ADVOKAT-SOMMER

Espen Rostrup Nakstad er glad i friluftsliv, og har drevet med blant annet fjellklatring og fallskjermhopping.

- Jeg kunne fort endt opp med en advokatkarriere

I fjor jobbet assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mer enn åtti timer i uken. I sommer håper han det blir mulig med hyppige sykkelturer til Kikut - og en Sverige-ferie.

Publisert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er trolig landets mest omtalte jurist de siste seksten månedene. Et søk i analyseverktøyet Retriever som overvåker landets medier gir over 9700 treff.

Espen Rostrup Nakstad (46)

Yrke: Assisterende helsedirektør

Bosted: Oslo
Opprinnelig fra: Skjetten
Sivil status: Gift, to barn
Antall timer på jobb i uken: Mer enn 80 timer i uken i 2020, nå i underkant av 70 timer pr. uke.

Champagne eller øl? Jeg drikker lite alkohol, men heller mer mot campagne enn øl.

I månedsvis har han flere ganger daglig, til alle døgnets tider, stilt seg til disposisjon for liveintervjuer i media for at den norske befolkningen skal holde seg best mulig oppdatert på koronasituasjonen.

Både i VG og i Dagbladet ble han stemt frem av leserne som årets navn i 2020. VG-redaktør Gard Steiro beskrev Nakstad som åpen, rolig og folkelig - og han er også blitt omtalt som en «sjeldent elsket byråkrat» og et «språkgeni».

– Svarene vi fikk var logiske og bygd på fakta. Når det var usikkerhet, kom det verken bortforklaringer eller byråkratisk bomull, men ekte ærlighet: «Beklager, dette vet vi ikke» og «Ja, vi kan ta feil», sa Steiro til egen avis i forbindelse med kåringen.

- Du har gjort det uforståelige mer forståelig for folk, roste Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord i forbindelse med kåringen.

Selv om han ikke var helt ukjent før heller, er det koronapressekonferanser og daglige uttalelser til mediene som har gjort Espen Rostrup Nakstad til allemannseie.

– Drømte du noen gang om å bli advokat?
– Jeg kunne nok veldig fort endt opp med en advokatkarriere. Selskapsrett var mitt favorittfag, så det sier seg kanskje selv i hvilken retning det i så fall ville gått. Etter studiet har jeg blitt stadig mer interessert i internasjonale rettsområder som berører EU, FN, WHO, WTO og andre internasjonale institusjoner. Det er der den viktigste politikken ofte manifesterer seg, men det er nok ikke så mye advokatmat i det.

- Diskuterer juss hver dag

– Hvordan hjelper jussen deg i jobben din?
Jeg vil nok si at jeg både tenker og jobber juridisk hver dag nå under pandemien. Det skyldes at det stadig dukker opp forvaltningsrettslige spørsmål knyttet til det kompliserte tversektorielle arbeidet vi utfører. Dessuten bruker vi blant annet smittevernloven ganske aktivt, og må dessverre foreslå stadig nye justeringer av covid-19-forskriften for at den skal speile tiltakene og regelunntakene som besluttes politisk. Derfor diskuterer jeg juss med vår juridiske avdelingsdirektør og hennes kolleger hver dag.

– Opplever du jurister som mer brysomme pasienter enn andre?
– Nei, det vil jeg ikke si. I mine femten år som sykehuslege har jeg aldri opplevd enkelte yrkesgrupper som mer brysomme enn andre. De fleste pasienter er egentlig veldig greie å samarbeide med – og så finnes det selvsagt alltid noen unntak.

Espen Nakstads favoritter

Advokat-kjendis: Det må bli min kusine Cecilie (Nakstad)

Bok: «Kode rød», som jeg skriver ferdig denne uken...

TV-serie: Det er nok «71 grader nord» og «Kompani Lauritzen» som i størst grad samler familien.

Podcast: «Sånn er du» med Harald Eia og Nils Brenna.

– Hvilke områder innen medisin burde jurister i større grad vært på banen?
– Trygderetten og andre helserettsområder som endrer seg i takt med EU/EØS-retten.

Jobbet for ELSA

– Hva skulle du ønske du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren?
– Jeg angrer litt på at jeg jobbet så mye i mine ti første år som sykehuslege. Bortsett fra det angrer jeg ikke på så mange valg. Jeg er fortsatt veldig glad for at jeg brukte mye av feriene i studietiden på å representere ELSA International i koalisjonen for den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), både under de forberedende kommisjonene i New York og senere i Haag. Det gav meg en tidlig forståelse av hvordan politikk møter jus, og hvordan verden faktisk fungerer.

– Hva er ditt syn på innføringen av koronasertifikat-ordningen?
– Det er en fin ordning som gjør at samfunnet kan åpne noe mer opp for dem som enten er vaksinert eller tester seg, men jeg tror ikke ordningen får veldig lang varighet innenlands.

- Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?
- Ta hyppige sykkelturer til Maridalen via Kikut og tilbake gjennom Sørkedalen, slik jeg pleier å gjøre i sommerhalvåret.

- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?
- Det gjelder egentlig flere områder, men det er ikke alltid endringene bør være veldig store.

- Hvem bør bli statsminister etter høstens valg?
- De fleste mener nok at det bør bli den som står igjen med flest stemmer etter valget, men i de færreste land er det slik. Selv i Norge har vi hatt parlamentariske flertall bak regjeringer som har mindre enn femti prosent av stemmene bak seg. Jeg synes det er prinsipielt og demokratisk sett problematisk, ikke minst i land med to-parti-systemer som Storbritannia og USA.

- Boligmangel er gullgruve

- Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for, utenom jussen?
- En framtidsrettet boligpolitikk som ligger i forkant av den demografiske utviklingen. Boligmangel er vår tids største gullgruve for noen og et livsvarig gjeldsprosjekt for andre. Det betyr mye mer for folks livsinntekt og muligheter til å flytte på seg enn all verdens rentepolitikk, støtteordninger og lønnsoppgjør til sammen.

– Hvem er ditt faglige forbilde?
– På det juridiske området må jeg nesten si Ben Ferencz, som er den eneste gjenlevende sjefsanklageren fra Nürnberg-tribunalet. Han er en veldig hyggelig mann som jeg møtte mange ganger i New York rundt 2000-tallet, og er fortsatt kvikk i toppen i en alder av 101 år!

– Hva får deg til å le?
– Gamle sketsjer med Team Antonsen.

– Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?
– Konspirasjonsteoretikere som aktivt motarbeider vaksinasjonsprogrammet i mange land.

– Hvor går årets sommerferie?
– Sannsynligvis til ytre Oslofjord, og kanskje til Sverige hvis det etter hvert skulle bli et grønt land uten karanteneplikt.

Powered by Labrador CMS