Advokatbladets julespalte

Farooq Ansari gleder seg over å tilbringe julen i varmere strøk.
Farooq Ansari gleder seg over å tilbringe julen i varmere strøk.

- Så utmattet at jeg trodde jeg skulle dø

Da advokat Farooq Ansari gikk opp Kilimanjaro ble det dramatisk.

Publisert

I høst vant Farooq Ansari en pris som går til en advokat som har bidratt til å bevare, befeste og utvikle en fri og uavhengig advokatstand; Niels og Dina Espelands legat,

Farooq Ansari (35)

Grunnla i 2019 In Solidum advokatfirma

Startet i november 2021 i Ally advokater sammen med resten av staben i In Solidum

- Hvordan har responsen etter at du vant prisen vært?

- Jeg er ydmyk, takknemlig og stolt over å ha mottatt prisen. Responsen har vært overveldende, særlig fra jurist-Norge.

Prisen går til en advokat som har bidratt til å bevare, befeste og utvikle en fri og uavhengig advokatstand. Nylig begynte både han og resten av advokatene i In Solidum i det nyopprettede firmaet Ally.

- Da jeg startet In Solidum for åtte år siden var målet å gjøre advokattjenester tilgjengelig for folk flest. En av de største utfordringene har vært at vi ikke har hatt mulighet til å skalere opp, fordi vi ikke har kunnet ha eksternt eierskap. Her vil vi etter hvert få inn det, uttalte Ansari til Advokatbladet i forbindelse med oppstarten.

- Hvordan har de første ukene i nyoppstartede Ally vært?

- Veldig mange spennende ting som skjer på kort tid, akkurat slik det skal være i en start-up. Jeg har fått gleden av å bli kjent med mange bra mennesker - og gleder meg til fortsettelsen!

- Hva mener du om advokat-streiken?

- Den er bra og prinsipielt viktig. Jeg støtter den.

- Har du lyst til å fortsette å jobbe på hjemmekontor når korona-pandemien en dag er over?

- Jeg får energi av andre mennesker og trives derfor med å være på kontoret, men det er viktig med fleksibilitet slik at alle får lov til å jobbe fra steder de trives og får energi av.

- Hvilken sak krevde mest av deg i 2021 - og lærte du noe av den som andre advokater kan ha nytte av å kjenne til?

- En verge- og barnefordelingssak, der en helt vanlig mann ble funksjonshemmet over natta. Mot sin vilje fikk han oppnevnt en verge han ikke ønsket, og ble samtidig nektet å møte sitt barn. På papiret fremstod far som en mann uten evne til å forstå og ta vare på seg selv, men det var først når man fikk presset igjennom et møtet mellom fylkesmannen og far at man evnet å forstå at far var i god kognitiv stand, og at vurderingene gjort av fagfolk på et kontor ikke var dekkende for den faktiske situasjonen.

- Hva blir den viktigste endringen på ditt fagfelt i 2022?

- Som en generalist på privatområdet kan jeg ikke peke på én endring som er viktig, men det viktigste som kommer til å påvirke bransjen er eksternt eierskap av rettshjelpsforetak. Jeg tror det vil føre til at flere mennesker kommer til å få rettshjelp med eksternt eierskap.

Vil endre rettshjelpsloven

- Bør Norge ta i bruk korona-sertifikat?

- Hvis resultatet av sertifikatet er at landet kan åpnes opp ytterligere, så ja.

- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- Rettshjelpsloven. Inntektsgrensen for å kvalifisere til fri rettshjelp må opp. Og barnefordelingssaker bør inngå i rettshjelpsordningen uten behovsprøving

Farooq Ansari fikk gratulasjon av et av sine forbilder, Frode Sulland, da han tidligere i høst vant pris for sitt arbeid med å tilby rettshjelp.
Farooq Ansari fikk gratulasjon av et av sine forbilder, Frode Sulland, da han tidligere i høst vant pris for sitt arbeid med å tilby rettshjelp.

- Hvem er ditt faglige forbilde?

- Frode Sulland, Jostein Løken, Nicolai V. Skjerdal og avdøde Harald Stabell er mennesker jeg ser og har sett opp til. Jeg kjenner ingen av dem personlig, men de fremstår som ekte mennesker med empati i ryggmargen, og som lite høytidelige. Deres væremåte er forbilledlig.

- Har du en fun fact om deg selv som ikke så mange vet om?

- Jeg har besteget Kilimanjaro på cirka 6000 meter over havet. Før det hadde jeg kun vært på Gaustatoppen. Bakgrunnen var at jeg var lei av jobben, og bestemte meg for å reise av gårde.

Da Farooq Ansari gikk opp Kilimanjaro ble det langt tøffere enn han hadde trodd.
Da Farooq Ansari gikk opp Kilimanjaro ble det langt tøffere enn han hadde trodd.

- Jeg hadde hørt om Kilimanjaro, men aldri sovet ute i telt før. Dagen før jeg dro kjøpte jeg meg fjellsko, satte meg på flyet ned til Kenya, før jeg kjørte bil inn i Tanzania. Jeg planla å gå opp fjelltoppen på fem dager med en guide. Målet med turen var å finne meg selv, men jeg visste ikke hvor farlig det egentlig kan være å gå opp dit- det er jo flere som dør i året der.

- Da jeg var hundre meter fra toppen var jeg så utmattet at jeg trodde jeg skulle dø. Jeg klarte ikke si et ord, men kom meg til slutt helt til topps. Da jeg endelig kom ned igjen var kroppen min helt ferdig, og jeg endte opp på sykehuset. Heldigvis gikk alt bra til slutt!

Juleblomster til Bergen

- Hvem fortjener en juleblomst i år for sin innsats for rettsstaten?

- Professor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen, for hans engasjement og bidrag til den offentlige debatten - og ikke minst advokat Maria Hessen Jacobsens bidrag til å ivareta de innsattes rettssikkerhet.

- Hva er ditt beste juleminne?

- Vi har nok ikke like mange juletradisjoner i min familie som andre nordmenn, men jeg synes det fineste med jula er kos og hygge med familien.

- Hva skal du gjøre i julen i år?

- Jeg skal lære meg å trives med å ikke gjøre noen ting.

- Din favoritt julefilm eller jule-serie?

- «Alene hjemme». Den vekker gode barndomsminner.

Powered by Labrador CMS