Advokatbevillingsnemnden mener advokaten er uegnet til å utøve advokatvirksomhet. mens advokaten krever å få tilbake bevillingen. Illustrasjonsfoto/iStock

Advokat går til sak - krever advokatbevillingen tilbake

Advokatbevillingsnemnden mener en advokat nektet å innrette seg etter gjentatte brudd på god advokatskikk, og fratok han bevillingen. Nå krever advokaten at vedtaket omgjøres.

Førstkommende mandag starter en sak i Oslo tingrett der en advokat krever å få tilbake advokatbevillingen som han ble fratatt 5. april 2018. I beslutninger 26. april og 23. august ble det avgjort å ikke omgjøre vedtaket.

Nemnden viste spesielt til fem disiplinærsaker, hvorav fire er fra de siste fem årene. Det fremgår av avgjørelsene at advokaten har opptrådt i strid med Regler for god advokatskikk på punktene:

1.2

1.3

3.3.1

4.1

5.1

5.5

Ifølge nemnden har advokaten i mange ulike situasjoner vist manglende respekt for motparter og retten. Dette tyder ifølge nemnden på gjennomgående dårlig forståelse for advokatrollen.

Advokaten skal ikke bestride handlingene og uttalelsene som har vært gjenstand for klager til disiplinærorganene. Hans anførsler skal hovedsaklig dreie seg om forståelsen av konteksten handlingene ble foretatt i, samt subsumsjonen både under Regler for god advokatskikk og domstolloven § 230.

- Nekter korrigere

Advokatbevillingsnemnden påpeker at advokaten ikke har korrigert atferden etter flere advarsler, og mener advokaten har vist "manglende respekt for motparter og retten over tid, som skader standens og yrkets anseelse. Det er tale om et alvorlig atferdsmønster når man ser uttalelsene og handlingene samlet over tid, og tar i betraktning at (n.n.) ikke har korrigert sin opptreden, tross at disiplinærreaksjonene er blitt sterkere". 

Nemnden erkjenner at tilbakekall av advokatbevillingen er et inngripende vedtak for den det gjelder, men mener hensynet til det rettssøkende publikum må veie tyngre enn hensynet til advokaten. Den tillegger samtidig at det her har betydning at Disiplinærnemndens vanlige reaksjoner ble ilagt en rekke ganger uten at det førte til en atferdsendring.

Det er satt av tre dager til saken.

Les også: 17 advokater står bak 63 brudd

 

Powered by Labrador CMS