Dagbladets politiske kommenator og redaktør peker på at Advokatforeningens årstale er viktig som kildeskrift etter den er holdt fordi den evner å sette ting på dagsorden. Foto: Thea N. Dahl

Mener Advokatforeningen må se på advokat-honorarene for å lykkes med domstol-forslag

Dagbladet-kommentator John Olav Egeland mener Advokatforeningen må våge å problematisere advokatenes honorarer om de skal sikre flere tilgang til domstolene, og alternative tvisteløsninger.

Et av hovedbudskapene i Advokatforeninges årstale, som ble holdt i forrige uke, var at saker i domstolene må gjennomføres i den størrelsen som passer sakene best.

- Vi bør få en prosess som bedre sørger for at tidsbruken, og dermed kostnadene, står i forhold til saken. Kortere prosesser gir lavere kostnader, sa Jens Johan Hjort.

Han tilla at domstolsbehandling i dag i stor grad er lagt opp etter en «one size fits all»-tankegang.

Se flere reaksjoner på Advokatforeningens årstale i klippet under!

https://www.youtube.com/watch?v=Yzhd8FGRlgc

Kritisk til ett punkt

Advokatforeningen ønsker at det etableres en ordning der sakene tilpasses omfanget, i et XS, S, M, og L -størrelse.

De ønsker også at mekling at skal gjøres mer tilgjengelig.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener årstalen var god på flere punkter, men peker samtidig på ett punkt han savnet noe på.

– Jeg synes man går litt lett over advokatenes honorarer. Det er et av de store og viktige spørsmålene for at folk skal få adgang til å bruke en del av disse ordningene. Og hvis ikke man gjør noe med den delen, er det ikke sikkert de andre delene vil virke, sier Egeland.

- Vil gjerne gå «all inn»

Med andre deler sikter kommentatoren blant annet til mekling. Også DLA Piper-partner Berit Reiss-Andersen er i all hovedsak positiv til talen.

– Det virkelig viktige elementet i talen var å ta opp det at rettsstaten er ryggraden i vårt demokrati, og den ryggraden kan forvitre uten at vi merker det, sier Reiss-Andersen.

På spørsmål om det var noe hun ikke var enig i fra talen, svarte den tidligere lederen i Advokatforeningen slik;

– Jeg synes også i en ideell verden at mekling er bra, men det er en grunn til at man har hatt problemer med å få gjennomslag for mekling, fordi både virksomheter og selskaper som står i en tvist vil gjerne gå all inn, de tenker på at i mekling får de bare halvveis rett og må både gi og ta. Det oppleves ikke som tilfredsstillende. Men jeg har ikke lyst til å felle en dom over forslagene, men vi må ha en kritisk og grundig gjennomgang, tillegger Reiss-Andersen, som var leder i Advokatforeningen mellom 2008 og 2012, og fremdeles har verv i foreningen.

Tidligere høyesterettsjustitiarius Tore Schei var også positiv.

- Det er flott at han setter fokus på rettsstaten, og om den har de kår den trenger, sier Schei.

Les også:

Se bildene fra Advokatforeninens årstale!

- En kraftfull påminnelse om hvor viktig en domstolsatsning er

Vil ha milliardsatsning på domstolene

Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort tok til orde for å doble domstolenes budsjett til 5 milliarder kroner. Foto: Monica Kvaale
Rundt 170 stykker var samlet for å høre årstalen holdt av Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort. Foto: Monica Kvaale
Powered by Labrador CMS