Fra 2019 endres Advokatforeningens etterutdanningsordning. Det får flere til å reagere. Foto: Colourbox.com

Mener Advokatforeningens etterutdanningsordning er uetisk

I september manglet nær halvparten av Advokatforeningens medlemmer etterutdanningstimer, noe som har ført til debatt i Dagens Næringsliv. I 2019 innføres selvdeklarering av etterutdanningsordningen.

Ved nyttår går femårsperioden for Advokatforeningens etterutdanning ut. I løpet av perioden må som kjent advokater som er medlemmer i foreningen ha fullført åtti etterutdanningstimer.

For advokatene som ikke når dette kravet, vanker det bøter, eller i verste fall eksklusjon.

I et innlegg i Dagens Næringsliv med tittelen «Advokatetikk til salgs» hevder advokat Magnus Stray Vyrje at Advokatforeningens løfte om at advokatene holder seg à jour med rettsutviklingen på bakgrunn av etterutdanningsordningen, er «hult».

- Et svik mot advokater

«Advokatforeningen tilbyr nemlig sine medlemmer å kjøpe seg fri fra ordningen, mot å betale en avgift. (…) Det er kun dersom medlemmene mangler mer enn 64 timer at foreningen forbeholder seg rett til å ekskludere. Eller dersom medlemmene ikke betaler avgiften. Det viktigste er således ikke at medlemmene holder seg a jour, men at foreningen får betalt», skriver han i DN-innlegget.

Vyrje mener Advokatforeningen ikke kan ha tatt innover seg det uetiske ved praksisen.

«Ordningen representerer ikke bare et svik mot marked og klienter, men også mot alle oss advokater som har satt av tid og ressurser for å innfri minstekravet. Det hadde vært billigere å kjøpe seg fri».

Hvem kjøper seg fri

Vyrje skriver at etikktimene «også er til salgs».

«Prisen for å droppe alle fem timer er kr 10.000. Hvem som kjøper seg fri fra faglig og etisk påfyll, tilkjennegis ikke», skriver han.

I et svarinnlegg i DN skriver generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen at insinuasjonen om at formålet med ordningen er at Advokatforeningen skal tjene penger, er så galt som det kan få blitt.

«Selvsagt ønsker Advokatforeningen at medlemmene holder seg á jour med rettsutviklingen. De skal være faglig oppdatert og tilby tjenester av høy kvalitet. Det er viktig for klientenes rettssikkerhet og for advokatenes omdømme», skriver Smith.

«Advokatforeningen har lenge argumentert for obligatorisk etterutdanning for alle advokater, ikke bare for våre medlemmer. Vi mener kontrollen bør føres av advokattilsynet, ikke av oss, og håper ny advokatlov får dette på plass», skriver Smith.

Om gebyrer er det beste sanksjonsmiddelet for manglende kurs, kan diskuteres, påpeker Smith.

«Men det endrer ikke på formålet: Å få flest mulig til å innfri kravet», skriver hun.

Selvrapportering fra nyttår

Fra 1. januar 2019 skal Advokatforeningens medlemmer selv rapportere inn sine etterutdanningstimer, uten godkjenning fra Advokatforeningen. Dette ble klart etter et vedtak i Advokatforeningens representantskap i mai.

Faksimile fra Magnus Stray Vyrje sitt innlegg i Dagens Næringsliv 17. november 2018
Merete Smith forsvarer etter-utdanningsordningen. Foto: Monica Kvaale
Powered by Labrador CMS