Advokat Servet Yildiz Stêrk.
Advokat Servet Yildiz Stêrk.

- Jeg skal ikke la meg kneble til taushet selv om president Erdoğans lange armer en dag banker på min dør

- Den tyrkiske ambassadøren beskylder meg for å drive en svertekampanje mot Tyrkia, skriver advokat Servet Yildiz Stêrk i dette innlegget. - Som advokat vil jeg alltid tale mine klienters sak. Og når jeg gjør dette, er det som talsperson for mine klienter, og ikke som part, skriver han.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha blitt oppringt av norsk politi i forbindelse med en begjæring fra tyrkiske myndigheter om bistand etter tiltale for å ha fornærmet president Erdoğan på sosiale medier, stod Eylem Güler frem i Nettavisen.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Fornærmelse er straffbart

Som en av hennes advokater, uttalte jeg meg til avisen med henvisning til bestemmelsen i den tyrkiske straffeloven som gjør det straffbart å fornærme president Erdoğan, og advarte nordmenn som i kjølvannet av NATO-krisen har tatt til orde mot den tyrkiske regjeringen i kommentarfeltene - for Tyrkia anvender universell jurisdiksjon, noe som betyr at aktivitet i Norge kan danne grunnlag for rettsforfølgelse i Tyrkia, uavhengig av statsborgerskap.

Som jeg skal vise avslutningsvis nedenfor, er advarselen min i samsvar med Utenriksdepartementets (UD) offisielle reiseinformasjon til egne borgere. Likevel har uttalelsene mine vekket sterke reaksjoner.

Servet Yildiz Stêrk

Advokat Stêrk arbeider i advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell i Oslo. I 2021 ble han kåret til Årets advokatfullmektig av Advokatforeningen, blant annet for sin satsning på nye teknologiske løsninger i sitt arbeid.

Beskyldt for svertekampanje

Blant annet har den tyrkiske ambassadøren Fazlı Corman uttalt seg om saken i en lukket gruppe med navnet «venner av Türkiye», tidligere «Venner av Tyrkia», som er kjent som en møteplass for Erdoğans støttespillere i Norge.

Dette er samme gruppe som utsatte meg for omfattende hets og trusler i kjølvannet av deltakelse på Advokatforeningens markering utenfor den tyrkiske ambassaden i november 2021.

I sitt kommentarinnlegg tillegger ambassadør Fazlı Corman meg et motiv som ifølge ham skal være å bedrive en svertekampanje mot Tyrkia.

At dette er et bevisst angrep er utvilsomt, for ambassadør Corman kjenner godt det publikum han skriver til, for ikke å snakke om skjebnen til de som henges ut av myndighetspersoner - men jeg skal ikke la meg kneble til taushet selv om president Erdoğans lange armer en dag banker på min dør.

- Taler klientens sak

Som advokat vil jeg alltid tale mine klienters sak uten hensyn til egne interesser eller personlig risiko.

Da jeg valgte dette yrket, var jeg bevisst på at det alltid ville innebære å være til bry for noen. En dag er jeg til bry for skattemyndighetene når jeg stiller spørsmål om deres behandling av en skatteyter; en annen dag er jeg til bry for kommunen når jeg tar til motmæle mot deres forslag om erstatning i forbindelse med ekspropriasjon.

Men når jeg gjør dette, er det som talsperson for mine klienter, og ikke som part. Dette utgjør kjernen i advokaters uavhengighet som er en forutsetning for en velfungerende og sivilisert rettsstat. Men rettsstaten og advokaters uavhengighet er for lengst avskaffet i Tyrkia.

Fortjener demokrati

Det tyrkiske folk fortjener et demokrati, en rettsstat og menneskerettigheter.

Jeg siterer fra UDs offisielle reiseinformasjon til egne borgere, oppdatert senest 30.06.2022:

«En uttalelse eller et innlegg på sosiale medier som bryter med tyrkisk lov eller oppfattes som støtte til en terrororganisasjon kan i ytterste tilfelle medføre konsekvenser ved innreise/opphold i Tyrkia, selv om uttalelsene ligger tilbake i tid. (…) Merk at det bl.a. er straffbart å ikke vise respekt for grunnleggeren av Republikken Tyrkia, Mustafa Kemal Atatürk, og presidentembetet, og at tyrkisk lov har bestemmelser som kan ramme ytringer som ikke ville være straffbare i Norge.»

Mener ambassadør Fazlı Corman at norske myndigheter også bedriver en svertekampanje ved å advare egne borgere? Eller er denne beskyldningen forbeholdt en norsk advokat med kurdisk opprinnelse og alevi tilhørighet?

Les ambassadør Fazli Cormans svar her.

Powered by Labrador CMS