Karl Johan Lien Warpe ankommer som regel advokatkontoret i sentrum av Alfaz del Pi på spansk vis - med scooter.
Karl Johan Lien Warpe ankommer som regel advokatkontoret i sentrum av Alfaz del Pi på spansk vis - med scooter.

Karl Johan fulgte ungdomsdrømmen og ble advokat i Spania: - Må jobbe minst like hardt her som i Norge

Karl Johan Lien Warpe flyttet tilbake til barndomsbyen i Spania. Der får han god nytte av språkkunnskapene fra barndomsårene og jusutdannelsen fra Bergen.

Published

ALFAZ DEL PI: Advokat Karl Johan Lien Warpe er advokat i Alfaz del Pi på Costa Blanca. På kyststripen, fra Denia i nord til Pilar de la Horadada i sør, holder flere tusen nordmenn til, både fastboende og langtidsturister.

Warpes spesialområde er alt som knytter en nordmann til eiendom i Spania. Til advokaten kommer klienter som vil ha hjelp på norsk. Selv snakker han flytende spansk, etter å ha tilbragt 22 år som advokat i landet – samt nærmest hele barndommen, fra han var tre til fjorten år, i Spania.

Selger tillit

Han kjenner både det norske og det spanske regelverket godt.

–  At jeg forstår sammenhengen i regelverket i mitt kjernefelt, gjør at jeg har et fortrinn. Det er viktig å kunne beherske begge språk og begge regelverk for å sikre et godt resultat, sier Warpe.

– Vi selger trygghet og tillit. Her, som alle andre steder, er advokatens karriere ferdig hvis han misbruker tilliten han får. I et lite samfunn som dette, er det spesielt viktig. Heldigvis har jeg ikke vært i nærheten en slik situasjon, sier Warpe.

Mange av klientene vender stadig tilbake.

– Jeg tar det som et sunnhetstegn at mange kommer tilbake for femte, sjette, og syvende gang, og prøver å ta vare på folk, sier Warpe.

Det var en regnfull høstdag i Bergen i 1987 at Warpe bestemte seg for å flytte tilbake til Spania.

– Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg blir glad av fint vær. Da jeg gikk tredje avdeling på jusstudiet på Dragefjellet høsten 1987, regnet det i 91 dager i strekk. Det var da jeg tok beslutningen; Dette gidder jeg ikke. Når jeg blir ferdig skal jeg til Spania!

<html><head></head><body> På pulten har både det norske og det spanske flagget sin naturlige plass. Det samme har selvsagt en lovbok fra hvert av landene.</body></html>
På pulten har både det norske og det spanske flagget sin naturlige plass. Det samme har selvsagt en lovbok fra hvert av landene.

- Må kunne spansk

Det skulle gå noen år før drømmen gikk i oppfyllelse, men i september 1996 åpnet han kontoret i Alfaz del Pi.

– Hvilke tips har du til andre advokater som vil flytte ned og starte opp i Spania?

– De må lære seg spansk. Jeg synes at hvis du skal bli tatt på alvor her nede, må du kunne sette deg ned med spanske kolleger og kunne drøfte jus på spansk.

– Man må også være innstilt på å jobbe minst like hardt her som i Norge. Uansett hvilken forretningsidé du har, enten det er i Norge eller Spania, vil det aldri fungere hvis ikke sjefen jobber mest. Hvis man går bort fra det, faller brikkene fra hverandre. Det har jeg sett noen eksempler på, sier Warpe.

– Er det store forskjeller i jussen?

– Nei, egentlig ikke. Logikken er veldig lik, det er få rare regler. En interessant forskjell er at i Norge sier arveloven at livsarvingene i utgangspunktet skal få to tredjedeler av arven. I Spania fordeles en tredjedel til livsarvingene, mens en tredjedel går til å forfordele den av livsarvingene som testator måtte ønske.

Tidlig middag

Warpe starter som regel arbeidsdagen tidlig, før han tar en siesta med en svømmetur og middag fra 15 til 17, og jobber mer igjen på kvelden.

– Det fine er når du først skal ut, er det som regel fint vær. Hvis du har kjentfolk som kommer nedover, og dere planlegger en golf-ettermiddag, er sjansen liten for at den må avlyses grunnet regn, sier Warpe.

– Føler du deg mest norsk eller mest spansk?

– Jeg er en ihuga 17.mai-feirer, og synes denne dagen er flott også her i Alfaz. Jeg elsker Norge, og samtidig er jeg veldig takknemlig for hvor godt vi er blitt tatt imot i Spania. Jeg føler meg hjemme begge steder. Så jeg må nok si ja takk begge deler!

<html><head></head><body> – Det ideelle hadde vel vært å være i Norge i mai, juni, juli og august, og her de andre månedene. Men når jobben er her, går ikke det. Når jeg trapper ned om noen år kan det kanskje bli mer tid til Norge igjen, sier advokat Karl Johan Lien Warpe som har sin egen advokatvirksomhet i Alfaz del Pi.</body></html>
– Det ideelle hadde vel vært å være i Norge i mai, juni, juli og august, og her de andre månedene. Men når jobben er her, går ikke det. Når jeg trapper ned om noen år kan det kanskje bli mer tid til Norge igjen, sier advokat Karl Johan Lien Warpe som har sin egen advokatvirksomhet i Alfaz del Pi.