- Det synes som skandalen skyldes faglig sløvhet hos oss som burde være opptatt av rettssikkerhet 24/7, skriver advokat Harald Otterstad.

Fy skamme seg, oss lovens voktere!

Både jeg, de fleste av mine kolleger og flertallet av norske dommere har åpenbart trodd at politiet har lov til å utføre ransaking ved mistanke om bruk eller besittelse av narkotika, skriver forsvarsadvokat Harald Otterstad i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom Riksadvokaten med en regelrett bombe: Politiet har ikke lov til å ransake og/eller rus-teste personer som er mistenkt for bruk eller besittelse av narkotika.

Som praktiserende forsvarsadvokat i nærmere tretti år må jeg dessverre erkjenne for egen del at det har jeg trodd. At politiet virkelig har hatt rett til å gjøre det. Og jeg skal være så ukollegial å påstå at det har også svært mange – ja kanskje de fleste – av mine kollegaer også gått ut ifra.

Og ennå verre: Det har åpenbart flertallet av norske dommere også gjort. For når hørte eller leste jeg sist i en dom at politiet har overtrådt disse grensene…? Når leste jeg sist en kollega stå opp for sin klient og påpeke ulovligheten i denne praksis?

- Ikke overrasket

Den ubehagelige sannhet er at dette har pågått i alle år. Jeg er overhodet ikke overrasket over statsadvokat Geir Evangers uttalelse om at dette alltid har vært en praksis som politiet har benyttet.

Utallige er de klienter som har spurt meg om politiet virkelig har rett til å herje med dem ved å kontrollere mobilen, underbuksa med videre, i sin iver etter å eventuelt finne mer nark – eventuelt finne ledetråder til bakmenn.

Dessverre har jeg i min uvitenhet bekreftet at det har politiet lov til. Det som er utvilsomt er at dette har vært en systematisk og omfattende praksis, og jeg er rystet over at dette har kunnet få pågå uten at noen har reagert.

- Faglig sløvhet

Det er ynkelig og alt annet enn troverdig dersom representanter for politietaten vil forsøke å benekte dette faktum.

Det synes som om skandalen rett og slett skyldes faglig sløvhet hos oss som virkelig burde være opptatt av å tenke- og å praktisere – rettssikkerhet 24/7.

Det gjør vondt å måtte erkjenne at jeg har vært en av disse som har godtatt denne praksisen og virkelig trodd at den var forankret i lov og forarbeider.

NAV-avsløringene var en gedigen skandale. Nå avsløres igjen en minst like stor skandale – ennå en fundamental svikt på rettssikkerhetens område fra maktapparatets side.

Og dessverre også hos oss som har valgt en oppgave å skulle være systemkritiske.

Det er tid for opprydding og Riksadvokatens utspill er svært viktig og betimelig.

Powered by Labrador CMS