pensjonert høyesterettsdommer Ketil Lund, både for hvordan han opptrådte i advokatgjerningen og hvordan han voterte som dommer. Han var ganske fæl med meg da han administrerte Høyesterett i min andre sak, men siden har vi blitt godt kjent. Det som gjør ham til et faglig forbilde, er at han alltid har hatt de menneskelige skjebnene i sentrum. Han minner meg på at for en god jurist gjelder det å finne den juridiske argumentasjonen som fører til det rimelige resultatet, og ikke for lett føle seg tvunget til å treffe avgjørelser som er helt urimelige.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

– Vi bør raskest mulig avkriminalisere bruk av narkotika. Man må diskutere omsetning og det øvrige, men at avkriminalisering av bruk er det eneste riktige, mener jeg vi har mer enn nok empiri for. Den delen av justispolitikken i Norge har spilt falitt. Å straffe brukerne har jo ikke ført til at livet deres har blitt noe bedre. Det har også bidratt til å nedlesse hele straffesakskjeden, på bekostning av andre saker som burde bli behandlet.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest, utenom de du har deltatt i selv?

– Fremveksten av anti-demokratiske krefter i vårt eget hjørne av verden. Selv om vi i Norge scorer helt i toppsjiktet i indekser på demokrati, rettssikkerhet og ytringsfrihet, er det fullstendig naivt å tro at vi er immune. Demokrati er et vedlikeholdsprosjekt, det er ikke noe man bare vedtar. Autoritære tendenser smitter over på oss også, med hvilke virkemidler man er villig til å ta i bruk i kriminalitetsbekjempelse.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

– Jeg har jo dansk kone, og vi har hatt sommerhus mellom sanddynene på vestkysten av Jylland i 19 år. Den perfekte sommerdagen er å være sammen med hele familien der, og at vi har en god dag på vannet med bra vind i seilbrettene, kommer inn igjen og har en hyggelig drink i ettermiddagssolen, for å så gå ut når vinden har løyet for å fange noen bølger på surfebrettet før middag.

Hvor går sommerferien i år?

– Når vi først har investert i sommerhuset, blir det ikke så mange andre reisemål.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

– En veldig effektiv måte å få jobb og hverdag ut av hodet på, er å bedrive fysisk aktivitet som krever at du er hundre prosent tilstede for at du ikke skal gå på trynet. For meg er det brettseiling og surfing, det fungerer som meditasjon.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet, og hva ville du servert?

– Reggae-musikk har vært i hjertet mitt fra jeg var tenåring, så det måtte ha vært Bob Marley. Til musikken og praten måtte det bli vegetarkost, for å si det sånn. Og en jamaikansk Red Stripe-øl.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUER HER!

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken? 50, pluss

Antall saker i retten i siste år? 6

Antall champagneglass i måneden? 2

Favoritt bok?

Tom Stoppard: Night and Day

Favoritt TV-serie? Better Call Saul

Sommerlåt? Warmth of the Sun, Beach Boys

Favoritt advokat-kjendis? John Christian Elden

Powered by Labrador CMS