Folk har ikke med seg mer enn en liten pose med eiendeler, men er takknemlige for å ha kommet til land. Her er Kim Gerdts med en far og hans to døtre. - Vi snakker ikke samme språk, men kroppsspråk er internasjonalt, sier Gerdts.

Hjelper flyktninger: - Så ufattelig sterkt

Vifter med oransje redningsvester

Publisert

Fra en strand i Hellas hjelper advokat Kim Gerdts syriske flyktninger som tar seg over det smale stredet mellom Tyrkia og den greske øya Lésvos.

[caption id="attachment_5771" align="alignright" width="201"] - Jeg vet ikke hva denne mannen har opplevd. Men det var sterkt å se ham takke Gud for å ha kommet i land, sier Gerdts. Foto: Kim Gerdts[/caption]

– For en time siden kom en mor som hadde kommet bort fra de to barna sine da moskeen de var i ble beskutt i Syria. Å være her er ufattelig sterkt. Moren vet ikke hva som har skjedd med barna. Å være her er et helvete, det er usigelig trist. Samtidig veldig sterkt, forteller advokat Kim Gerdts på telefonen fra Lésvos.

Øya ligger helt øst i Egeerhavet, og Tyrkia er på det nærmeste bare fem og en halv kilometer unna. Titusenvis av flyktninger, hovedsakelig fra Syria men også fra Afghanistan og Irak, har de siste månedene tatt seg over den smale havstrekningen.

Kim Gerdts er en av mange nordmenn som på egenhånd har dratt dit for å hjelpe, inspirert av Facebook-gruppen Dråpen i havet.

– Jeg dro nedover sist søndag, og da var vi ni nordmenn som skulle samme sted. Men her blir du veteran på ett døgn, forteller Gerdts.

Hele kystlinjen er som en gravplass av punktere rib-båter og av haugevis med redningsvester som flyktningene har betalt 100 euro per stykk for.

Gerdts er blitt møtt med en enorm takknemlighet fra flyktningene, som kaller hjelperne på stranden for "guds engler", og også lokalbefolkningen og turister viser sin støtte.

Fra utkikksposter der frivillige holder øye med kystlinjen, alarmeres nordmennene via sms når båter er på vei mot øya. Da rykker de ut, klare til å hjelpe.

[caption id="attachment_5770" align="alignleft" width="221"] Barnet hadde kramper og hylte da det ble båret i land, og ble behandlet av en fransk lege som nordmennene samarbeider med. - Hun kviknet veldig raskt til da hun fikk væske, forteller Gerdts.[/caption]

– Vi står på stranden og vifter med oransje redningsvester for å vise flyktningene hvor de skal ta seg inn til land. Kysten er steinete og full av skjær. Så hjelper vi folk i land, gir dem tørre klær, vann og mat, forteller Kim Gerdts.

Noen av flyktningene som kommer, er sunne og sterke, andre er syke og dehydrerte.

– Det gjør veldig sterkt inntrykk å se lidelsene på nært hold. Men også å se gleden når voksne, staute, syriske menn omfavner hverandre i lettelse. Scenene er sterke når folk setter bena på land, forteller Gerdts.

Han har selv vært vitne til at den tyrkiske kystvakten skaper hindre for flyktningene.

– Noen ganger flyr de i helikopter lavt over båtene for å skape bølger. Eller de skyter på båtene med vannkanoner, eller kjører tett innpå gummibåtene i store båter; alt for å skape bølger, så folk ramler ut. Flyktninger som faller i vannet, blir plukket opp og sendt tilbake til Tyrkia, forteller Gerdts.

Bare i dag har Gerdts bistått seks båter til land, fullasset med flyktninger.

–Vi får ikke lov til å kjøre dem videre fra stranden, da får vi problemer med gresk politi som mener vi da bidrar til menneskesmugling. Det er tre dagsmarsjer å gå fra stranden til mottakene, men nå er FN i ferd med å opprette transport videre herfra til fastlandet, forteller Gerdts.

[caption id="attachment_5772" align="alignleft" width="300"] Opp til seksti flyktninger kan klamre seg sammen i gummibåter som er beregnet på 12-14 personer, forteller Gerdts. Foto: Kim Gerdts[/caption]

Han forteller at hans egen samvittighet trigget ham til å dra.

– Jeg har ytret meg om flyktningsituasjonen i sosiale medier og andre steder, men kjente på meg at jeg bare måtte dra. Jeg vil ikke dø av likegyldighet og kjedsommelighet. Ingen jeg kjenner hadde anledning til å bli med, så da ble det til at jeg dro alene. Men vi som er her nede har fått et utrolig fellesskap, og vi møter så mye takknemlighet fra dem vi hjelper, og det gir en utrolig god følelse å få lov til å bidra, sier han.

Facebook-gruppen Dråpen i havet har et betegnende navn, synes Gerdts.

– Jeg håper det blir mange dråper. Vi ser at hjelpen kommer frem, og at den faktisk betyr noe. Bare i dag har vi delt ut vann for tyve tusen kroner, sier Gerdts.

Han har nå via gruppen startet en innsamlingsaksjon blant venner og kjente, og ber om bidrag til konto nummer 6580.46.80661.

Mange advokater har allerede bidratt. Alle pengene som kommer inn går til mat, vann og medisinsk utstyr, og et eventuelt overskudd vil bli overført til Dråpen i havet, sier Gerdts.

Han har nå fått laget opp t-skjorter hjemme i Norge med påskriften Je suis refugee, også disse til inntekt for arbeidet med nyankomne flyktninger.

Folk har ikke med seg mer enn en liten pose med eiendeler, men er takknemlige for å ha kommet til land. Her er Kim Gerdts med en far og hans to døtre. - Vi snakker ikke samme språk, men kroppsspråk er internasjonalt, sier Gerdts.
- Jeg vet ikke hva denne mannen har opplevd. Men det var sterkt å se ham takke Gud for å ha kommet i land, sier Gerdts.
Barnet hadde kramper og hylte da det ble båret i land, og ble behandlet av en fransk lege som nordmennene samarbeider med. - Hun kviknet veldig raskt til da hun fikk væske, forteller Gerdts.
Opp til seksti flyktninger kan klamre seg sammen i gummibåter som er beregnet på 12-14 personer, forteller Gerdts.
Powered by Labrador CMS