Merete Smith mener at Tilsynsrådet tar feil. Foto: Monica Kvaale

Krever 80 kroner mer pr. time

Publisert

Salærsatsen må settes til 1050 kroner pr. time fra neste år, krever Advokatforeningen.

Kravet vil, om det blir innfridd, gi en økning på åtti kroner pr. time sammenlignet med dagens salærsats på 970 kroner. Dersom salærsatsen hadde fulgt lønnsveksten i samfunnet, skulle satsen ha vært 1220 kroner pr. time, ifølge Advokatforeningen.Advokatforeningen har i et brev til justisminister Anders Anundsen satt frem fire spesifikke krav, og varslet at dersom kravene ikke innfris innen torsdag 20.august, vil advokater i Oslo og Bergen gå til aksjon. Advokatene vil i en uke, fra mandag 24. til og med lørdag 29.august, la være å stille opp i fengslingsmøter og møter om forlengelse av fengsling i straffesaker og utlendingssaker ved Oslo tingrett og Bergen tingrett.

Dette er kravene:

  1. Den offentlige salærsatsen må fra 1. januar 2016 justeres på linje med lønnsveksten ellers i samfunnet.
  2. Det må også kompenseres noe for etterslepet som har opparbeidet seg i salærsatsen fra 1999 – og særlig for inneværende års svært lave justering på kun kr. 5 – på en slik måte at den offentlige salærsatsen settes til kr. 1.050,- fra 1. januar 2016.
  3. Det må i tillegg utarbeides en plan for videre kompensasjon av etterslepet som er opparbeidet.
  4. Det må innføres et nytt regime for årlig justering av salærsatsen.

I brevet, som også er sendt til Finansdepartementet og Statsministerens kontor, uttrykker leder Erik Keiserud og generalsekretær Merete Smith bekymring over at advokater nå i mindre grad enn før ønsker å jobbe med fri rettshjelp.

At salærsatsen ikke følger lønnsutviklingen, vil kunne føre til at det bare vil være uerfarne advokater som jobber med fri rettshjelp. "En slik utvikling vil mottakerne av rettshjelp, ofte sårbare og utsatt grupper, tape på", skriver Keiserud og Smith.

Advokatforeningen påpeker også at den ikke har fått noen invitasjon til et møte i Justisdepartementet for å diskutere årlig salærfastsettelse, til tross for at foreningen ba om et  slikt møte allerede i mars måned.

I 1999 inngikk foreningen en avtale med Justisdepartementet om salærsats-drøftinger, en avtale som bare delvis er fulgt opp fra departementets side, skriver foreningen: Drøftelsesmøtene gjennomføres ikke hvert år, og reelle drøftinger føres ikke, da departementet stiller med representanter som ikke har fullmakt til å drøfte pengebeløp, og bare sjelden med noen fra politisk ledelse.

Advokatforeningen informerer også departementet om at Advokatlovutvalget etter foreningens syn burde ha behandlet regelverket for den offentlige salærsatsen i sin innstilling.

Les brevet her.

 

Merete Smith mener at Tilsynsrådet tar feil. Foto: Monica Kvaale
Powered by Labrador CMS