En voldtektsdom i Stockholm vekker oppsikt. Illustrasjonsfoto: Monica Kvaale
En voldtektsdom i Stockholm vekker oppsikt. Illustrasjonsfoto: Monica Kvaale

Advokatfullmektig voldtatt av kollega – fikk selv sparken

En strafferettsadvokat ansatt i et av Stockholms større advokatfirmaer ble i slutten av august dømt til to års fengsel for å ha voldtatt en advokatfullmektig-kollega. Nylig måtte fullmektigen forlate firmaet, skriver Dagens Nyheter.

Published

Kvinnen, som var i firmaet på prøvetid, skal ifølge dommen fra Stockholm tingrett ha fått blåmerker over hele kroppen etter hendelsen som fant sted i en leilighet i tilknytning til firmaets sommerfest. Ifølge dommen, som kom i august, skal advokaten ha voldtatt henne gjentatte ganger den samme kvelden. Mannen nekter straffeskyld, og mener de to hadde frivillig sex.

– Min klient er fortvilet, lei seg, og knust over å ha blitt anklaget og feilaktig dømt for et så alvorlig lovbrudd som voldtekt, sier mannens advokat til avisen. Saken er også gjengitt av Expressen.

Ble sykemeldt

Den kvinnelige fullmektigen var i prøvetid i firmaet, men fikk posttraumatisk stresslidelse etter hendelsen, og ble sykemeldt.

– Hvert minutt etter hendelsen har vært vanskelig. Jeg sliter med å sove på natten, får panikkangst, og flashbacks. Men jeg hadde satset veldig mye på å være i akkurat dette firmaet, og ville ikke at han som voldtok meg skulle få meg vekk derfra, sier hun til avisen.

I november måtte kvinnen forlate firmaet. Forklaringen ledelsen ga avisen var at de ikke kunne følge henne opp ettersom hun var sykemeldt.

Et moralsk svar

Tidligere leder av det svenske Advokatsamfundet, Bengt Ivarsson, mener advokatfirmaets opptreden i forbindelse saken er under enhver kritikk.

– Man gjør bare ikke sånn som arbeidsgiver – og absolutt ikke som advokatfirma. Som firma har man et moralsk ansvar for å sørge for at medarbeidere får en rimelig mulighet, og at de opplever å bli rettferdig behandlet, sier Ivarsson til avisen.

Ny kampanje etter #metoo

I kjølvannet av fjorårets #metoo-kampanje skrev i fjor 5964 svenske jurister under på oppropet #medvilkenrätt. Nå er en ny kampanje, #upptillbevis, i gang på sosiale medier.

Bengt Ivarsson, som var leder i Advokatsamfundet fra 2013 til 2017, er positiv til kampanjen.

«Seksuell trakassering, mobbing og dårlig ledelse hører ikke hjemme i et moderne advokatfirma. Vi som har vært med noen år kan utgjøre en forskjell», skriver han på LinkedIn.