Justivalen arrangeres annethvert år i Oslo av frivillige jusstudenter. I 2017 sto artister som Czesinando, Postgirobygget og Arif på scenen. Foto: Justivalen / Jonathan Vivaas Kise

Juss-festival brukte Orderud-dømte i markedsføring: - Problematisk, sier opphavsrettsekspert

Studentfestivalen Justivalen brukte bilder av de dømte i Orderud-saken for å skaffe frivillige undersjefer. Ifølge medierettsadvokat Stine Helén Pettersen er posten problematisk på grunn av personvernet til de avbildede, og opphavsrettighetene til bildene.

Med et bilde av Veronica Orderud og teksten "Når du har drept svigers for å få råd til Justivalen, men finner ut at undersjefer får sterkt rabatterte priser", søkte Justivalen etter nye medarbeidere via sin åpne Instagram-profil. De oppfordret også følgerne til å tagge en venn som «trenger en velfortjent pause fra arveretten».

Også de andre tre dømte i Orderud-saken var avbildet i Instagram-innlegget, som til sammen besto av åtte ulike bilder, i tillegg til en egen bildeannonse. NB: Innlegget er nå fjernet etter å ha ligget ute i om lag én uke.

En snakkis

NRK sender denne høsten en seks episoders lang true crime om Orderud-saken, der blant annet Veronica Orderud medvirker. Ifølge Ida Flytør, som er leder for Justivalen 2019, har tilbakemeldingene på undersjef-utlysningen på Instagram så langt utelukkende vært positive.

- Orderud-saken er en snakkis både i juss-verden, og i samfunnet ellers om dagen. Mange av studentene på fakultetet er opptatt av saken, og synes annonsen var morsom, sier Flytør til Advokatbladet.

Hun legger til at det er alltid er stort engasjement for Justivalen på fakultetet.

- Vi har allerede fått inn flere søknader, påpeker hun.

- På kanten

- Er det greit å spøke med de dømte i Orderud-saken slik dere gjør? 

- NRK, som er det mediet som har skapt mest oppmerksomhet rundt Orderud-saken nå i høst, har selv spøkt med saken, og brukt det i sin markedsføring. Når rikskanalen selv, i tillegg til flere andre medier, spøker med temaet, viser det etter vår mening at det også må være et spillerom for slik humor på en uformell Instagram-side av og for studenter. Vi er enig i at deler av posten var litt på kanten, men samtidig synes vi de fleste bildene var harmløse, sier Flytør.

- Dersom noen føler seg støtt av posten vår, så beklager vi det. Det var ikke vår intensjon, sier Justivalen-lederen.

Ifølge medierettsadvokat Stine Helene Pettersen i Bing Hodneland er det to forhold i saken som kan være problematiske: Opphavsrettighetene til bildene Justivalen har brukt, og personvernet til menneskene som er avbildet.

- Opphavsretten er klar, Justivalen må ha samtykke fra fotografen eller den som eier rettighetene til bildet for å bruke det på denne måten. Slike memes kan noen ganger passere som parodi eller satire, men jeg kan ikke se at den bruken de har gjort av bildet kvalifiserer til det. I dette tilfellet skal det ikke mer til enn et enkelte bilde-søk på Google for å finne ut at bildet de har brukt er fra en dokumentar TV 2 har vist med tittelen «Reisen Hjem» . Dersom Justivalen ikke har avtale med de som eier programmet om å bruke bildet, må de fort forvente en regning i posten dersom eieren velger å kreve erstatning, sier Pettersen til Advokatbladet.

 

- Kan kreve oppreisning

Med mindre Justivalen har innhentet samtykke fra Veronica Orderud, er publiseringen også problematisk med tanke på personvernet, ifølge advokaten.

- Utgangspunktet er at all offentliggjøring av bilder av personer krever samtykke av den som er avbildet, med noen unntak. Også såkalte «offentlige» personer har krav på personvern, også selv om de i andre sammenhenger har valgt å være svært tilgjengelig for media og andre. Jeg kan ikke se at noen av unntakene fra regelen kommer til anvendelse her, særlig ikke når dette faktisk er reklame for en stilling som Justivalen har lyst ut, tillegger Pettersen.

- Konsekvensene av dette er i likhet som for opphavsretten, at Veronica Orderud kunne ha argumentert for at hun har krav på oppreisning, all den tid publiseringen er gjort grovt uaktsomt eller forsettlig. I dette tilfellet, hvor det er jusstudenter som publiserte dette, er det kanskje litt oppoverbakke å si at man ikke visste om at det fantes regler om dette, påpeker advokaten.

Når Advokatbladet spør Justivalen-leder Ida Flytør om slik tillatelse er innhentet, og om en kommentar til advokat Pettersens innvendinger, svarer hun slik;

- Vi har ingen ytterligere kommentar annet enn at vi tar full selvkritikk, og selvfølgelig vil fjerne posten, sier Flytør.

Innlegget fikk totalt over 125 likes før det ble fjernet tirsdag formiddag.

Faksimile: Justivalens Instagram-profil. Foto: Skjermdump / TV2
Partner Stine Helen Pettersen i Bing Hodneland. Foto: Bing Hodneland
Powered by Labrador CMS