- Justisministeren skal ikke komme hit for å være enig med oss, eller ta avstand, men for å lytte til personer som har en dyp innsikt i rettslivet, hvor vi også gir politiske råd og prøver besvare kompliserte spørsmål som ellers kanskje ikke ville være tilgjengelig for politiske løsninger, sier Berit Reiss-Andersen. Foto: Thea N. Dahl

Berit Reiss-Andersen om Advokatforeningens årstale: - En kraftfull påminnelse på hvor viktig en domstolsatsning er

Advokat Berit Reiss-Andersen mener Advokatforeningens årstale viser hvor viktig rettsstaten er for samfunnet, men er skuffet over at ikke flere ledende politikere var til stede.

- Det virkelig viktige elementet i talen var å ta opp det at rettsstaten er ryggraden i vårt demokrati, og den ryggraden kan forvitre uten at vi merker det. Det var en kraftfull påminnelse om hvor viktig det er at vi satser på domstolen, sier DLA Piper-partner Reiss-Andersen.

Hun var selv leder av Advokatforeningen mellom 2008 og 2012, og er i dag kanskje aller mest kjent som leder av Nobelkomiteen.

I talen tok Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort blant annet til orde for å doble domstolenes budsjett.

Se advokat Berit Reiss-Andersen, Dagbladet-kommentator John Olav Egeland og Bergens Tidende-kommentator Eirin Eikefjords dom over Årstalen i vinduet under!

https://www.youtube.com/watch?v=vx98bzF7c3s

Skuffet over politikerne

I salen satt dommere fra Høyesterett, en rekke topp-advokater og andre samfunnstopper. Også politikere som Carl I Hagen (Frp), og stortingsrepresentantene Kari Henriksen (Ap), Lene Vågslid (Ap) og Himanshu Gulati (Frp) sto på gjestelisten. Fra regjeringshold var det derimot tynnere.

- Når jeg ser fraværet av fremtredende politikere her må jeg si at jeg er veldig skuffet. For dette tror jeg er en leksjon som kunne gå til politikere på hele fargeskalaen. Det er skuffende at tradisjonen med at justisministeren er til stede under Advokatforeningens årstale har opphørt de senere år.

Redaktør og politisk kommentator John Olav Egeland i Dagbladet mener spørsmålet om hvordan alminnelige mennesker i større grad kan få tilgang til domstolbehandling er viktig.

- Dette er et tema juss-Norge ikke har beskjeftiget seg med i tilstrekkelig grad til nå, påpeker Egeland.

- Advokatforeningen tar til orde for en dobling av budsjettet til domstolene. Er det realistisk? 

- Nei, det er det ikke. Dette strider mot politikernes tankegang, men at mange krefter burde gå sammen om for å få til noen ordentlig budsjettøkninger tror jeg er mulig, men da må det først og fremst knyttes til nye funksjoner, eksempelvis meklinginstituttet som ble nevnt i talen, sier Egeland.

Dagbladet-kommentatoren mener Advokatforeningens årstale er viktig for dem som er følger med på jus-Norge, også som kildeskrift etter den har vært holdt.

- Og den evner å sette ting på dagsorden. Det er en helt avgjørende evne i dagens mediesamfunn, sier Egeland, som mener Advokatforeningen også burde se på advokatenes honorarer.

- En styrke

Bergens Tidende-kommentator Eirin Eikefjord roser også talen.

- Jeg synes det er et viktig budskap, og tror det er en styrke at budskapet kommer fra nettopp Advokatforeningen, og ikke dommerne selv. Det tror jeg gir en ekstra slagkraft.

Hun er enig om at en budsjettdobling til domstolene på 5 milliarder kroner er en god idé.

- Domstolene er underfinansiert, har vært det i mange år - og det lider mange under. Jeg støtter det budskapet 100 prosent, påpeker hun.

SE OGSÅ: Her er bildene fra Advokatforeningens årstale 2018!

Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort pratet om alternative tvisteløsninger og viktigheten av å satse på domstolene under foreningens Årstale på Grand hotell i Oslo torsdag 15. november.
Powered by Labrador CMS