Advokat Geir Lippestad er allerede en engasjert forkjemper i kampen mot kreft. Foto: Henrik Skjevestad

Vil hjelpe foreldre med kreftsyke barn

Barnekreftforeningen savnet et godt tilbud for juridisk bistand til familier med kreftsyke barn og unge. Nå har de inngått et samarbeid med advokatfirmaet Lippestad.

– Når et barn får kreft, rammer det hele familien. Det er en sykdom hvor behandlingsperioden kan vare inntil to og et halvt år. Da dukker det ofte opp en rekke spørsmål som en konsekvens av det. Disse vil vi gjerne bistå foreldrene med, forteller kommunikasjonrådgiver i Barnekreftforeningen, Anja Haug Tronrud.

Alle medlemmer av Barnekreftforeningen kan nå få to timer gratis rådgivning fra advokatfirmaet Lippestad, og tilbys rabatterte priser om de ønsker enda mer hjelp. Det er også mulig for medlemmer å søke om ytterligere gratis bistand om de trenger det.

– Et av våre mål er å gi den støtten familien faktisk trenger, slik at de ikke føler seg alene, fortsetter Tronrud.

– Frykter de må selge huset

Advokatene og foreningen har også slått hodene sammen og laget en oversikt over rettigheter og svar på de mest vanlige spørsmålene.

– Mange er bekymret for økonomien spesielt, og hvordan de skal klare seg når tiden for de ulike stønadene er over. Mange frykter at de får veldig dårlig råd, og kanskje må selge huset. Da er det fint å gi informasjon om hvordan de kan gå fram. Dekning av reiseutgifter, tapt arbeidsfortjeneste og så videre, sier Tronrud.

Også Advokatfirmaet Lippestad sier at familier som står i utfordrende situasjoner, ofte ikke orker å ta tak i formelle, juridiske problemstillinger.

– Selv om det offentlige har veiledningsplikt i en rekke av disse spørsmålene, kan det være en høy terskel bare å ta kontakt med for eksempel det store NAV-systemet med ulike saksbehandlere, lange telefonkøer og så videre. Da kan det være godt å få bistand fra noen som både har kunnskap, overskudd og vet hvordan man bør gripe problemene an, skriver daglig leder, Agnete B. Sommerset, i en e-post til Advokatbladet.

Familien som trenger det kan få hjelp innen flere ulike rettsområder.

– Stort sett er det juridiske forhold knyttet til NAV og kommunen mange lurer på, siden det varierer fra kommune til kommune. Og så er det blant annet juridiske forhold med tanke på skole for barna mens de er syke, omsorgspenger, pleiepenger og erstatningsspørsmål, fortsetter Tronrud.

Behov for juridisk veiledning

Tronrud forteller at de ofte har fått henvendelser som foreningen sliter med å svare på.

– Mange medlemmer har kontaktet fagsjefen med spørsmål selv etter de har snakket med sosionom på sykehuset. Det er jo derfor vi har ønsket å få på plass dette. Vi har sett at mange lurer på ting som krever juridisk bistand, sier hun.

Sommerset i Advokatfirmaet Lippestad forteller at de har bred kompetanse innen rettsområder som kan være relevante for familier som rammes av sykdom

I tillegg bærer flere av oss i advokatfirmaet med oss personlige erfaringer som kan være nyttige i møte med familier som trenger støtte, fortsetter hun.

Godt mottatt

Samarbeidet mellom advokatfirmaet Lippestad og Barnekreftforeningen ble annonsert like før pinsehelgen, og Tronrud tror det er mange som vil benytte seg av det.

– Geir Lippestad selv gjestet landsmøte vårt tidligere i vår, og presenterte samarbeidet for medlemmene. Da fikk vi veldig positive tilbakemeldinger. Nå har vi nettopp startet, så får vi se om det blir nødvendig å tilpasse det mer etter behov etter hvert. Men nå er vi hvert fall i gang, avslutter hun.

Kommunikasjonsrådgiver i Barnekreftforeningen, Anja Haug Tronrud, forteller at flere familier med kreftsyke barn har behov for juridiske råd. Foto: Barnekreftforeningen
Powered by Labrador CMS